Čo si dať na raňajky? Domáce müsli bez skytého cukru!

Patríš aj ty k ľudom, ktorí raňajkujú výlučne müsli? Ak áno, na akom princípe si vyberáš tie, ktoré vložíš do košíka v nákupnom centre? Možno sa mnohokrát ani nezamyslíš nad tým, čo všetko v sebe skrýva také müsli zo supermarketu. Začítaj sa do veľmi zaujímavého rozhovoru. Možno zmeníš názor a začneš si všímať etikety a budeš nakupovať podľa zloženia výrobku a nie podľa toho, na čo je práve akcia.

 

Police v obchodoch sú plné rôznych druhov müsli s rôznymi príchuťami. Prečo je lepšie, napriek takémuto výberu, dať prednosť domácemu müsli či granole?

V obchodoch sa veľakrát môžete stretnúť s veľkým výberom rôznych balení müsli. Tu je dôležité venovať výberu čas a prečítať si pozorne etiketu so zložením. Môžu obsahovať umelé sladidlá, konzervanty či neprimerane veľa cukru. Napríklad v kúskoch čokolády.

Keď si müsli alebo granolu pripravujeme doma, vieme presne, čo do nej pridávame. Môžeme siahnuť po obilninách, orieškoch či semienkach v bio kvalite, zvolíme sušené ovocie podľa chuti. Ak pripravujeme granolu, vieme si regulovať koľko medu, či iného sladidla do zmesi pridáme.

Okrem toho, že presne vieme, čo naša zmes obsahuje, ďalšou výhodou je nekonečné množstvo variácii podľa vlastnej fantázie. Môžeme experimentovať s koreninami ako je kardamom, muškátový oriešok či vanilka. Alebo taktiež s odvážnejšími kombináciami, ako je napríklad granola infuzovaná earl grey čajom, či pridaním sezamovej pasty tahini.

Fantázii sa pri zostavovaní vlastných „originálov“ medze nekladú.
 lieskovce

Aký je rozdiel medzi müsli a granolou?

Müsli aj granola majú spoločné zloženie – môžu obsahovať vločky (ovsené, pohánkové a iné), sušené ovocie, orechy či semienka. Rozdiel je v príprave. Na rozdiel od müsli, ktoré sa nepečie, granola môže obsahovať všetky totožné ingrediencie, ale vždy sa pečie. Do granoly sa pridáva sladidlo a zložka, ktorá pri pečení spojí všetky ingrediencie a dodá „chrumkavú“ podobu (napríklad 100% jablková šťava) a tuk.

Pod sladidlom si môžeme predstaviť med, datľový alebo agávový sirup. Olej môže byť rastlinný, ale napríklad, často sa využíva kokosový olej. Ďalší rozdiel je v spôsobe podávania. Müsli si vychutnáme studené i teplé. Môžeme ho pridať do mlieka, alebo navrch jogurtu, no výborné je aj teplé, keď ho varíme v mlieku do podoby teplej kaše. Ak nemáme práve čas na prípravu granoly, na našom trhu existujú poctivé domáce pečené müsli, ktoré navyše neobsahujú žiadny tuk.

Granola je studená a najčastejšie ju pridávame do jogurtu, alebo do studeného mlieka. Ďalším výborným tipom je pridať granolu i navrch zeleninového šalátu. Spoločne s orieškami alebo opraženými tekvicovými semienkami vie dodať výbornú, chrumkavú chuť. Nakoľko pri pečení granoly vznikajú väčšie kúsky, môžeme ju jesť aj len tak z balenia, ako snack.


RECEPT: Domáce zapekané müsli bez výčitiek

RECEPT: Chrumkavá granola na raňajky


Mnoho z nás pozná z reklám len kombináciu müsli a mlieko či müsli a jogurt. Akú inú kombináciu by ste navrhli Fitshakeračkám?

Skvelým receptom je müsli namočiť do mandľového či ovseného mlieka a nechať cez noc v chladničke. Ráno máme výbornú rýchlu studenú kašu, do ktorej stačí pridať už len čerstvé ovocie a chuť oživiť škoricou, či vanilkou. Takto si vieme pripraviť raňajky i na viac dní dopredu. Stačí, keď si kašu rozdelíme do menších, praktických zaváraninových pohárov, ktoré si uzavrieme a môžeme vziať z chladničky rovno do práce. Takže to ocenia Fitshakeráčky, ktoré ráno šetria každú voľnú minútku.

I tu sa fantázii medze nekladú a rastlinné mlieko môžeme vymeniť napríklad za čerstvú pomarančovú či grepovú šťavu. Pridajte chia semienka, alebo napríklad matcha prášok (japonský zelený čaj), ktorý okrem toho, že je zdravý, dodá i krásnu zelenú farbu. Kombinácia kvalitného kakaa a rozmixovaného banánu v müsli namočeného v mandľovom mlieku dodá zase skvelú chuť Fitshakeráčkam, ktoré sa nevedia vzdať čokolády.

 

Z akého dôvodu sa odporúča müsli jesť práve na raňajky?

Raňajky sú veľmi významnou časťou v zdravom stravovaní a životnom štýle. Preto je dôležité nevynechávať ich. Správne raňajky prinášajú obrovské výhody, ako napríklad zlepšenie kognitívnych funkcií ako je pamäť, koncentrácia alebo rýchlosť spracovania informácií. Posilňujú srdce, znižujú riziko vzniku srdcových ochorení a zvyšujú energetickú hladinu.

