Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Cesnakový uzol: tip na domáce pečivo zo špaldovej a z ražnej múky

90 min
7 porcií
cesnakovy uzol

Potrebujeme: 

  • 200 ml vlažnej vody
  • 25 g bio droždia
  • 1 lyžičku trstinového cukru
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g ražnej múky
  • 120 g bieleho jogurtu
  • 70 ml olivového oleja
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 vajíčko na potretie
  • sezam na posypanie
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
cesnakovy uzol

Na domáce pečivo nedám dopustiť. Presne vieme, aké ingrediencie použijeme, a nemusíme sa báť zbytočných konzervantov a prídavných látok. Možno sa ti bude zdať, že je to zložité, ale myslím, že s týmto fotoreceptíkom to zvládneš hravo. Tak šup do práce a daj vedieť, ako sa ti pečivo podarilo.

Čas prípravy

  • 60 minútkysnutie
  • 30 minútpečenie

Ako budeme postupovať?

1

Z vody, droždia a cukru si urobíme kvások.

2

Do misy dáme múky, jogurt, olivový olej, soľ a kvások.

3

Vypracujeme cesto a necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút.

4

Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho na dobre pomúčenú dosku a ešte premiesime. Ak sa cesto lepí, podsypávame ho dostatočne múkou a vypracujeme bochník.

5

Z bochníka urobíme valec, ktorý rozkrájame na sedem približne veľkých častí.

6

Z každej časti urobíme valček.

7

Valček preložíme tak, akoby sme chceli urobiť bežný uzol.

8

Takto si urobíme uzlíky zo všetkých valčekov.

9

Necháme kysnúť ešte 15 minút.

10

Uzlíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Vložíme do vyhriatej rúry na 250 ˚C a pečieme 10 minút. Potom prepneme rúru na 180 ˚C a dopekáme ešte cca 20 minút.

11

Keď sú uzlíky upečené, vyberieme ich z rúry a potrieme zmesou z olivového oleja, pretlačeného cesnaku a soli.

12

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

domace pecivo z drozdia

Krok č. 4 v postupe.

domáce slané pečivo

Krok č. 5 v postupe.

Krok č. 6 v postupe.

domace pecivo recept

Krok č. 7 v postupe.

domace zemle recept

Krok č. 8 v postupe.

cesnakový uzol recept

Krok č. 10 v postupe.

domáce pečivo recept

Krok č. 11 v postupe.

recept na domace pecivo
cesnakový uzol

Nech ti chutí :-)!

Aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III nájdeš kategóriu na recepty na domáce pečivo:

fitshaker knihy
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.