Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Plnený kaleráb jarnou zeleninou a bulgurom: ideálna voľba pri chudnutí

60 min
2 porcie
kaleráb recept

Potrebujeme: 

  • 2 väčšie kaleráby
  • 2 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 cibuľu
  • 100 g čerstvých šampiňónov
  • 100 g surového celozrnného bulguru
  • 100 g reďkovky
  • vňať z mladej cibuľky
  • čerstvé bylinky (podľa chuti)
  • 50 g syra do 30% tuku
kaleráb recept
Bulgur patrí medzi moje obľúbené jedlá. Či už ho robím na sladko, alebo na slano vždy si na ňom pochutím. Dá sa použiť ako výborná plnka a v kombinácii so zeleninou je priam chuťovo neodolateľný. Jeho zdravotné benefity sú na tom ešte lepšie. Podporuje nielen trávenie, ale aj vyprázdňovanie. Pri jeho konzumácii sa dá predísť vlčiemu hladu a chuti na sladké, pretože veľmi dobre zasýti. Je veľmi obľúbený pri chudnutí. Takže chudnúť sa dá aj chutne. Poď si pozrieť recept. ;-)

Doba prípravy: 1 hodina

Ako budeme postupovať?

1. Kaleráb ošúpeme. Zrežeme vrch a spodok dorovna a vydlabeme ho lyžicou tak, aby nám vznikol priestor na naplnenie.
2. Keď máme kaleráb pripravený, potrieme ho zvonku aj z vnútra olivovým olejom, posolíme, vložíme do zapekacej misy a dáme piecť na cca 45 minút do vyhriatej rúry na 200°C.
3. Zatiaľ, kým sa kaleráb predpeká, prichystáme si plnku.
4. Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané šampiňóny a vydlabanú dužinu z kalerába a dusíme.
5. Bulgur si uvaríme podľa návodu.
6. Keď je bulgur uvarený primiešame ho k šampiňónom, kalerábu a pridáme nadrobno nakrájanú reďkovku a cibuľkovú vňať. Všetko spolu premiešame, dochutíme soľou a čerstvými bylinkami.
7. Predpečené kaleráby vyberieme z rúry a naplníme pripravenou zmesou doplna. Nakoniec posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry ešte na cca 15 minút.
8. Zmes, ktorá nám zostane, použijeme ako prílohu.
Tip: Ak chceš, aby kaleráby boli mäkšie, peč ich v rúre dlhšie. Ja som zeleninu pripravovala tak, aby zostala troška chrumkavá.
 
Výživové hodnoty na 1 porciu:

















Kalorické hodnotyTukyBielkovinySacharidyVláknina
412 kcal
1 731 kJ
11 g20 g57 g11 g
kalerab vydlabeme
plnime kalerab
kalerab upecieme
kalerab na obed
 
Ďalšie fantastické recepty nielen pre vegetariánov nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
fit recepty
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.