Je maslo ozajstnou vitamínovou bombou? Ghee maslo áno! + NÁVOD

Čítaš recepty, v ktorých sa často objavuje ghee maslo, ale nevieš, čo si máš pod týmto pojmom predstaviť? A čo všetko pozitívne ti dokáže priniesť? S “prepusteným maslom” ghee, ako ho zvykli volať naše babičky, sa spája toľko superlatívov, až nám to bolo podozrivé. Rozhodli sme sa teda tento indický poklad preskúmať a prehľadne túto hŕbu pozitívnych informácií pre teba spísať. Garantujeme ti, že po prečítaní tohto článku ti v kuchyni určite chýbať nebude :-).

Zloženie 100% prírodné. (Zn. žiadne “fejky”)

Aj ty si zhrozená, keď si spomenieš, čo dokážu niektoré obchodné reťazce maslom nazvať? Veru aj my. ghee však nie je žiadny náhodný zhluk tukov, ktorý označia predajcovia ako maslo. Takmer 100 % ghee tvoria nasýtené tuky obsahujúce vitamíny v rôznom pomere. To všetko robí z ghee potravinu, ktorá si tvoju pozornosť rozhodne zaslúži.

maslo

 

Odkiaľ ghee pochádza?

Ghee je jedným zo základných kameňov indickej kuchyne. Mohli by sme ho prirovnať k olivovému oleju v Taliansku, chilli v Mexiku alebo paprike v Maďarsku. Dnes je už obľúbenou zložkou jedál po celom svete. Špičkoví kuchári si ho chvália najmä kvôli veľmi vysokému bodu zápalnosti, vďaka čomu pri varení tak ľahko nezhorí a nedymí.

V Ajurvéde sa mu pripisovali omladzujúce a regeneračné účinky vďaka čomu ho označujú ako elixír života. Pripisujú mu taktiež významné účinky a výsledky v súvislosti s liečbou tráviaceho traktu, popálenín, plodnosti, ale aj s udržiavaním čistej mysle alebo duševnej rovnováhy.

Dlhé roky sa účinky ghee využívajú na vnútorné i vonkajšie použitie. V prípade vonkajšieho používania ide najmä o liečbu vyrážok, kožných chorôb, popálenín, ale aj hydratáciu, zvlhčovanie vlasovej pokožky a ošetrenie suchých vlasov.

ghee maslo

 

Slovensko – Ajurvédske babičky

Väčšina našich babičiek zrejme nepoznala Ajurvédu, ani účinky, ktoré pripisovali ghee v Indii. Dokonca im nič nehovoril ani len ten názov. Napriek tomu si ho s obľubou pripravovali – ako prepustené maslo. Zo začiatku videli význam prípravy v lepšej skladovateľnosti, keďže po “očistení” od bielkovín, všetkých mliečnych a netukových súčastí ho nie je nutné skladovať v chladničkách, ktoré naše babičky nemali. Napriek tomu, že ich dôvod pre výrobu ghee bol čisto praktický, netušili, koľko toho robia zároveň i pre svoje zdravie :-).

 

Pre alergikov, trpiacich intoleranciami i diétujúcich

Kým klasické maslá vyhovujú len niektorým ľuďom, ghee je vhodné pre všetkých. Dopriať si ho môžu aj tí, ktorí trpia alergiou na mlieko, kazeín či laktózu. Vďaka tzv. prepusteniu sa z neho odstránia všetky látky, ktoré môžu týmto skupinám spôsobiť alergické reakcie ako žihľavku, rôzne opuchy či tráviace problémy.

Chudnutie s ghee funguje podobne ako s kokosovým olejom, ktorý sa dnes teší mimoriadnej obľube. Energiou z mastných kyselín napomáha spaľovaniu tukov v tele. Tam sa však jeho práca nekončí. O trávenie sa stará aj naďalej. Podľa Ajuvérdskej medicíny zlepšuje celkový chod tráviaceho systému, najmä však žlčníka a žalúdka.

ghi maslo

 

Vitamínova bomba!

Počula si už o vitamíne K2? Je rozpustný v tukoch nevyhnutných pre organizmus človeka a zohráva kľúčovú úlohu pri zdravých kostiach. Bez neho by si nebola schopná využiť rôzne minerály vrátane vápnika. A ten, ako už vieš, je pre pevné kosti dôležitý v každom veku. Zároveň K2 napomáha ochrane pred zubným kazom a podporuje rast a vývoj kostí u detí.

Pri K2 však ghee nekončí. Celiatikom a ľuďom s Crohnovou chorobou, ktorí mávajú problémy so spracovaním vitamínu A, ho pomáha doplniť cestou, ktorá nezaťaží organizmus. To všetko v kombinácii s vitamínom D, ktorý zase chýba v menej slnečných dňoch a obdobiach. Obsahuje aj silný antioxidant – vitamín E, ktorý uzatvára túto štvoricu superhrdinov.

 

Ako si ghee maslo pripraviť doma?

V dnešnej dobe sa stalo akýmsi zvláštnym pravidlom, že zdravé a nutrične bohaté jedlo je drahšie a to nezdravé, plné škodlivín a neslávne známych látok je extrémne lacné. Bohužiaľ, tak je tomu aj pri ghee, ktorého cena ja vyššia ako cena nejakého “margarínu” s podivným zložením.

prepustené maslo

Dobrou správou je, že Ghee si dokážeš pripraviť aj doma. Pýtaš sa ako? Zožeň si skutočne kvalitné maslo, ktoré var v hrnci približne 15 – 20 minút. Počas topenia sa začnú oddeľovať jednotlivé zložky masla. Tento proces je sprevádzaný agresívnym prskaním a bublaním. Nedaj sa však zmiasť – uniká len voda. Na povrchu sa vytvorí pena, ktorá pozostáva z rôznych zložiek, ktoré v Ghee nechceme.

Po odparení všetkej vody, zostane na povrchu zlatistá tekutina a na spodu hrnca tuhá zmes. Mliečne proteíny vtedy vytvoria drobné hrudky, ktoré klesnú na dno. Vtedy príde tvoj čas a maslo rýchle precedíš. Starostlivo ho uzavri a v skladuj v chlade, kde vydrží dlho. Teda, kým ho nespotrebuješ. Doba trvanlivosti nie je známa, keďže asi ešte nikdy nevydržalo v komore do pokazenia :-).

výroba ghee masla

ako vyrobiť ghi maslo doma

výroba ghi masla

A tip na záver – pridaj do ghee cesnak, chilli, bylinky, alebo rôzne korenie, ktoré dodá tvojim jedlám jedinečnú chuť. Rodinku i návštevu tak očaríš jedinečnou kombináciou zdravotných benefitov a zároveň nových chutí.

Tak čo, stane sa ghee maslo súčasťou tvojho jedálnička?

 

Ďalšie články, ktoré by sa ti mohli páčiť:

9 potravín, ktoré môžeš jesť aj pri chudnutí

5 x netradičné prílohy na zdravý spôsob

Prečo konzumovať chia semienka?

Baška Línek

Manažérka šťastia vo Fitshaker
Nepoznám nudu a stereotyp. Snažím sa vždy „bojovať na viacerých frontoch“, pričom ich spoločným znakom je pocit spokojnosti, naplnenia a lásky. Svoju nekončiacu zvedavosť prenášam do zaujímavých rozhovorov, kreativitu do zdravých alternatívnych receptov a lásku do každej činnosti, ktorú robím. Čas chcem tráviť zmysluplne a osožne pre seba aj svojich blízkych.
Milujem jógu, dlhé prechádzky, silový tréning, beh, squash, plávanie, turistiku, komiksy, pekné oblečenie, samovzdelávanie, čítanie a najviac zo všetkého svojho manžela, rodinu a priateľov.
Verím, že kúsok pozitívneho myslenia, ktoré je dôležitou súčasťou môjho života, prinesiem prostredníctvom článkov, receptov, príspevkov a správ aj do toho tvojho. :-)
Baška Línek

Článok bol pridaný dňa 12/05/2016 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Baška Línek

Komentáre