Prečítaj si viac o tom, prečo by sme orechové chlebíky a koláče nemali konzumovať na pravidelnej báze (bod 6 v článku).
Čas prípravy: 40 minút
Čo budeme potrebovať na 20 porcií?
- 1 jemný tvaroh
- 3 vajíčka
- 180 g pomletých vlašských orechov
- 5 lyžíc psyllia
- ½ prášku do pečiva bez fosfátov (cca 6 g)
- 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
- chia semienka a rasca na posypanie
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme pomleté orechy, psyllium, prášok do pečiva a soľ podľa chuti.
3. Všetko spolu dobre premiešame.
4. Formu na biskupský chlebík s rozmerom 14 x 27 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme do nej zmes.
5. Vrch posypeme chia semienkami a rascou.
6. Takto pripravený chlebík vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C a pečieme cca 40 minút.
7. Keď chlieb vychladne, môžeme ho podávať s Lučinou a pažítkou alebo s tým, na čo máme chuť.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 30 g):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
380 kJ 90 kcal | 7 g | 2 g | 5 g | 1 g |
Mnoho zdravých receptov, dokonca aj nízkokalorických, nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
Namiesto Lučiny môžeš vyskúšať ku chlebíku podávať aj tieto nátierky:
Domáca mrkvová nátierka zo slnečnicových semien, vhodná aj pre deti či vegánov
Lahodná cviklová nátierka: tento recept z červenej repy si obľúbiš!
Jesenná nátierka z pečenej zeleniny plná antioxidantov
Vynikajúca mrkvová nátierka s ricottou, Lučinou a mandľami
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.