Podľahla si kúzlu domáceho pečiva a teraz hľadáš rôzne recepty, ktoré by ulahodili tvojej chuti? Čo takto vyskúšať žemličky podobné talianskej focaccii? Uvidíš, že doma si ich všetci obľúbite a možno tento recept bude aj jedným z tvojich favoritov na domáce pečivo.
Ako na to?
1
Múku, vlažné mlieko, droždie, cukor, soľ a vajíčko dáme do jednej misy a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať prikryté, kým ho nie je dvakrát toľko (cca 2 hod.).
2
Po vykysnutí cesto rozdelíme na rovnako veľké kúsky a vytvarujeme bochníčky, necháme ich prikryté na plechu vykysnúť, aby podrástli (cca 1 až 1,5 hod.). Niekedy aj kratšie, podľa toho, ako teplo je v miestnosti.
3
Zmiešame si olivový olej s vodou, a keď už sú žemličky vykysnuté, urobíme do nich prstami dierky, potrieme zmesou vody a oleja a posypeme hrubou soľou.
4
Rúru si predhrejeme na 200 ˚C a pečieme 10 minút.
Tip: Na vrch môžeme dať aj nadrobno nasekaný rozmarín alebo korenie, ktoré máme radi. Pre deti robíme variant bez soli na vrchu.
Výživové hodnoty na 1 ks:
257 kcal
1082 kJ
T:
7 g
B:
11 g
S:
37 g
V:
4 g
Nech ti chutí 😊!
Vieš o tom, že pri kúpe nášho ročného členstva od nás dostaneš darček v podobe našej kuchárskej knihy? Chceš vedieť aké ďalšie výhody na teba čakajú?
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)