Ako celoročná zelenina je kaleráb nielen nízkokalorický, ale vďaka svojej sladkej a mierne orieškovej aróme chutí aj v ľahkých šalátoch, ako i vo výdatných dusených či gratinovaných pokrmoch. Kaleráb je výborný v polievke a zemiaky sú často súčasťou rovnice, pretože dodávajú krémový vzhľad bez potreby veľkého množstva smotany. Recept na krémovú zeleninovú polievku je vždy dobrou voľbou na rýchly a ľahký obed alebo večeru počas týždňa, a to najmä vtedy, keď toho v chladničke veľa nie je a nemáme čas na nákupy.
Ako na to?
1
Kaleráb a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
2
Na masle si opečieme cibuľku dozlata, pridáme zeleninu a zalejeme vývarom.
3
Varíme na miernom ohni 25 minút alebo kým nie je zelenina uvarená.
4
Medzitým si pripravíme paradajky. Cherry paradajky krátko blanšírujeme, opláchneme v studenej vode, ošúpeme a nakrájame na štvrtiny.
5
Olúpeme cibuľku a nakrájame na tenké krúžky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, podusíme na ňom cibuľku a pridáme paradajky, ochutíme nadrobno nakrájanou bazalkou, soľou. Necháme dusiť 5 minút.
6
Polievku odstavíme zo sporáka a tyčovým mixérom najemno rozmixujeme. Smotanu zmiešame s vaječným žĺtkom a so 4-5 lyžicami horúcej polievky.
7
Vmiešame do polievky, zohrejeme ju, ale už nevaríme! Podávame s pripravenými paradajkami.
TIP: Polievka je chutná aj samotná. Ja som ju pripravovala aj pre 20-mesačného syna, preto som nepoužila korenie. Pokojne však môžete skúsiť muškátový oriešok, čierne korenie či sušené bylinky. Ak sa vám nechce pripravovať paradajky alebo ich nemáte, môžete ich nahradiť domácimi krutónmi, vareným vajíčkom či rôznymi semiačkami. Výborne chutí aj chladená.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
197 kcal
830 kJ
T:
11 g
B:
5 g
S:
18 g
V:
5 g
Dobrú chuť :-)!
Chutné výživné recepty na polievky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz