Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Recept na nadýchané domáce žemličky à la focaccia

20 min
10 ks
focaccia recept

Potrebujeme: 

  • 550 g špaldovej múky
  • 320 ml mlieka
  • 1 balíček sušeného droždia alebo 12 g čerstvého droždia
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 lyžičku soli
  • 1 vajíčko
  • 50 ml olivového oleja
  • 50 ml vody
  • hrubozrnnú soľ – môže aj nemusí byť, stačí pokojne morská
focaccia recept

Podľahla si kúzlu domáceho pečiva a teraz hľadáš rôzne recepty, ktoré by ulahodili tvojej chuti? Čo takto vyskúšať žemličky podobné talianskej focaccii? Uvidíš, že doma si ich všetci obľúbite a možno tento recept bude aj jedným z tvojich favoritov na domáce pečivo.

Ako na to?

1

Múku, vlažné mlieko, droždie, cukor, soľ a vajíčko dáme do jednej misy a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať prikryté, kým ho nie je dvakrát toľko (cca 2 hod.).

2

Po vykysnutí cesto rozdelíme na rovnako veľké kúsky a vytvarujeme bochníčky, necháme ich prikryté na plechu vykysnúť, aby podrástli (cca 1 až 1,5 hod.). Niekedy aj kratšie, podľa toho, ako teplo je v miestnosti.

3

Zmiešame si olivový olej s vodou, a keď už sú žemličky vykysnuté, urobíme do nich prstami dierky, potrieme zmesou vody a oleja a posypeme hrubou soľou.

4

Rúru si predhrejeme na 200 ˚C a pečieme 10 minút.

Tip: Na vrch môžeme dať aj nadrobno nasekaný rozmarín alebo korenie, ktoré máme radi. Pre deti robíme variant bez soli na vrchu.

Výživové hodnoty na 1 ks:

257 kcal

1082 kJ

T:

7 g

B:

11 g

S:

37 g

V:

4 g

kvásková focaccia recept

Nech ti chutí 😊!

Vieš o tom, že pri kúpe nášho ročného členstva od nás dostaneš darček v podobe našej kuchárskej knihy? Chceš vedieť aké ďalšie výhody na teba čakajú?

varenie zdravo
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.