Na tieto skvelé jesenné cestoviny potrebuješ síce viac času, ale stojí za to si ich urobiť, napríklad cez víkend, ak chceš urobiť radosť svojej rodine alebo priateľom. Recept je pomerne jednoduchý. Potrebuješ však nejaký čas, aby sa omáčka uvarila a potom sa cestoviny upiekli. Nie viac ako hodinu, takže aj tak to môže byť skvelý obed alebo večera cez týždeň.
Moja rodina si toto jedlo naozaj zamilovala. Tekvica jemne dochucuje cestoviny, je krémová a zároveň poskytuje nádych sladkosti a jesennej chuti. A keď sa spojí s tou výdatnou bolonskou omáčkou? Viac ako chutné! Vyskúšaj to, prosím! Budeš ich milovať a tvoja rodina ťa bude milovať za to, že si ich urobila.
Ako na to?
1
Predhrejeme si rúru na 200 ˚C. Pripravíme si zapekaciu misku alebo pekáč, cca 24 x 35 cm rozmer.
2
Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej na vysokú teplotu.
3
Pridáme cibuľu nakrájanú na kocky a opekáme 3-5 minút.
4
Pridáme mäso, oregano, fenikel, papriku, soľ. Opekáme do zhnednutia, asi 5 minút.
5
Znížime teplotu na minimum, pridáme pretlak a paradajky.
6
Dusíme 15 minút alebo kým omáčka mierne nezhustne. Ochutnáme, pridáme med a dokoreníme podľa vlastného gusta.
7
Medzitým si uvaríme cestoviny al dente podľa návodu.
8
V strednej miske zmiešame tekvicu, nastrúhaný syr, petržlen a štipku soli. Uvarené cestoviny spolu zmiešame z tekvicovým syrom.
9
Do dno pekáča dáme ¾ bolonskej omáčky. Na to poukladáme tekvicovú časť a zakryjeme zvyšnou bolonskou omáčkou. Na vrch poukladáme nakrájanú mozzarellu.
10
Zapekaciu misu preložíme do rúry a pečieme 20 – 25 minút alebo kým sa syr neroztopí a na vrchu jemne nezhnedne. Môžeme podávať s nasekaným čerstvým petržlenom.
TIP: Mne robí cesnak zle, ale ty si ho do receptu môžeš pokojne pridať, koľko chceš. Keď budeš opekať cibuľu, pridaj k nej cesnak. Takisto môžeš recept urobiť viac pikantný, ak obľubuješ štipľavú chuť.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
673 kcal
2829 kJ
T:
35 g
B:
29 g
S:
64 g
V:
4 g
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 300 ml):
162 kcal
682 kJ
T:
4 g
B:
5 g
S:
25 g
V:
6 g
Dobrú chuť :-)!
Aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III nájdeš kapitolu venovanú receptom s cestovinami:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz