“Ako si vybrať kokosový olej”, alebo veľký článok o kokosových olejoch


Je dobrý aj lacný kokosový olej? Ako rozpoznať kvalitný? Je lepší s kokosovou príchuťou, alebo bez? Neviem ako ty, ale my sme mali vždy toooľko otázok týkajúcich sa kokosových olejov. Keď sme pátrali po internete a snažili nájsť odpovede na naše otázky, dopadli sme neúspešne. Väčšina článkov len popisuje výhody kokosáku a…to je všetko. Tak sme si povedali, že spravíme poriadny článok my. Keďže odpovede na naše otázky si len tak nevymyslíme, urobili sme ho formou rozhovoru s Marekom Ďatkom, sympatickým mladíkom, ktorý sa v mailoch podpisuje ako senior coconut’s ripper (odborníkom na kokosové oleje a produkty z kokosov).

1. Ako si vybrať kokosový olej? Platí aj pri kokosových olejoch rovnica, čím drahší, tým lepší?

Podľa mňa to nie je určujúce (ani pri mnohých iných produktoch :-) ), ale platí, že kvalitnejšie kokosové oleje (panenské) sú drahšie. Postup výroby pri nich nie je tak automatizovaný ako pri tých „priemyselnejšie“ vyrábaných (tzv. RBD kokosový olej). Dôležitý je aj fakt, že panenský kokosový olej sa získava z dužiny čerstvých kokosov a nie z copry (usušenej kokosovej dužiny). Výťažnosť oleja z čerstvého kokosu je taktiež menšia ako z copry.

2. Aký je rozdiel medzi kokosovým olejom s príchuťou a bez príchute?

Kokosový olej s chuťou kokosu je panenský kokosový olej (virgin coconut oil) a bez príchute je tzv. RBD – skratka znamená: Refined, Bleached, Deodorized (t.j. rafinovaný, bielený, deodorovaný).

Hlavné rozdiely medzi týmito dvoma kokosákmi sú:

  • Panenský kokosový olej

    – vyrába sa z dužiny čerstvých kokosov (optimál je cca do 4 hod. po zbere). Neplatí to však pri spôsobe výroby tzv. „suchou“ (DRY) metódou. V tomto prípade sa dužina osušuje na slnku (resp. niektorí výrobcovia ju sušia v peciach). Väčšia časť panenský kokosových olejov v Európe je vyrábaných poväčšine touto metódou. Pri „mokrej” (WET) metóde (používa sa čerstvá kokosová dužina) sa za použitia techniky „centrifugácie“ (patrí medzi najšetrnejšie spôsoby výroby) dokonca nevyvíja teplota ani nad 38 stupňov Celzia, čiže takýto kokosový olej možno klasifikovať za RAW. Avšak z dužiny čerstvých kokosov vieme získať len cca 45% oleja z objemu dužiny ( v prepočte z 1000 kg dužiny získame cca 450 kg oleja), čiže automaticky cena za takýto olej musí byť vyššia.- okrem skvelej chuti majú panenské kokosáky aj božskú arómu,- odporúča sa okrem využitia v kuchyni aj na použitie na celé telo (vlasy, pleť, odličovadlo, proti akné, bielenie a čistenie zubov, po holení, na opaľovanie a po opaľovaní a veľa iných možností).
  • RBD kokosový olej– vyrába sa zo sušenej kokosovej dužiny (tzv. Copra). Aby ste si to vedeli predstaviť, tak sa jednoducho dospelý kokos presekne a jeho dužina sa nechá usušiť na slnku nejakú dobu (resp. v peciach). Po vylisovaní z dužiny sa olej ďalej chemicky rafinuje, bieli a deodoruje, aby sa zbavil príchute, farby a zápachu – jednoducho, musí sa upraviť aby bol vhodný na konzumáciu a ostatné využitie. Z copry sa získava cca 60-70% oleja z objemu dužiny (v prepočte z 1000kg dužiny získame 600kg-700kg oleja).- využíva sa hlavne v priemyselnej výrobe (kozmetický a potravinársky priemysel). Konvenčné produkty masovej spotreby, ktoré obsahujú kokosový olej, tak obsahujú väčšinou RBD olej. Panenský kokosák by príliš navyšoval cenu, i keď riešenie by sa našlo vždy :-).- využitie hlavne v kuchyni (napr. ľudia, čo nemajú radi arómu a chuť kokosu a chcú ho používať, tak si môžu vybrať takýto).