Najčastejšie sa pri müsli stretneme s ovsenými vločkami, ako alternatíva k bezlepkovej variante je výborné pohánkové müsli. Raňajková miska zložená z kvalitných obilnín, ovocia a bielkovín vám dodá energiu. V súčasnosti mnoho ľudí nedostáva do svojho tela dostatok vlákniny prostredníctvom svojej stravy. Müsli obsahujú rozpustnú i nerozpustnú vlákninu a vďaka tomu spôsobuje, že sa cítite plné dlhšie. V správnom množstve sú ovsené vločky nízkokalorické jedlo, ktoré spomaľuje trávenie.

Pridaním orechov zabezpečíte proteíny a omega-3 mastné kyseliny, zatiaľ čo ďalšie zložky ako ovocie vám poskytnú zdravú dávku draslíka, vitamínu E, C, B-12 a ďalších prospešných látok. Mliečne výrobky alebo ich alternatívy, ako je mandľové či sójové mlieko sú ďalším zdrojom bielkovín.

Müsli však obstoja nielen ako raňajkový spoločník. Ovsené vločky sú výborné i ako jedlo pre dobrý spánok. Obsahujú esenciálnu aminokyselinu tryptofan, ktorá je východiskovou látkou pre tvorbu melatonínu, čiže nášho “spacieho hormónu”. Keď sa zmiešajú vločky s mliekom a medom, vytvoríte ideálny a chutný “spiaci elixír”.

 zdrave ranajky

V dnešnej dobe je veľkým problémom skrytý cukor. Treba sa báť niečoho takého aj pri vašom müsli?

Naše výrobky obsahujú minimálny podiel trstinového cukru. Cukor sa v raňajkách odporúča na naštartovanie organizmu, samozrejme v malých dávkach, aby si človek doplnil svoje energetické zásoby hneď ráno. Je to výborná prevencia pred večerným a nočným prejedaním, pretože ak sa nenaraňajkujeme dostatočne výdatne, organizmus si svoje zásoby „vynúti“ doplniť neskôr večer, keď už nemá z čoho čerpať. A tu potom automaticky siahneme po „čomkoľvek“, čo nám tieto zásoby doplní a už vôbec neriešime, koľko cukru daný výrobok obsahuje.

Problém s cukrom je, že v dnešnej dobe ľudia konzumujú „ostatné cukry“ napr. v paradajkovej omáčke, v šunke, skrátka v potravinách, v ktorých by sa nemal cukor vyskytovať.

 

V koľkých príchutiach vyrábate vaše müsli a plánujete aj nové?

Naše domáce pečené müsli robíme ovsené a pohánkové – bezlepkové. Máme ich vo verzii tradičné, teda základom sú vločky, 100 % jablková šťava, trstinový cukor, strúhaný kokos a ľanové semienka. A ďalšie sú kakaové, orieškové a hrozienkové.

Na základe požiadaviek od našich zákazníkov, ktorí si chcú osladiť müsli napr. medom alebo sirupom, pripravujeme tradičné müsli bez cukru. To je naša najnovšia novinka, ktorú čo nevidieť uvedieme „do života“. A máme aj ďalšie plány, ale tie ešte neprezradíme.

pohankove vlocky

Dávate si záležať na výbere surovín? Čo musia spĺňať, aby ste ich zaradili do vášho müsli?

Naše pečené domáce müsli (granola) sú naozaj pripravované podomácky, poctivo, ručne. Sú výnimočné tým, že neobsahujú žiadne konzervačné látky, umelé sladidlá, dochucovadlá, farbivá, zvýrazňovače chuti a ani tuk – len prirodzený, ktorý sa nachádza v orieškoch alebo semienkach. Teda neobsahujú žiadne „Ečka“, čo sa o priemyselne vyrábanej granole povedať nedá.

Výber surovín je naša priorita, pretože správny výber potravín je prvým predpokladom na to, aby naše müsli (granola) bolo kvalitné a výborne chutilo. Vždy sa snažíme objednávať suroviny od slovenských výrobcov a tým podporovať domáce firmy a ich výrobky. Ovsené vločky nám dodáva výhradne slovenský výrobca. Pohánkové vločky nám tiež dodáva distribútor zo Slovenska, ale sú dovážané z Ukrajiny, keďže Ukrajina je pestovateľ pohánky č.1 v Európe. Ostatné suroviny ako semienka, trstinový cukor, orechy a hrozienka sa na Slovensku nepestujú. Z toho dôvodu ich objednávame od rôznych odberateľov zo Slovenska aj zo zahraničia.

Na záver už len spomenieme, že takýchto firiem, ktoré svoju prácu vykonávajú poctivo a s láskou by mohlo byť na Slovensku pokojne aj viac. Myslíme, že práve tieto rodinné podniky, ktoré dbajú na dodávateľov a na poctivú výrobu je potrebné podporovať. Držíme firme Fitbakers palce, nech sa im darí v tom, čo robia pre naše zdravie. :-)

 

Prečítaj si aj ďalšie zaujímavé rozhovory:

Tréning jeden bez druhého si už nevedia predstaviť!

V čom je prírodná kozmetika iná?

Aké sú to vegánske parfumy?

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 30/08/2017 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre