Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Poctivý hovädzí vývar s pečeňovými haluškami

8 porcií
hovädzí vývar

Potrebujeme: 

  • Na vývar:
  • 500 g hovädzieho krku
  • 2 kg morkových kostí
  • 4 cibule
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • 3 guličky borievok
  • 1 lyžica oleja
  • soľ
  • voda
  • --
  • Na pečeňové halušky:
  • 100 g kuracej pečene
  • 1 vajce
  • 100 g múky zo semoliny
  • 50 g kukuričnej strúhanky
  • 30 g vody (prípadne viac podľa hustoty cesta)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malá cibuľa
  • petržlenová vňať
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
hovädzí vývar

Niektoré recepty skrátka nikdy nevyjdú z módy. Hovädzí vývar je tým pravým domácim „liekom“, ktorý zahreje, posilní a rozvonia celý dom. V kombinácii s pečeňovými haluškami sa mení na sýte, zdravé a výživné jedlo, ktoré zvládneš pripraviť aj ty.

Ako na to?

1

Najprv si predhrej rúru na 200 °C. Cibule prekroj na polovice (nelúpeme!) a vlož ich na plech spolu s koreňovou zeleninou. Peč ich približne 10–15 minút, kým krásne nezhnednú – práve takto získame bohatú farbu aj chuť vývaru.

2

Vo veľkom hrnci rozohrej olej. Najskôr orestuj morkové kosti dozlatista a odlož ich bokom. Potom pridaj hovädzí krk, opeč z každej strany a tiež vyber. Do výpeku pridaj pečenú zeleninu, cesnak a nechaj krátko rozvoňať.

3

Do hrnca vráť kosti, mäso, upečenú cibuľu a zeleninu. Pridaj korenie, bobkové listy, soľ a zalej studenou vodou. Priveď k varu, potom zníž teplotu a nechaj vývar „tiahnuť“ 4–6 hodín. Počas varenia nemiešaj a pravidelne zbieraj penu z povrchu, aby ostal číry a krásne zlatistý.

4

Po dovarení nechaj vývar vychladnúť, najlepšie cez noc. Na druhý deň odstráň stuhnutý tuk z povrchu a vývar preceď cez sitko. Mäso môžeš nakrájať na kúsky a pridať naspäť do vývaru.

Postup na prípravu halušiek:

1

Kuraciu pečeň rozmixuj spolu s cibuľou, cesnakom a petržlenovou vňaťou. Pridaj vajce, múku, strúhanku, vodu a dochuť soľou a korením. Cesto premiešaj, malo by mať polotuhú konzistenciu.

2

Pomocou haluškára alebo lyžičky vhadzuj malé kúsky cesta do vriacej osolenej vody. Keď halušky vyplávajú na povrch, sú hotové (cca po 3–4 minútach).

3

Do horúceho vývaru pridaj čerstvú, nadrobno nakrájanú zeleninu, a nechaj ju krátko povariť do zmäknutia. Podávaj s pečeňovými haluškami alebo celozrnnými rezancami, kúskom hovädzieho mäsa a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

4

Ak chceš vývar ešte bohatší, nechaj ho variť čo najdlhšie a na miernom plameni. Čím viac času mu dáš, tým viac sa ti odvďačí chuťou. Ideálne nedeľné varenie plné vône, pohody a tepla.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

290 kcal

1218 kJ

T:

13 g

B:

26 g

S:

13 g

V:

3 g

Nech vývar chutí skvelo a nie len v nedeľu! :-)

diár
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.