Zeleninová polievka plná bielkovín. 20 minút a hotovo!

Bodlo by ti v tejto zime niečo teplé na zahriatie? Táto polievka je hotová do 20 minút a môžeš si jej urobiť aj na viac dní – keď prídeš domov uzimená, stačí ju len zohriať a hneď ti bude veselšie. Okrem toho, že je výživná, obsahuje aj veľa zdraviu prospešných látok. Veď v nej používame brokolicu, ktorá patrí k najzdravším potravinám na svete a strukoviny, ktorých jeme menej, ako by sme mali. Poď si s nami pripraviť za tanier zdravia :-).

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 1 šálku červenej šošovice
  • 6 ks mrkvy
  • ¼ zeleru
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 l vody alebo vývaru (doma uvareného, nie z bujóna)
  • zemiak (voliteľné podľa toho, v ktorej časti dňa chceš polievku jesť – ak večer, tak ho vynecháme)
  • pol hlavy brokolice
  • hrsť ovsených vločiek na zahustenie
  • kokosový olej bez vône alebo maslo
  • soľ, korenie

Ako budeme postupovať?

1. Očistíme si mrkvy. Polovicu z nich postrúhame na jemnom strúhadle, druhú polovicu nakrájame na kolieska. Do hrnca dáme rozohriať tuk, pridáme k nemu očistenú a na štvrťky nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Potom pridáme postrúhanú mrkvu a všetko spolu restujeme asi 2 minúty. Mrkva dodá polievke farbu.

2. Potom pridáme ostatnú zeleninu – mrkvu na kolieska, zeler a zemiak na kocky, premytú šošovicu a všetko spolu ešte chvíľu restujeme. Zeleninu so šošovicou zalejeme horúcou vodou alebo vývarom, ochutíme soľou a korením a varíme spolu asi 10 minút.

3. Pridáme brokolicu rozrobenú na ružičky a varíme ešte asi 5 minút. Polievku odstavíme. Na záver môžeme pridať na zahustenie za hrsť ovsených (alebo iných) vločiek a nechať pod pokrievkou dôjsť 2 – 3 minútky.

fitshaker-blog-fitshaker-polievka1

fitshaker-blog-fitshaker-polievka2

fitshaker-blog-fitshaker-polievka3

A zeleninová dobrota je pripravená na zjedenie. Dobrú chuť :-).

 

TIP: Ak chceš ďalšie recepty polievok plných zdravia, klikni SEM a vyber si niektorú z ďalších polievočiek, ktoré sme pre teba ukuchtili :-).

Lucia Súkeníková

Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).
Lucia Súkeníková

Článok bol pridaný dňa 16/02/2016 a zaradený do kategórie: PolievkyRecepty   |   Autor: Lucia Súkeníková

Komentáre