Bulgurový šalát s kozím syrom, zelenou fazuľkou a brusnicami

Sviatky sú obdobím, kedy pripravujeme možno viac druhov jedál ako zvyčajne, hlavne kvôli návštevám, ktoré absolvujeme, alebo očakávame. Jasné, že chceme zapôsobiť a pochváliť sa tým, čo dobré sme pripravili. Aby sme sa vyhli ťažkým jedlám, pokojne môžeme napríklad vynechať klasický majonézový šalát a nahradiť ho napríklad týmto šalátom s bulgurom, kozím syrom, fazuľkami a brusnicami, ktorý chutí výborne. Skús tento bulgurový šalát teraz na Veľkú noc, prípadne aj na Vianoce. ;-)

Doba prípravy: cca 30 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • 100 g sušených alebo čerstvých bio brusníc
  • 300 g bulguru
  • morskú/himalájsku soľ
  • 250 g čerstvých zelených fazuliek
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžičku petržlenovej vňate (čerstvej alebo sušenej)
  • šťavu z 1/2 citróna
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 150 g mäkkého kozieho syra

Ako budeme postupovať?

1. Ak používame sušené brusnice, najprv ich namočíme do vody.

2. Bulgur uvaríme v osolenej vode podľa návodu.

3. Keď je uvarený, scedíme ho a necháme odkvapkať.

4. Pripravíme fazuľky. Opláchneme ich a odrežeme konce. Nakrájame ich na menšie kúsky.

5. V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme fazuľky a petržlenovú vňať a opekáme 5 minút. Potom ich zakryjeme pokrievkou a udusíme do mäkka ďalších 7-10 minút.

6. Vo väčšej miske zmiešame bulgur, mäkké fazuľky, brusnice (z ktorých sme zliali vodu mimo), citrónovú šťavu a pridáme soľ a korenie.

7. Na koniec všetko premiešame s mäkkým kozím syrom a dobrota je na svete.

 

Tip: Ak máme radi orechy, môžeme do šalátu primiešať napr. tenké plátky mandlí.

bulgurový šalát

 

šalát s kozím syrom

Prajem príjemné prežitie veľkonočných sviatkov a dobrú chuť k sviatočnému stolu! :-)

 

Fantastické recepty na rôzne príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

z fitka do kuchyne špeciál 2

 

Aj tieto recepty môžeš pripraviť na sviatky:

Kuracie rezne pripravené v zdravšom šate

Špaldová kvásková vianočka na slávnostné veľkonočné raňajky

Rýchle tvarohové pagáče pre to správne pohostenie

Špaldové šišky bez vyprážania – na sviatky nesmú chýbať

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 05/04/2019 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaŠalátyVeľkonočné   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre