Jemné a nadýchané banánové muffiny zo špaldovej múky

Pre mnohé z nás sa stali muffiny “srdcovou záležitosťou”. Preto som pre teba pripravila skvelý recept na banánové muffiny, ktorú sú nadýchané, vláčne a tak chutné. Obsahujú i kopec vitamínov z banánu a špaldovej múky. A prečo dať zelenú práve špaldovej múke? Odpoveď spolu s receptom dostaneš o pár riadkov nižšie. Prajem ti krásne pečenie :-).

Čo budeme potrebovať na 11 kusov?

  • 1/3 šálky rozpusteného kokosového oleja (alebo olivový olej či kvalitné maslo
  • 1/2 šálky medu
  • 2 vajcia z voľného chovu
  • 1 hrnček zrelých banánov rozpučených na kašu (asi 3 banány)
  • 1/4  šálky mlieka
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 3/4 šálky polohrubej špaldovej múky
  • 1/3  šálky ovsených vločiek
  • 1 tabuľku kvalitnej horkej čokolády s min. 80% podielom kakaa
  • BIO vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt prípadne vanilkový lusk (množstvo podľa vlastnej chuti, ja mám rada vanilkovú chuť tak pridávam viac)

Ako budeme postupovať?

1. Rúru si predhrejeme na 165°C.

2. V miske si zmiešame rozpustený kokosový olej, med, pridáme vajíčka a poriadne premiešame. Do zmesi pridáme banánovú kašu, mlieko, sódu bikarbónu, soľ, vanilku a na kocky nakrájanú horkú čokoládu.

3. Pridáme múku, ovsené vločky a všetko poriadne premiešame.

4. Do formy najprv dáme papieriky na muffiny a plníme asi do dvoch tretín, keďže ešte podrastú. Pečieme asi 20 až 25 minút.

5. Po upečení necháme chvíľku vychladnúť a až potom ich vyberáme z formy.

6. Hotové muffiny ozdobíme podľa fantázie a môžeme podávať.

bananovo-spaldove muffiny

spaldove muffiny

spaldove muffiny s bananom

bananovo-spaldove muffiny

spaldove muffiny

bananovo-spaldove muffiny

bananovo-spaldove muffiny

TIP: Zistila som, že pridaním banánu sú muffiny krehkejšie, jemnejšie a vydržia dlhšie mäkšie. Takže hoc aké budeš muffiny robiť, neuškodí, ak do nich pridáš banány.

Prajem ti dobrú chuť!

Prečo uprednostniť špaldovú múku pred bielou?

Dnešným trendom je úplne zavrhnutie múky, pretože je to “jed pre naše telá”. Ja do tejto kategórie nepatrím, ale rada experimentujem, preto som si skúsila na 3 týždne vynechať zo svojho jedálnička múku (a to vo všetkej podobe, ani špaldová či celozrnná). Čo mi táto očista dala? Vyčistila sa mi pleť, uzdravil pocit ťažkého žalúdku, prestala som priberať na kritických miestach ako je brucho a boky, objavila som nové a zaujímavé možnosti varenia, nadobudla som viac energie a lepší pocit zo seba. Čo som však zistila je, že niektoré jedlá sú pre mňa ťažko stráviteľné, keď ich neskombinujem s nejakou obilninou.

K starému spôsobu stravovania som sa nechcela vrátiť, preto som začala hľadať a prispôsobovať si recepty podľa seba. Bielu múku jem len minimálne. Všetko, čo sa robí s bielou múkou som nahradila špaldovou, celozrnnou alebo ražnou. Fungujem takto už dlho a musím skonštatovať, že sa mi úspešne darí udržiavať svoje telo v rovnováhe. Riadim sa jednoduchým pravidlom: “Všetko s mierou”.

Biela múka vzniká rozomletím tzv. obrúseného zrna. Je to zrnko zbavené vrchnej obalovej časti, tzv. otrúb a klíčka. Biela múka je preto značne ochudobnená o významnú časť vitamínov, minerálnych látok a neobsahuje vlákninu. Celozrnné obilniny sú v porovnaní s rafinovanými spracované menej, a preto obsahujú viac otrúb (vonkajšie obalové časti zrna), ktoré do stravy dodávajú vlákninu. Ovos sa od jačmeňa, pšenice a iných obilnín líši tým, že si zachováva otruby a zárodočné vrstvy, kde sa nachádza najviac  živín. (Info z knihy: Jonny Bowden, 150 najzdravších potravín na svete)

 

Ďalšie zdravé a chutné recepty na sladké koláče: 

Famózny hruškovo-orechový koláč – krehký “ako pavučinka”

Máš chuť na parádny kysnutý koláč? Skús tieto voňavé škoricové slimáky

Šťavnatý figový koláč zo špaldovej múky

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 21/02/2017 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 roka   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre