Zopár základných informácii na úvod
Banány podľa stupňa zrelosti menia farby - od zelenej, červenej, žltej až po hnedú (keď sú zrelé). Vôňa a chuť ovocia je ovplyvnená teplotou, pri ktorej dozrievajú.
V súčasnosti sa pestujú vo viac ako 100 krajinách sveta. V Európe je najbežnejšie dostupnou odrodou „Cavendish“.
Ďalšie známou odrodou je „Plantain“, ide o zeleninové banány, ktoré sa nejedia surové. Využitím ich môžeme prirovnať napríklad k zemiakom.
Prečo si dopriať banán?
Zdravotné benefity banánov
# 1: Nižšia pravdepodobnosť rozvoja astmy a leukémie u detí
# 2: Úprava trávenia
Banán sa po celé roky používal na znižovanie produkcie žalúdočných kyselín a tiež ako prevencia vzniku žalúdočných vredov.
# 3: Ochrana pred srdcovými ochoreniami
Vysoký príjem draslíka je tiež spojený so zníženým rizikom mozgovej príhody, ochranou pred stratou svalovej hmoty, zachovaním minerálnej hustoty kostí a znížením tvorby obličkových kameňov.
# 4: Výborná pamäť a zlepšenie nálady
Ženy, ktoré reagujú na predmenštruačný syndróm („PMS“) ocenia, že obsah vitamínu B6 v banáne reguluje hladinu glukózy v krvi, čo má za následok zmiernenie prejavov počas týchto dní.
# 5: Protizápalové vlastnosti
Pravidelná konzumácia banánov tiež dlhodobo zmierňuje bolesti.
# 6: Posilnenie kostí
Jedným z najlepších dôvodov je prítomnosť fruktooligosacharidu - prebiotikum, ktoré zvyšuje vstrebateľnosť minerálov a živín v tele. V tomto prípade zvyšuje vstrebateľnosť vápnika.
# 7: Rýchly prísun energie
Jeden banán dodá telu energiu na približne 45 minútový tréning.
Ako ich skladovať, aby vydržali čo najdlhšie?
Ako ich konzumovať a kde všade môžu nájsť využitie?
Banány majú všestranné využitie v našej domácnosti. Ideálne sú na raňajky ako súčasť smoothie, teplej obilninovej kaše, palaciniek, sušienok a lievancov (či už rozpučené a primiešané dovnútra počas varenia alebo ako súčasť výzdoby), koktejlov. Tiež tvorí veľkú časť dezertov - banánový chlieb, kuba torta, raw torty, krtkova torta, rôzne rolády a iné.
Pozri recept na sladký banánovo-jahodový pohár
Recept na jemné a nadýchané banánové muffiny
Recept na banánový chlieb bez múky
Banán pri pečení môže byť tiež výbornou náhradou vajíčka, 1/2 banánu = 1 vajíčko, čo možno ocenia vegáni alebo ľudia s alergiou na vajcia.
Banán je tiež výborný do domácich masiek na tvár, účinky sa prejavia predovšetkým na mastnej pleti.
Šupku z banánov určite nevyhadzuj, ak máš špinavé topánky, záhradu alebo triesku. Práve tá funguje rovnako dobre ako drahé prípravky na leštenie obuvi. Šupka je ideálna do kompostu, nakoľko obsahuje ideálne množstvá tých správnych látok pre výživu pôdy. V prípade triesky v prste sa odporúča priložiť žltú stranu šupky na postihnuté miesto a zalepiť. Po odstránení šupky by mala ísť vybrať ľahšie.
Zaujímavosti na záver
- banánový strom je najväčšou kvitnúcou bylinnou rastlinou na svete
- banánový plod je vlastne epigeická bobuľa
- v roku 2002 sa celosvetovo predalo viac ako 12 miliónov ton banánov
- štáty Ekvádor, Kostarika, Kolumbia a Filipíny exportovali každý viac než 1 milión ton banánov
Množstvo receptov z banánov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:
Mohlo by ťa zaujímať aj:
Čo vieš o ovocí sušenom mrazom?
Naozaj sú chia semienka superpotravina?
Máš rada na raňajky musli? Na Slovensku vyrábajú aj také bez skrytého cukru
Ako je to naozaj so soľou? Ako si vybrať tú správnu?
Zdroje:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/271157.php
https://www.medicalnewstoday.com/articles/7624.php
https://www.medicalnewstoday.com/articles/154193.php
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874199000057
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/banana.html
Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.