fitshaker blog kokosovy olej

3. Čo sa týka príchute. Platí, že čím silnejšia kokosová príchuť, tým je olej kvalitnejší?

To by som nepovedal. Väčšinou panenské kokosové oleje, ktoré majú výraznejšiu arómu a chuť, sú vyrábané tzv. „suchou metódou“. Týmto spôsobom síce získame panenský kokosový olej (lisovanie za studena bez ďalšieho chemického a iného procesu), ale používa sa na jeho výrobu sušená kokosová dužina a vďaka tomu, že obsahujú aj menej vlhkosti, tak majú aj dlhšiu spotrebu. RAW panenský kokosový olej (vyrobený z fresh kokosov, procesom centrifugácie) má oveľa jemnejšiu konzistenciu, arómu a chuť. Je vyrobený šetrnejšou metódou, a preto je z môjho pohľadu kvalitnejší práve tento.

4. Čo robiť, ak si človek nevie zvyknúť na kokosovú príchuť v jedlách?

To by som nechcel zažiť :-))))). Vtedy asi jedine siahnuť po RBD kokosáku, ale človek musí rátať s tým, že sa vyrába viac „industrializovane“. Ak však môžem za seba povedať, tak ja už tú chuť v jedlách ani necítim. Síce teraz už prakticky nevarím (presedlal som hlavne na RAW, zelenina, ovocie, orechy), ale keď si z času na čas niečo osmahnem na panvičke, tak skôr cítim ako sa dané jedlo zjemní použitím kokosového oleja a dodá mu nezameniteľnú esenciu. Chuť je však vysoko subjektívna vec, takže nebudem hovoriť za iných – každý si na to musí utvoriť vlastný názor :-).

5. Na čo všetko treba pozerať pri výbere kokosového oleja?

spôsob výroby: či je panenský (resp. označenie: virgin, nativ…) alebo RBD,
spôsob balenia: to, že je sklo lepšie, hádam nemusím hovoriť :-),
BIO / NEBIO: vybral by som BIO,
technika výroby: (centrifugácia, fermentácia, suché lisovanie), to opäť pomôže zákazníkovi ľahšie sa rozhodnúť. Centrifugácia patrí medzi najmodernejšie a najšetrnejšie metódy, pri ktorej sa získava RAW kokosový olej,
značka: v mojom prípade (ako aj pri všetkom ostatnom) je jeden z atribútov výberu aj profil značky. Viac dôverujem zabehnutým firmám.

fitshaker-blog-kokosovy-olej-kokosy-2

6. Prečo by sme mali nahradiť bežné oleje kokosovým?

Ja som napr. pri začatí s kokosovým olejom postupne vyradil všetky konvenčné rafinované oleje a taktiež maslá a iné tuky. Určite je pre mňa imponujúce, že neobsahuje žiadny cholesterol a jedna z podstatných vlastností kokosáku je, že obsahuje nasýtené mastné kyseliny SO STREDNE DLHÝM UHLÍKOVÝM REŤAZCOM. Takéto nasýtené mastné kyseliny sú schopné podporovať metabolizmus, čím umožňujú ľahšie tráviť potravu a celkovo z dlhodobého hľadiska mu umožňovať správne fungovanie a nezvyšujú tzv. „zlý cholesterol“. Je veľmi dôležité rozlišovať medzi nasýtenými tukmi s: krátkym, stredne-dlhým a dlhým reťazcom.

Keďže je kokosový olej na použitie veľmi širokospektrálny,  je určite aj veľmi výhodné (z ekonomického pohľadu) ho používať.

Akurát nedávno som si rátal koľko vlastne šetrím mesačne tým, že si nekupujem: oleje, maslá, margaríny, gély po holení, šampóny, krémy na ruky a tvár, balzamy na pery atď. Toto všetko a ešte pár vecí naviac som zamenil za panenský kokosový olej. Človek tým šetrí čas, peniaze a rovnako aj prírodu, keďže nekupuje desiatky rôznych obalov, fliaš a tubusov z rôznych plastov.

7. Ako uskladňovať kokosový olej? Nie je prekážkou, keď nám pri väčších teplotách skvapalnie a potom pri nižších opäť stuhne?

Klasická izbová teplota je úplne ideálna (okolo 20-23 stupňov Celzia). Mne najviac vyhovuje, keď nie je olej ani tekutý, ani tuhý – niečo medzi (napr. konzistencia mäkkého masla), ľahko sa vtedy naberá a rozotiera. Uskladňovať ho v chladničke nie je na škodu, ale je potom zbytočne tuhý a ťažko sa zoškrabáva a naberá. Pri izbovej teplote úplne v pohode vydrží niekoľko mesiacov. Dokonca aj v kúpeľni vydrží úplne v poriadku pár mesiacov (napriek vlhkosti). U mňa však málokedy vydrží viac ako mesiac :-). Uvedomme si, že ide o tropický olej, čiže jeho „domovom“ je prostredie o triedu teplejšie a koľkokrát aj vlhkejšie ako máme na Slovensku.

8. Nie je potrebné ho uskladňovať v chladničke? Neškodí to jeho kvalite?

Potrebné to nie je – iba ak by sme ho plánovali skladovať viac ako 2-3 roky :-). A nie, neškodí mu chlad.

fitshaker-blog-kokosovy-olej-kulau-a-fitshaker

9. Značiek ponúkajúcich kokosový olej stále pribúda. Stretli sme sa napríklad s kokosovým olejom na varenie, ktorý sa predáva za veľmi nízku cenu. Je takýto kokosový olej na niečo dobrý?

Ako som spomínal vyššie – je to určitá alternatíva pre ľudí, ktorí nemajú radi chuť alebo arómu kokosu, avšak mali by byť stotožnení s procesom jeho výroby (viď. vyššie). Ak však narazíte na enormne nízku cenu za kokosový olej, tak to môže byť podozrivé (resp. to môže byť len spôsob stiahnutia pozornosti na danú značku prostredníctvom ceny – krátkodobo udržateľný marketing :-)). Keďže poznám jeho celkovú cenotvorbu (z plantáže až do vašej kuchyne) a sledujem aj vývoj cien vo svete, tak viem v akých hladinách (s menšími odchýlkami) sa to môže pohybovať, aby to bolo udržateľné – hlavne dlhodobo.

10. Prezraď nám, kde všade môžeme kokosový olej v kuchyni použiť? Okrem varenia. Môžeš nám dať aj nejaký zaujímavý recept? :-)

Panenský kokosový olej má celkom vysoký bod varu (cca 175stupňov Celzia) – RBD dokonca okolo 204 stupňov, čiže je možné ho použiť aj na bežné vyprážanie, alebo “osmahnutie”. Avšak to neznamená, že je v pohode s ním vyprážať vianočného kapra pre celú vzdialenú rodinu a susedov na jeden krát :-). Na internete sú aj názory, že by sa s panenským kokosákom nemalo vyprážať, ale to nie je podľa mňa pravda (na základe vlastnej skúsenosti ešte z čias minulých). Má nižší bod varu ako RBD, ale na príležitostné krátkodobé vypraženie je úplne vhodný. Každopádne ja som už toho názoru, že by sa vyprážať nemuselo vôbec (resp. len úplne príležitostne). Keď si predstavím, že zmiešame tri suroviny do lepkavej hmoty (s „vábivejším názvom“ – trojobal), ktorú potom na vysokej teplote opražíme, tak UFFF :-).

Tým pádom je škoda panenský kokosák použiť len tak, na takú „spraženinu“. Z receptov je ťažko vybrať len jeden a hlavne v mojom prípade posledné mesiace je to úplne ťažké, keďže nevarím takmer vôbec. Také, že poliať kokosovým olejom zeleninový šalát s tahini a avokádom sa nedá asi považovať za recept, či? :-). No medzi mojich takých jednoduchých favoritov patrí určite „Domáca zemiakovo-kokosová kaša s kokosovým olejom“:

Potrebujeme:

– Čerstvé zemiaky,
– Soľ (ja nedávam, ale pokiaľ niekto potrebuje, tak himalájsku),
– Kokosový olej,
– Kokosové mlieko.

Postup: Zemiaky pokrájame, uvaríme (resp. sparíme, ak máte parný hrniec), dáme do veľkej misy (pridáme tú soľ, ktorú ja nepoužívam :-)), podlejeme kokosovým mliekom (najlepšie doma vyrobeným) a miagate, teda mixujete aby ste dostávali postupne kašovitú hmotu. V tej predposlednej fáze prilievate 1-2 PL kokosového oleja (predtým ho trocha roztopte) a domixujete…a mala by vám vzniknúť naozaj vláčna a jemná zemiaková kaša. Bon appétit :-).

No a ako využiť olej v kuchyni okrem varenia? Tak potom vám zostáva už len RAWenie :-). Alebo si môžete kokosový olej natrieť aj na pečivo (ak ho konzumujete), priliať do šalátov, smoothies, čaju, kávy atď. Ja som za to, aby si človek poskúšal, čo mu vyhovuje a čo chce ochutnať. Potom si bude vedieť objektívne zostaviť zoznam využitia práve pre seba samého.

fitshaker-blog-kokosovy-olej-kokosy

11. Kokosový olej je oproti bežnému oleju drahší. Ale jeho využitie je veľmi všestranné. Kde všade by si ho odporúčal používať okrem kuchyne?

Okrem kuchyne má veľmi bohaté využitie v kúpeľni, na pláži, na nemocničnom lôžku, v spálni, v kabelke, na lyžiarskom svahu, v masážnom salóne, u zubára, alebo aj v kaviarni :-). Môžete ho využiť aj napríklad takto:

– odličovadlo,
– denný krém,
– krém na tvár a ruky,
– olej do kúpeľa,
– namiesto vody/gélu po holení (teda ako olej po holení),
– opaľovací olej, resp. olej po opaľovaní na upokojenie pokožky,
– vďaka jeho antiseptickým a antibakteriálnym účinkom ho určite odporúčam užívať len tak na lyžičke (ráno/večer) prevenčne proti chorobám,
– na popraskané pery namiesto balzamu na pery,
– masážny olej,
– účinne pôsobí aj proti vzniku zubného kazu a na celkové prečistenie ústnej dutiny + ako benefit má aj bieliace účinky na zuby (odporúčam tzv. Oil pulling),
– veľká mňamka je pridať si malú lyžičku panenského kokosáku do kávy (ristretto alebo espresso bez mlieka, bez cukru a len s kokosákom – mňam/mňam).

Čo sa týka toho, že je drahší, tak osobne som názoru, že ak sa kokosový olej využíva komplexne (kuchyňa, kúpeľňa atď.) a daný jedinec je presvedčený presedlať na zdravší životný štýl, tak časom zistí, že takýto spôsob života ho povedie k oveľa nižšej spotrebe súčasných konvenčných produktov (resp. k ich úplnému vylúčeniu). Teda psychologicky zmení názor súčasnej doby, že „dobré“ je kúpiť veľa za málo peňazí, čo vedie len k podvedomému prehnanému nakupovaniu.

Takýto prístup vytvára aj dojem u človeka, že ak neodíde z obchodu po 30 eurovom nákupe s plným vozíkom tovaru, že nakúpil „zle“ alebo „draho“. Takto sa stráca u masového spotrebiteľa jasná predstava, akú skutočnú hodnotu má ten, či onen tovar. V rámci seba som na toto našiel riešenie. A to tak, že som zúžil spektrum produktov, ktoré kupujem, ale v rámci nich chcem, čo najlepšiu kvalitu. Nepotrebujem ich toľko na kvantitu – pri súčasnom stravovaní nepotrebujem 1 kg cukru alebo 1 l oleja na mesiac. Takéto predstavy sú podľa mňa dosť mimo, ale boli sme tak nejako učení – babky nám piekli koláče, do ktorého išlo 300- 500 g cukru, takže stačilo 2 x do mesiaca návšteva u nich a kilo cukru sa stratilo ako nič :-).

Čiže, aby som to zhrnul – niektoré produkty, ktoré vyzerajú popri konvenčných produktoch jednotkovo drahšie, sú z môjho pohľadu úplne v poriadku, ak berieme v úvahu to, že ich v skutočnosti nepotrebujeme toľko ako tých konvenčných – to by si ten daný človek mal uvedomiť.

Ako som písal vyššie – ja si jeden produkt (napr. ten kokosák) viem zameniť za kopu iných produktov a tým pádom vám garantujem, že míňam menej ako človek, čo si ich všetky kupuje. To je proste jednoduchá matika :-). Ďalším dôvodom je samozrejme aj hľadisko zdravia, čiže ak som presvedčený, že to či ono mi pomáha aj zdravotne a z dlhodobého hľadiska nie som kvôli tomu, či onomu chorý, neužívam lieky, nie som zbytočne PN a celý rad iných vecí, tak to pre mňa má aj tento veľmi pozitívny rozmer.

12. Malé balenie kokosového oleja sa pri každodennom používaní v kuchyni rýchlo minie. Odporúčaš používať v kuchyni veľké balenia?

Pre predstavu – ja miniem jedno 450 ml balenie sám v kuchyni asi za mesiac a v kúpeľni cca za dva mesiace a NEPOTREBUJEM množstvo konvenčných produktov, ktoré len stoja kopu peňazí a zaberajú veľa miesta.

fitshaker blog kokosovy olej zdroje

13. Z akých krajín sú najkvalitnejšie kokosové oleje?

Najkvalitnejšie kokosáky sú podľa mojej praxe z Filipín – oni sú aj najväčší producent kokosových produktov vôbec. Potom Thajsko, Srí Lanka, Indonézia, India atď. Okrem pôvodu je však hlavný atribút kvality spôsob jeho výroby.

Otázky kládla: Lucia Méresová

Odpovedal: Marek Ďatko – Kulau Slovensko sa zaoberá distribúciou a predajom 100% BIO kokosových produktov, mladých kokosových orechov a exotickým kokosovým cateringom.

Zdroje fotiek: flickr.com (Creative Commons only) a zakúpené zo shutterstock.com

Lucia Švaral

Lucia Švaral

Spoluzakladateľka, inštruktorka a redaktorka na Fitshaker
Som inštruktorkou rôznych skupinových cvičení, trénerkou a výživovou poradkyňou. Rada trávim hodiny nielen v telocvični, ale aj na čerstvom vzduchu a v kuchyni. Prostredníctvom mojich článkov by som ťa chcela "chytiť za ruku" a ukázať ti zdravšiu a lepšiu cestičku, po ktorej môžeš ísť. Budeš sa na nej cítiť fantasticky. Sľubujem :-).
Lucia Švaral

Článok bol pridaný dňa 17/09/2014 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Lucia Švaral


Komentáre