Odkiaľ si k nám prišiel?
Možno je mangold pre niekoho novinkou, no na našom území sa v minulosti tešil veľkej obľube. Všetky jeho odrody pochádzajú z divokej morskej repy, ktorá rastie pozdĺž pobrežia Stredozemného mora a Atlantiku v Európe a severnej Afrike.
Aktuálne je veľmi obľúbený v Provensalsku, kráľom zeleniny vo francúzskom Nice a hojne sa pestuje v okolí údolia Rhôny, pretože odolá aj chladnejšiemu počasiu.
Mangold delíme do dvoch hlavných skupín, a to:
− špargľový alebo stopkový mangold má silne rebrované listy a širokú stopku. Ideálny do šalátov.
Tieto dve skupiny by sme mohli rozdeliť do ďalších podskupín (spolu ich je minimálne 13) podľa farieb stonky a listov.
Čo v sebe skrývaš?
Na 100 gramov obsahuje: 20 kcal, 1,9 g bielkovín, 3,7 g sacharidov a 1,6 g vlákniny.
Spomedzi vitamínov má najväčšie zastúpenie vitamín K (až 716 % odporúčanej dennej dávky), vitamín A (až 214 %), ďalej vitamín C (53 % ), vitamín E. Z minerálov sú to vápnik, meď, horčík, mangán, železo a draslík.
Ďalej by som spomenula obsah betakaroténu, ktorý v ľudskom tele funguje ako antioxidant. Čím tmavšie zelené listy, tým viac betakaroténu obsahujú. Pri jeho nedostatku výrazne klesá celková obranyschopnosť organizmu.
Som náročný na pestovanie? Omyl!
Z jedného štvorcového metra sa dá vypestovať spolu až 2,5 kg listov a stopiek.
Semienka mangoldu sa zvyčajne sadia od polovice apríla do konca júna, ideálne vo vzdialenosti cca 5 cm od seba, do hĺbky 3 cm. Ak by sme chceli aj jesennú úrodu, je možné vysádzanie aj počas júla.
Dá sa pestovať blízko paradajky, zeleru, reďkovky, cesnaku, cvikly a šalátov. Kamarát nie je s tekvicou, so zemiakmi, s kukuricou a uhorkou.
Často sa prirovnáva k špenátu, avšak:
- obsahuje menej dusičnanov a kyseliny šťaveľovej, ktorá znižuje vstrebateľnosť vápnika v našom tele,
- počas vysokých letných teplôt nejde do kvetu.
! Vzhľadom na viac odrôd mangoldu si konkrétnejšie rady pri vysievaní overte na obale alebo sa poraďte s predajcom!
Aké zdravotné benefity ti viem ponúknuť?
- stabilizuje hladinu cukru v krvi
- znižuje krvný tlak
- celkovo potláča rôzne zápaly v tele
- znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva a rakoviny žalúdka z dôvodu vyššieho obsahu vlákniny
- znižuje hladinu cukru v krvi
- zvyšuje športové výkony
- udržiava zdravie kostí a zubov (vitamín K)
- zlepšuje kvalitu pleti, nechtov a vlasov (biotín)
- podporuje obranyschopnosť organizmu vďaka vysokému obsahu rôznych antioxidantov
- odstraňuje únavu
Ako ma skladovať a využiť v kuchyni?
Listy sa odporúčajú variť 1 až 2 minútky, na pare trošku dlhšie, 3 až 4 minúty.
Stonky sa vyprážajú približne 2 minúty, varia sa 3 až 4 minúty, na pare 4 až 5 minút a pečenie by malo trvať asi 10 minút.
Čo sa týka skladovania, v chladničke vydrží v čerstvom stave maximálne 3 − 4 dni. Odporúčam však zjesť čím skôr, lebo kvalita listov ide rýchlo dole. Aj preto nie je veľmi lákavý pre obchodníkov.
Použiť sa dá do polievok, do vajíčkovej omelety, zeleninových placiek, zapekať s mäsom alebo so slaninkou (podobne ako kel), vyprážať (podobne ako špargľa), dusiť ako príloha k hlavnému jedlu (ako špenát), mixovať do zeleninových smoothie, pridať počas varenia k ryži alebo jednoducho natrhať listy do letného šalátu.
Tak už vieš, že v receptoch, do ktorých ide špenát, môžeš urobiť zámenu a vysúšať namiesto špenátu mangold. Inšpiruj sa aj receptami z našich kníh:
V týchto receptoch môžeš špenát nahradiť mangoldom:
Praženica s cottage syrom
Čo pripraviť na zdravé raňajky? Recept na vajíčkové muffiny
Máš rada bezmäsité jedlá? Pohánkové fašírky sú ideálne voľba na zdravý obed či olovrant
Fašírky z červenej šošovice: zdravý obed či večera hotová do 30 minút
Čo na obed? Šampiňónovo-tekvicové kari, hotové do 30 minút!
Zubáč na masle s opekanými zemiakmi so špenátom: tip na obed plný bielkovín
Použité zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/swiss-chard#antioxidants
https://www.bbcgoodfood.com/glossary/swiss-chard
https://gardeningjones.com/
https://www.healthline.com/nutrition/swiss-chard
Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.