Prečo jeme toľko blbostí, aj keď vieme, že by sme nemali?

Najlepšie je teóriu ukázať na konkrétnych príkladoch. Potom sa to lepšie chápe. Preto som si pre teba pripravil pekný príklad toho, ako sa rozhoduje tvoj mozog, keď je telo hladné. Prečo siahame po menej zdravom jedle a jeme toľko blbostí? Keď prečítaš článok až do konca, dozvieš sa, ako si nabudúce vybrať to zdravšie jedlo. Nie je to vôbec také komplikované, ako si myslíš. ;-)

Dnes mám na teba zvedavú otázku:

Máš pred sebou dve pizze. Obe vyzerajú a chutia úplne rovnako.

Ale je v nich rozdiel.

# Prvá je pripravená z tých najlepších surovín:

  • kvalitný syr,
  • domáce paradajky,
  • najzdravšia múka,
  • domáca slanina,
  • BIO olivový olej
  • a čerstvé oregano.

Je tiež upečená tak, aby si zachovala, čo najviac živín a bola čo najlepšia pre tvoje telo.

 

# Tá druhá je zase presný opak. Nie, neboj sa, nie je posypaná muchotrávkou. Ale aj tak je pripravená z nezdravých, menej kvalitných surovín:

  • z rafinovaného oleja,
  • chemicky-ošetrených španielskych paradajok,
  • pšeničnej múky
  • a zo slaniny s éčkami.

Táto druhá pizza je úplne bez živín a je aj väčšia šanca, že z nej priberieš.

 

Ak vezmeme do úvahy, že obe voňajú, vyzerajú a chutia úplne rovnako – a ty si máš vybrať jednu z nich…

Vybrala by si tú druhú (menej zdravú)?

Ja určite nie. Priznávam, že tú nezdravú som mal už aspoň tisíckrát. Ale som si istý, že ak by som mal vždy pred sebou aj lepšiu náhradu – a chutila by rovnako – nikdy by som si nevybral tú horšiu. A nemalo by to nič s pevnou vôľou, skrátka by som nemal dôvod.

Na tomto príklade môžeš jasne vidieť, že my nejeme nezdravé veci preto, lebo „sú nezdravé“. Jeme ich preto, lebo v tej chvíli nemáme pred sebou lepšiu možnosť, ktorá by nám ich dokázala nahradiť.

 

Prečo si dáme na desiatu skôr Milu ako avokádo

Všetci sa chceme cítiť dobre. A rovnako tak som sa chcel cítiť aj ja pred pár rokmi. Pamätám si, že ak som sa tak niekedy necítil (napríklad, ak som bol hladný alebo v strese), môj mozog začal okamžite hľadať spôsob, ako by som sa mohol cítiť lepšie.

A tak väčšinou hľadal:

  • niečo, čo by ho zasýtilo
  • niečo chutné, po čom by sa cítil dobre
  • niečo rýchle, čo by mohol zjesť čím skôr
  • niečo pohodlné, čo si nevyžaduje veľa námahy
  • a niečo dostupné, čo má vo svojom okolí

Ale vieš čo je na tom zaujímavé? Hoci som chcel nájsť niečo rýchle, chutné a pohodlné – nikdy som nechodil po byte s tým, že to MUSÍ byť nezdravé.

Bolo to preto, že:

náš mozog má v skutočnosti na háku, či si dáš ku káve koláč poliaty BIO čokoládou alebo čokoládou Orion. Netúži nevyhnutne po nezdravom jedle. Má len nejakú potrebu (cítiť sa lepšie) a chce ju naplniť čo najskôr a čo najľahším spôsobom.

Na tom by nebolo nič zlé… ak by sme nežili v prostredí, kde práve nezdravé jedlá najlepšie spĺňajú tieto podmienky. Poďme sa nad tým na chvíľu zamyslieť:

Čo myslíš, že majú spoločné párky, cestoviny, halušky, bagetky, sladkosti a polotovary? Že kvôli nim priberáme? To áno. Ale to nie je všetko.

