Milujem rýchle a jednoduché recepty inšpirované Áziou. Mám rada ázijské jedlá a teriyaki omáčka je moja obľúbená voľba – jej sladká a slaná bohatosť dopĺňa chute mletého mäsa.
V tomto zdravom recepte tiež veľmi jednoducho zamaskuješ veľa zeleniny, pretože je nakrájaná na malé kocky, takže je to skvelý spôsob, ako deti prinútiť ju zjesť. Recept si môžeš ľahko prispôsobiť tak, aby obsahoval tvoju obľúbenú zeleninu. Určite si ho zamiluješ ty aj celá tvoja rodina!
Ako na to?
1
Zmiešame sójovú omáčku, ¼ šálky vody, ocot, cukor, cesnak a zázvor a varíme v malom hrnci na strednom ohni. Miešame, kým sa cukor nerozpustí.
2
V malej miske rozšľaháme 2 polievkové lyžice teplej vody a kukuričného škrobu, kým sa kukuričný škrob úplne nerozpustí.
3
Do omáčky pomaly zašľaháme zmes kukuričného škrobu a dusíme do zhustnutia. Odstránime z tepla a odložíme.
4
Vo väčšej panvici si zohrejeme olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a opekáme dozlata.
5
Pridáme mleté mäso a opekáme, kým nie je zo všetkých strán upečené. Pridáme nastrúhanú mrkvu a nasekanú brokolicu a ďalej dusíme, kým nie sú mäso a zelenina uvarené.
6
Keď je všetko hotové, zmes polejeme teriyaki omáčkou a premiešame. Dusíme asi päť minút, aby sa chute prepojili.
7
Podávame s ryžou, ryžovými cestovinami, prípadne aké máte poruke. Mäsko môžete posypať sezamom a bylinkami.
Tip: Neváhaj a prispôsob si tento recept použitím svojej obľúbenej zeleniny. Niektoré ďalšie možnosti: paprika, hrášok, fazuľové klíčky, cuketa, kukurica, karfiol... Teriyaki omáčka je vo všeobecnosti dosť sladká. Pokojne však uber na množstve cukru v omáčke.
Dobrú chuť :-)!
Kopec chutných receptov nájdeš aj v našich knihách:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz