Perfektný zdravý koláč s brokolicou a hráškom: ideálna desiata deťom do školy

Keď počujeme slovo koláč, hneď nás napadne nejaký sladký variant. Avšak koláč nemusí byť len sladký, ale kľudne môže byť aj slaný, a to na mnoho spôsobov. Dnes si pripravíme jarný zelený koláč s hráškom a brokolicou. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju ozaj každý, aj úplný začiatočník. Ja rada pripravujem slané koláče ako pohostenie pre návštevu, pretože vždy majú veľký úspech. Tento koláčik je vláčny, mäkkučký a zmizne raz-dva. :-)

Doba prípravy: max. 30 minút

Čo budeme potrebovať na cca 8 ks?

  • 1 menšiu brokolicu
  • 1 šálku čerstvého alebo uvareného mrazeného hrášku
  • 5 vajíčok
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 1 kypriaci prášok bez fosfátov (cca 10 g)
  • 1 mozzarellu
  • olivový olej na vymastenie formy
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Najprv do vriacej vody vložíme brokolicu, ak použijeme aj mrazený hrášok tak aj ten. Necháme variť zhruha 5 minút.

2. Medzitým v miske vyšľaháme vajíčka do peny.

3. K vajíčkam pridáme hladkú špaldovú múku a kypriaci prášok a vymiešame hladké cesto. Cesto bude vláčne a jemné.

4. Do hotového cesta nastrúhame mozzarellu a premiešame.

5. Tortovú formu o priemere 26 cm potrieme trochou olivového oleja a vylejeme cesto na plech.

6. Keď sa brokolica a hrášok trochu povarí (cca 2-3 minúty vo vriacej vode), vyberieme ich z vody a necháme chvíľu vychladnúť.

7. Cesto posypeme hráškom, nadrobno nakrájanou brokolicou a osolíme.

8. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 °C dozlatista.

 

TIP: Brokolicu a hrášok môžeme v recepte vymeniť. Použi napríklad cherry paradajky, karfiol, kukuricu, či priprav koláč z kombinácie čiernych a zelených olív.

kolac

 

zdravé recepty

 

koláč

 

zdravý koláč

Prajem príjemnú návštevu! :-)

 

Kopec skvelých receptov pre návštevy nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

 

Vyskúšaj aj tieto slané koláče:

Slaný chia-cuketový koláč – z ktorého doplnením paradajkovej salsy spravíš raz-dva aj pizzu

Slaná štrúdľa s tvarohom a rukolou – ľahkými obmenami z nej urobíš pokojne aj sladkú štrúdľu

Karfiolovo-syrový quiche – perfektné pohostenie aj pre bezlepkáčov

Plnené placky s mäsom – hodia sa na akúkoľvek oslavu či party

Bábovka na slano – zdravý snack do práce či desiata do školy

Viktória Kačmárová

Viktória Kačmárová

Redaktorka at Fitshaker
Ako každá žena, v kuchyni trávim veľa času. Pre seba a svoju rodinu chcem však len to najlepšie a to sa snažím aplikovať aj vo varení. Snažím sa uprednostniť suroviny, ktoré sú zdravé a výživné a vyvrátiť názory typu, čo je zdravé nie je chutné. Som za to, aby strava bola čo najpestrejšia a aby dodala telu a mysli presne to, čo potrebuje. Milujem fotenie a food styling, čiže pri vytváraní článkov spájam príjemné s užitočným. Veľmi rada posuniem ďalej to čo mám overené a čo môže ľuďom pomôcť zlepšiť ich stravovacie návyky a celkový životný štýl. Môj blog: http://simplytheblog.com
Viktória Kačmárová

Článok bol pridaný dňa 20/04/2018 a zaradený do kategórie: DesiataOstatnéRaňajkyReceptyVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Viktória Kačmárová

Komentáre