Vynikajúca mrkvová nátierka s ricottou, Lučinou a mandľami
Mnoho z nás ešte len nedávno povyťahovalo poslednú úrodu mrkvy zo zeme. Jej využitie v kuchyni je naozaj všestranné. Nastrúhaná najemno sa hodí do cesta na palacinky, lievance, vafle, do raňajkových kaší či koláčov. Vieš si z nej pripraviť pyré alebo spraviť hrejivú krémovú polievku. Ja ti dnes ukážem recept na vynikajúcu mrkvovú nátierku, po ktorej sa len tak zapráši.
Čas prípravy: 10 minút
Čo budeme potrebovať na 6-8 porcií?
- 2 väčšie mrkvy
- 200 g ricotty
- 60 g Lučiny
- 30 g mandlí (plátky)
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- pažítku
- šunku nakrájanú nadrobno − voliteľné
Ako budeme postupovať?
1. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame nadrobno.
2. Pridáme k nej ricottu, Lučinu a mandle, poriadne premiešame.
3. Nátierku ochutíme horčicou, soľou, korením a nasekanou pažítkou.
4. Ak máš rada mäsko, môžeš pridať kvalitnú šunku, no nátierka chutí skvelo aj bez nej.
5. Poriadne zmes premiešaj a nechaj chvíľu uležať.
Tip: Ak vynecháme z receptu horčicu a mleté čierne korenie, môžeme nátierku podávať aj deťom od 2 rokov. V tejto verzii, ako sme uviedli, ju odporúčame až od 3 rokov.
Po pridaní horčice sa chuť nátierky stáva plnšou, preto by kvalitná dijonská naozaj nemala chýbať u nikoho doma.
Skvelé recepty na nátierky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Ochutnaj aj ďalšie výživné nátierky:
Jesenná nátierka z pečenej zeleniny plná antioxidantov
Tip na zdravé raňajky, desiatu aj večeru: hráškovo-brokolicová nátierka
Jednoduchá mrkvová nátierka s rakytníkovou šťavou na posilnenie imunity aj pre deti od 1,5 roka
- Katka: „Chcem si spevniť svalstvo, ktoré vekom ochabuje.“ - 19. januára 2021
- Ingrid: „Keď mi hrozili druhou operáciou chrbtice, zaťala som sa a povedala si, že sa nedám tak ľahko.“ - 12. januára 2021
- Valika (- 24 kg): „Už mi netreba veľkosť L/XL, ale S.“ - 5. januára 2021
Článok bol pridaný dňa 02/11/2020 a zaradený do kategórie: NátierkyRaňajkyRecepty | Autor: Veronika Kašická