Pečivo hotové za 35 minút? Vyskúšaj recept na bosniaky z jednozrnky s cícerom

Jednozrnka je najstarší druh pšenice. Nie je zbytočne prešľachtená a je zdrojom antioxidantov a bielkovín. Obsahuje veľké množstvo karototenoidov a výborne sa využíva pri príprave nekysnutých pokrmov. Ja som ju použila na tieto skvelé bosniaky. Na miesto kvasníc som použila tvaroh a víno čo zabezpečí, že budú krásne chrumkavé a chutné. Ak ich chceš vyskúšať, nasaď si zásteru a poď na to. ;-)

Doba prípravy: 35 minút

Čo budeme potrebovať na 8 kusov?

  • 300 g pšeničnej múky z jednozrnky (príp. špaldovej múky)
  • 150 g uvareného cíceru
  • 200 ml bieleho vína
  • 120 g jemného tvarohu
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžičku octu
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 1 vajíčko – na potretie

Na posypanie:

  • hrubozrnnú soľ
  • rascu

Ako budeme potupovať?

1. Do misy vsypeme múku.

2. Uvarený cícer rozmixujeme na hrubšie a pridáme k múke.

3. Víno rozmiešame tvarohom a prilejeme do zmesi.

4. Nakoniec pridáme soľ, ocot a kypriaci prášok.

5. Všetko spolu dobre zmiešame a na pomúčenej doske a vypracujeme cesto.

6. Z cesta robíme cca 95 g bochníky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

7. Každý bosniak na vrchu narežeme do kríža, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme soľou a rascou.

8. Takto pripravené bosniaky vložíme do vyhriatej rúry na 250°C a pečieme 15 minút.

9. Potom rúru prepneme na 180°C a dopekáme ešte 10 minút.

 

Výživové hodnoty na 1 kus:

Kalorická hodnota Tuky sacharidy Bielkoviny
998 kj

237 kcal

3 g 33 g 17 g

zdrave ranajky

 

pečivo

 

cícer recepty

 

pečivo recept

Pochutnaj si na čerstvom pečive napríklad na raňajky či na desiatu. A nezabudni nám dať vedieť, ako ti chutilo. ;-)

 

Skvelé recepty na pečivo nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

recepty

 

Aj takéto pečivo si môžeš pripraviť:

Parmezánové muffiny so sušenými paradajkami – recept zvládne aj začiatočníčka

Nekysnutý domáci chlieb s kyslou kapustou – pre tých, čo radi v kuchyni trošku experimentujú

Ciabatty zo špaldovej múky a s čiernymi olivami

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 23/07/2018 a zaradený do kategórie: DesiataPečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre