Doba prípravy: 1 hodina
Čo budeme potrebovať na 2,5 litrový hrniec?
- 2 kg paradajok
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 pór
- 2 hrste na kocky nakrájanej kvalitnej slaninky (voliteľné)
- 3 väčšie mrkvy
- 3 jablká
- 2 lyžičky škorice
- 2 lyžičky bazalky
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- morskú/himalájsku soľ
- 5-7 lyžíc domáceho medu
- 150 g najemno nastrúhaného parmezánu
- 100 g tekvicových semienok
Ako budeme postupovať?
2. Opražíme na kúsky nakrájaný pór. Ak máme radi, pridáme slaninu a chvíľku opražíme.
3. Potom pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu a jablká a spolu opražíme cca 5 minút.
4. Pridáme paradajky a varíme 30 až 40 minút.
5. Ponorným mixérom polievku rozmixujeme úplne najemno a dáme naspäť variť. Pridáme škoricu, bazalku, čierne korenie, soľ, med a parmezán.
6. Na jemnom plameni povaríme ešte 10 minút.
7. Medzitým na panvici opražíme nasucho tekvicové semienka.
8. Keď je polievka hotová, naservírujeme na tanier, alebo do hrnčeka a posypeme navrch semienkami.
TIP: Polievka je veľmi hustá, sýta, chuťovo veľmi pestrá a nabitá vitamínmi. Ak by sa ti zdala veľmi hustá, môžeš ju zriediť vodou alebo vývarom.
Toto by si mala o paradajkách vedieť!
Uvarené paradajky, najmä ak ich varíme spolu s olivovým olejom, sú bohatým zdrojom karotenoidu lykopén. Antikarcinogénne vlastnosti lykopénu sú najúčinnejšie, ak sa paradajky konzumujú spolu s potravinami bohatými na tuky, ako je avokádo, olivový olej, orechy. Prečo? Jednoducho preto, lebo karotenoidy sú rozpustné v tukoch. A pre ich maximálne možné vstrebanie treba zjesť aj trochu tuku. Paradajky obsahujú aj látku nazývanú luteín, ktorá je veľmi prospešná pre oči. Paradajky sú excelentným zdrojom vitamínu C, A a B-komplex. Dobre si zapamätaj: paradajky vypestované v skleníku majú len polovicu z obsahu vitamínu C paradajok vypestovaných vonku.
(Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete, Jonny Bowden)
Fantastické polievky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Aj tieto polievky ťa zahrejú v chladnejšom počasí:
Batatová polievka s čili a kurkumou
Krémová fazuľová polievka
Tekvicová polievka na zohriatie
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz