
Niektoré recepty skrátka nikdy nevyjdú z módy. Hovädzí vývar je tým pravým domácim „liekom“, ktorý zahreje, posilní a rozvonia celý dom. V kombinácii s pečeňovými haluškami sa mení na sýte, zdravé a výživné jedlo, ktoré zvládneš pripraviť aj ty.
Ako na to?
1
Najprv si predhrej rúru na 200 °C. Cibule prekroj na polovice (nelúpeme!) a vlož ich na plech spolu s koreňovou zeleninou. Peč ich približne 10–15 minút, kým krásne nezhnednú – práve takto získame bohatú farbu aj chuť vývaru.
2
Vo veľkom hrnci rozohrej olej. Najskôr orestuj morkové kosti dozlatista a odlož ich bokom. Potom pridaj hovädzí krk, opeč z každej strany a tiež vyber. Do výpeku pridaj pečenú zeleninu, cesnak a nechaj krátko rozvoňať.
3
Do hrnca vráť kosti, mäso, upečenú cibuľu a zeleninu. Pridaj korenie, bobkové listy, soľ a zalej studenou vodou. Priveď k varu, potom zníž teplotu a nechaj vývar „tiahnuť“ 4–6 hodín. Počas varenia nemiešaj a pravidelne zbieraj penu z povrchu, aby ostal číry a krásne zlatistý.
4
Po dovarení nechaj vývar vychladnúť, najlepšie cez noc. Na druhý deň odstráň stuhnutý tuk z povrchu a vývar preceď cez sitko. Mäso môžeš nakrájať na kúsky a pridať naspäť do vývaru.
Postup na prípravu halušiek:
1
Kuraciu pečeň rozmixuj spolu s cibuľou, cesnakom a petržlenovou vňaťou. Pridaj vajce, múku, strúhanku, vodu a dochuť soľou a korením. Cesto premiešaj, malo by mať polotuhú konzistenciu.
2
Pomocou haluškára alebo lyžičky vhadzuj malé kúsky cesta do vriacej osolenej vody. Keď halušky vyplávajú na povrch, sú hotové (cca po 3–4 minútach).
3
Do horúceho vývaru pridaj čerstvú, nadrobno nakrájanú zeleninu, a nechaj ju krátko povariť do zmäknutia. Podávaj s pečeňovými haluškami alebo celozrnnými rezancami, kúskom hovädzieho mäsa a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
4
Ak chceš vývar ešte bohatší, nechaj ho variť čo najdlhšie a na miernom plameni. Čím viac času mu dáš, tým viac sa ti odvďačí chuťou. Ideálne nedeľné varenie plné vône, pohody a tepla.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
290 kcal
1218 kJ
T:
13 g
B:
26 g
S:
13 g
V:
3 g

Nech vývar chutí skvelo a nie len v nedeľu! :-)
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)