Myslíš, že z tukov naberáme nadbytočné kilogramy? Omyl! Pravdou je, že priberáme len zo zlých tukov. Dokonca primárne za naše kilá navyše môžu sacharidy alebo cukry. Po toľké roky boli tuky práve tým najväčším nepriateľom ženskej krásy, a teraz sa dozvedáme krutú pravdu. Takže odlož tú sladkú müsli tyčinku čím ďalej. V tomto článku si povieme, prečo sú tuky zdraviu prospešné, ktoré by sme mali pravidelne konzumovať, a hlavne- predstavíme ti ovocie, ktoré je plné tukov a predsa pomáha pri chudnutí. Zázračné avokádo.
Bez tukov sa nepohneme. Doslova!
Ak by sme sa spýtali vrcholových športovcov, koľko tuku dostávajú do tela, pravdepodobne by sme boli prekvapení. Tuky nám napríklad pomáhajú udržiavať v dobrej kondícií srdiečko a cievny systém, nervovú sústavu, spevňovať kosti a budovať imunitu. Samozrejme, nie je tuk ako tuk. A určite nie je jedno, či do seba leješ repkový olej alebo olivový, či si na chlieb namažeš poctivé maslo od farmára alebo margarín. Asi ti nemusíme hovoriť, ktorá možnosť je správna, však? :-)
Zdravé tuky nájdeš TU
Pri svojom stravovaní teda s tukmi počítaj, ale vystačíš si s týmito potravinami, ktoré ich obsahujú až-až:
Oleje – ideálne olivový (do šalátov), ryžový (na tepelnú úpravu) a kokosový (všade inde – o použití kokosového oleja sa dočítaš
v tomto článku)
Orechy –
vlašské, kešu, mandle, pekanové, píniové, makadamové, lieskové (vyber si podľa tvojej chuti, samozrejme nesolené, nepražené. Ideálne vopred
namáčané vo vode.)
Semienka – slnečnicové, tekvicové, ľanové a iné.
Poctivé maslo – dobré
maslo musí obsahovať aspoň 82 % tuku. Prosím nenahrádzaj ho žiadnymi nátierkovými variantmi, urobia ti viac škody ako úžitku.
Vajíčka - odporúčame uvarené natvrdo spoločne so zeleninovým šalátikom.
Avokádo ti pomôže schudnúť!
Vedela si, že avokádo je ovocie a že je ideálne na chudnutie? Ak sa chceš udržať vo forme, môžeš kľudne nahradiť klasické maslo kúskami avokáda alebo avokádovou nátierkou. Tvoje telo bude šťastné ako blcha. Obsahuje unikátnu kombináciu tukov, potrebnú vlákninu a vitamíny, ako draslík, horčík, vitamín C a D. Okrem toho, neobsahuje žiadny cholesterol, takže sa neukladá v telesnom tuku.
Čo všetko avokádo dokáže?
- pomáha pri rýchlejšom spaľovaní tukov, takže jeho konzumáciou prakticky chudneme,
- znižuje hladinu cukru v krvi a môžu ho jesť aj cukrovkári,
- pomáha pri chronickej únave,
- priaznivo pôsobí na tráviaci trakt,
- zmierňuje menštruačné bolesti,
- pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnym ochoreniam,
- má protizápalové a antioxidačné účinky,
Tipy na skladovanie a využitie
Avokádo obvykle kupujeme ešte tvrdé. Keby sme ho v takejto podobe konzumovali, chutí nevýrazne, nezrelo. Skladujeme ho pri izbovej teplote. Najlepšie v špajzi položené na papieri. Dozreté avokádo spoznáme tak, že je po stlačení trošku mäkké. Keď ho ošupujeme, šupka sa sama odliepa od plodu. Ak chceme zamedziť oxidácií, teda zhnednutiu, pokvapkáme avokádo citrónovou šťavou. Zrelý plod má výbornú, miestami trošku orieškovú chuť. Ideálny spoločník do tvojej kuchyne :-).
Avokádo na tanieri
Doma milujeme avokádovú nátierku, ktorej príprava ti zaberie asi minútku času a je skvelou náhradou za maslo. Zrelé avokádo nakrájame na kúsky, rozpučíme ho vidličkou, pridáme himalájsku soľ, čierne korenie, pár kvapiek citróna a strúčik cesnaku. Posypeme bylinkami (veľmi sa mi hodí bazalka). Premiešame a môžeme podávať na domáci chlebík. Na vrch si môžeš dať pokojne ďalšiu zeleninku, šalát alebo syr. Úžasné osvieženie na tieto dni.
Avokádo má široké využitie, napríklad do
šalátov, či už zeleninových alebo ovocných. Tiež ho môžeš primixovať do
smoothies (skvelo sa hodí s banánom a špenátom), omáčky na špaldové
cestoviny alebo do
dezertov. Stačí, ak vymiešaš avokádo s banánom, pridáš lyžičku kakaa, trošku medu a máš výbornú sladkú pochúťku – napríklad
namiesto pudingu.
Ideálne je avokádo nevariť. Ak ho chceš použiť do tepelne upravených jedál, pridaj ho až úplne nakoniec. Zostanú v ňom všetky zdraviu prospešné látky.