Vynikajúca mrkvová nátierka s ricottou, Lučinou a mandľami

Mnoho z nás ešte len nedávno povyťahovalo poslednú úrodu mrkvy zo zeme. Jej využitie v kuchyni je naozaj všestranné. Nastrúhaná najemno sa hodí do cesta na palacinky, lievance, vafle, do raňajkových kaší či koláčov. Vieš si z nej pripraviť pyré alebo spraviť hrejivú krémovú polievku. Ja ti dnes ukážem recept na vynikajúcu mrkvovú nátierku, po ktorej sa len tak zapráši.

Čas prípravy: 10 minút

Čo budeme potrebovať na 6-8 porcií?

  • 2 väčšie mrkvy
  • 200 g ricotty
  • 60 g Lučiny
  • 30 g mandlí (plátky)
  • 1 lyžičku dijonskej horčice
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • pažítku
  • šunku nakrájanú nadrobno − voliteľné

Ako budeme postupovať?

1. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame nadrobno.

2. Pridáme k nej ricottu, Lučinu a mandle, poriadne premiešame.

3. Nátierku ochutíme horčicou, soľou, korením a nasekanou pažítkou.

4. Ak máš rada mäsko, môžeš pridať kvalitnú šunku, no nátierka chutí skvelo aj bez nej.

5. Poriadne zmes premiešaj a nechaj chvíľu uležať.

 

Tip: Ak vynecháme z receptu horčicu a mleté čierne korenie, môžeme nátierku podávať aj deťom od 2 rokov. V tejto verzii, ako sme uviedli, ju odporúčame až od 3 rokov.

mrkvová nátierka

Po pridaní horčice sa chuť nátierky stáva plnšou, preto by kvalitná dijonská naozaj nemala chýbať u nikoho doma.

 

Skvelé recepty na nátierky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:

nátierky recepty

 

Ochutnaj aj ďalšie výživné nátierky:

Jesenná nátierka z pečenej zeleniny plná antioxidantov

Tip na zdravé raňajky, desiatu aj večeru: hráškovo-brokolicová nátierka

Jednoduchá mrkvová nátierka s rakytníkovou šťavou na posilnenie imunity aj pre deti od 1,5 roka

Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 02/11/2020 a zaradený do kategórie: NátierkyRaňajkyRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre