Prečo sú vajíčka skvelá voľba na raňajky? 5 tipov ako vajíčka pripravovať
Vieš, prečo sú vajíčka také hodnotné? Prečo je škoda vyhadzovať žĺtka a prečo sa vôbec netreba báť cholesterolu v nich? Všetko si v článku vysvetlíme a ponúkneme ti aj na jednom mieste recepty, ako vajíčka spracovať, aby si si na svojich raňajkách naozaj pochutila.
Cholesterol vo vajíčkach
Ešte z čias, keď bol veľký nízko-tukový ošiaľ, pretrváva u niektorých ľudí fáma, že vajcia obsahujú veľa cholesterolu, a preto sú nebezpečné pre zdravie človeka. Je to však len polovičná pravda. Áno, vajcia obsahujú cholesterol, avšak nie toľko, aby to malo nejaký negatívny vplyv na tvoje zdravie. Prečo? Je to úplne jednoduché, 1 vajce priemernej veľkosti obsahuje 185 mg cholesterolu, no ľudské telo vyprodukuje cholesterolu denne 1000 – 2000 mg.
Čo z toho vyplýva? Ak prijmeš cholesterol vo forme vajíčok, telo automaticky zníži svoju vlastnú produkciu cholesterolu. Určité množstvo totiž orgány potrebujú pre správnu funkciu, hormonálnu aktivitu, ale taktiež vývoj a rast človeka. Takže sa neboj jesť vajíčka, určite ti neuškodia, práve naopak. Obmedziť príjem vajíčok by mali len tí, ktorí už s cholesterolom majú problémy.
Benefity vajec
Bielkovina obsiahnutá vo vaječnom bielku je zložením veľmi podobná tej v ľudskom tele. To znamená, že je jednou z tých, ktoré majú najväčší vplyv na rast svalov. Vaječný žĺtok je priam darom prírody, je bohatým zdrojom živín, antioxidantov, vitamínov (železo, zinok, vápnik, fosfor, vit. B6 či B12), ale tiež vitamínov A, D, E a zdraviu mimoriadne prospešných omega-3 mastných kyselín. Tento nutričný obsah vajec priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi a je prevenciou pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Ak trpíš alergiou na vajíčka, tak nezúfaj. Aj pre teba existuje náhrada. Sú nimi prepeličie vajíčka. Viac sme o tom písali v článku: Pravda alebo mýtus: Vajíčka majú vysokú hladinu cholesterolu.
Recepty na vajíčkové raňajky
Praženice
Praženicu si môžeš ochutiť naozaj rôznymi spôsobmi. Vyskúšaj bryndzu, cottage cheese, plesnivý syr, paradajky, olivy či napríklad rukolu.
Volské oko upečené v rúre
Asi poznáš volské oko, ktoré sa pripravuje na panvici. Väčšinou, aby sa vajíčko neprilepilo na povrch panvice, je potrebné použiť aj nejaký tuk. Pri tomto recepte však nie je potrebný. Veď sa presvedč sama.
Stratené vajíčko
Toto je ďalší zaujímavý spôsob prípravy vajíčka. Vyzerá to na prvý pohľad zložito, ale keď to vyskúšaš, zistíš, že vlastne je to veľmi jednoduché.
Omeleta
V poradí štvrtý zaujímavý spôsob prípravy vajíčka na raňajky. S čerstvou sezónnou zeleninou je to hotová mňamka.
Vajíčková nátierka
Sériu raňajkových inšpirácií z vajíčok ukončíme pomazánkou. V tomto prípade ide o kombináciu vajíčka a lučiny. Chutí úplne fantasticky a ak ešte k tomu pridáš čerstvé domáce pečivo, tak máš raňajky skoro ako kráľovná. ;-)
TIP na záver: Ak je potrebné pripravovať vajíčka na tuku, odporúčame maslo ghee, prípadne iné kvalitné maslo, pretože zjemnia chuť vajíčka. Ghee maslo je úžasné v tom, že sa neprepaľuje, obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitamíny, neobsahuje laktózu a pôsobí priaznivo na trávenie i spaľovanie tukov.
Už teda poznáš všetky výhody konzumovania vajec. Verím, že ich zaradíš častejšie do svojho jedálnička, pretože sú skutočným darom prírody. Veď 1 vajce obsahuje 84 kcal, 6 g bielkovín, 6 g tuku a menej než 1 g sacharidov. To je paráda. ;-)
Vajíčka môžeš použiť aj v týchto receptoch:
- MEGA dobrý vláčny čokoládový proteínový koláč - 28. decembra 2020
- Božská čokoládovo-banánová bábovka z kefíru - 21. decembra 2020
- Plnené tortilly s kuracím mäsom a mexickou zmesou: tip na výživný obed plný bielkovín - 9. apríla 2020
Článok bol pridaný dňa 23/06/2017 a zaradený do kategórie: Stravovanie | Autor: Simona Kollárová