  • Sú chutné? Áno, a niektoré až príliš (hovorím o tebe karamelová Carte D’or).
  • Sú rýchle? Áno, buchty mám ohriate za 2 minúty a ani ti radšej nepoviem, ako rýchlo som niekedy dokázal rozbaliť Milu.
  • Sú pohodlné? Áno. Veď čo už môže byť ľahšie ako sadnúť si v reštike za stôl a počkať, kým ti prinesú malinovo-čokoládový dezert? (Asi už len vziať do rúk mobil a objednať pizzu.)
  • Sú ľahko dostupné? Áno. Študentskú pečať kúpiš aj v krčme.

A nezabúdajme aj na to, že v porovnaní s avokádom majú aj ďalšiu nefér výhodu: Sme na nich už zvyknutí.

Ako môžeš vidieť, chlieb nejedávame preto, lebo je to „chlieb“. Ale skôr preto, lebo je celkom chutný, nemusíš ho pripravovať, hodí sa ku všetkému, majú ho na každom rohu (doslova) a sme naň zvyknutí.

Toto sú dôvody, prečo ho jeme skoro každý deň – a bohužiaľ aj prečo nemáme postavu, akú by sme chceli mať. Našťastie, všetko dá zmeniť. Len čítaj ďalej. ;-)

TY to môžeš zmeniť!

Spomeň si na príklad s pizzou. Nikto z nás si nedá tú horšiu možnosť, ak bude mať pred sebou aj dostatočne dobrú náhradu. A to platí o každom jedle.

Ak budeš mať pred sebou chutné a zdravé raňajky, nebudeš mať dôvod jesť Croissanty s jogurtom. A ak budeš mať pri sebe zdravú domácu čokoládu, tak aký bude mať zmysel kupovať si Milku?

Budem k tebe však úprimný. Nájsť si náhradu nie je vždy ľahké. Keďže každému z nás chutí a vyhovuje niečo iné – ty sama si potrebuješ pohľadať nové recepty a vyskúšať ich.


RECEPT: Kuracie prsia s hruškou, obed hotový za 20 minút!

RECEPT: Cuketovo-batatový slaný koláč, vhodný ako príloha aj hlavé jedlo

RECEPT: Ryžové rezance s tekvicou hokkaido, 20 minút a HOTOVO!


Ale dobrou správou je, že ak to raz urobíš a nájdeš spôsob ako nahradiť jedno nezdravé jedlo po druhom – tvoja váha začne postupne ale spoľahlivo klesať. A buď si istá, že už k tomu nebudeš potrebovať takú pevnú vôľu a ani viac motivácie.

 

P.S.: Ovládaš teóriu chudnutia, no nedarí sa ti ju dať do praxe a dodržiavať dlhšiu dobu? Ak áno, získaj zdarma môj návod „Ako schudnúť svojich prvých 10 kíl – a to aj bez hladovania a počítania kalórií“ , ktorý ti ukáže, ako začať s chudnutím tak, aby si v tom vydržala a schudla už konečne raz a navždy.

 

Tipy, rady, recepty, motivácia a mnoho ďalšej inšpirácie na ceste za tvojím zdravším JA ťa čaká aj v novom Fitness diári® 2019:

 

 

 

diar 2019

 

Ďalšie zaujímavé články, ktoré by nemali uniknúť tvojej pozornosti:

Chcem začať so zdravým stravovaním, týchto 10 tipov mi pomôže

Chcem raňajkovať kašu, ako mám postupovať pri jej príprave?

Ako si nastaviť sledovanie svojho pokroku pri chudnutí?

Martin Toth

Redaktor vo Fitshaker
"Ovládaš teóriu chudnutia, ale nevieš ju dať do praxe a dodržiavať?

Začni spolu so mnou.

Na stránke (https://martintoth.me/) pomáham ženám vydržať pri chudnutí."
Martin Toth

Článok bol pridaný dňa 23/10/2017 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Martin Toth

Komentáre