Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Miso pasta: prečo by nemala chýbať v tvojej kuchyni + recept na miso polievku

miso

Miso – fermentovaný zázrak japonskej kuchyne – si už dávno našiel cestu aj k nám a čoraz viac ľudí ho objavuje ako skvelý spôsob, ako jedlu dodať nielen chuť, ale aj poriadnu dávku výživy. Vonia exotikou, chutí hlboko a uspokojivo, a navyše má kopu benefitov pre zdravie.

Pozri sa, čo to vlastne miso je, aké má druhy, čo dokáže pre tvoje telo a ako si ho môžeš jednoducho zakomponovať do varenia doma. Na záver ti pridám aj rýchly recept na klasickú miso polievku, ktorá ťa krásne zahreje a zasýti.

Čo je miso (miso pasta)?

Miso pasta je hustá, fermentovaná zmes zo sójových bôbov, soli a obilia (najčastejšie ryža alebo jačmeň), ktorá sa necháva zrieť niekoľko mesiacov až rokov. Pri fermentácii sa pomocou špeciálnej plesne koji (Aspergillus oryzae) rozkladajú bielkoviny a škroby, vďaka čomu vzniká nezameniteľná umami chuť – tá „piata“ chuť, ktorú si tvoje chuťové bunky zamilujú.

miso pasta

Miso je v Ázii známe už viac než 1300 rokov a v Japonsku je úplne bežnou súčasťou každodennej stravy. U nás sa najčastejšie predáva ako hnedastá pasta s konzistenciou podobnou arašidovému maslu.

Druhy miso pasty – čo si vybrať?

Nie je miso ako miso – existuje viacero druhov podľa dĺžky fermentácie a použitých surovín:

  • Biele miso (shiro miso) – jemnejšie, trochu sladkasté, fermentuje len 1–3 mesiace.
  • Červené miso (aka miso) – silnejšie, slanšie, zreje aj vyše roka.
  • Zmiešané miso (awase miso) – kombinácia viacerých druhov, univerzálne využiteľné.
  • Jačmenné miso (mugi miso) a miso z hnedej ryže (genmai miso) – špecifická chuť a výživný základ.

Každý typ má svoju jedinečnú chuť a hodí sa na iný typ jedla.

Experimentuj a objav svoje obľúbené!

Prečo zaradiť miso do jedálnička?

Miso nie je len o chuti – je to funkčná potravina, ktorá tvojmu telu dá oveľa viac než len dobrý pocit v ústach:

  • Probiotiká pre zdravé trávenie - vďaka fermentácii je miso plné dobrých baktérií a enzýmov, ktoré podporujú črevnú mikroflóru. Zdravé črevá = silná imunita.
  • Nutrične nabité- obsahuje rastlinné bielkoviny, vitamíny skupiny B, vápnik, zinok a železo. Bez cholesterolu, s minimom tuku – miso je nutričná bomba!
  • Podpora hormonálnej rovnováhy a zdravia - obsahuje izoflavóny a antioxidanty, ktoré môžu pomôcť pri hormonálnej rovnováhe a znižovať riziko niektorých civilizačných chorôb. 
  • Chuťový pôžitok bez výčitiek- dodá jedlu hlbokú umami chuť, no nezvyšuje kalórie ani tuk. Je to win-win!
POZOR: Miso je prirodzene slané, takže to so solením netreba preháňať

Ako používať miso v kuchyni

Miso sa dá využiť oveľa viac než len do polievky. Tu je pár nápadov, kde môžeš miso skvele zapojiť:

  • Polievky a vývary- Samozrejme, klasická miso polievka. Ale aj do ramen vývaru, udonu alebo akéhokoľvek bujónu – stačí lyžica na konci varenia a máš o úroveň vyššie.
  • Dresingy, omáčky, nátierky- zmiešaj miso s octom, olejom a troškou medu = hotový dresing. Alebo ho vymiešaj s majonézou a máš pikantný dip ku všetkému.
  • Marinády a glazúry - miso + sójovka + zázvor + cesnak = dokonalá marináda na tofu, mäso či zeleninu. Funguje aj ako glazúra pri pečení. 
Tajná prísada do... všeličoho. Primiešaj lyžičku do praženice, omáčky, rezancov alebo aj do sladkých jedál (napr. glazúra na gaštany). Chuťová hĺbka zaručená.

Miso polievka s tofu a wakame

Čas prípravy: 15 minút Čo budeme potrebovať? (2 porcie)

Potrebujeme:

  • voda – 600 ml
  • miso pasta – 1,5 PL (cca 30 g)
  • tofu natural – 100 g (nakrájané na kocky)
  • sušené riasy wakame – 1 PL (asi 2 g, po namočení zväčšia objem)
  • jarná cibuľka – 1 ks (nakrájaná na tenké kolieska), príp. pór
  • mrkva – 1 ks
  • tamari alebo sójová omáčka – 1 ČL
  • sezamový olej (voliteľný) – ½ ČL na dochutenie

Ako na to?

1

Riasy wakame namoč do vody na 5 minút, potom zlej a nechaj odkvapkať.

2

V hrnci priveď vodu do varu, pridaj mrkvu nakrájanú na tenké prúžky a var kým mierne nezmäkne.

3

Zníž teplotu, pridaj tofu a wakame a nechaj prehriať (už nevar).

4

Odober si trochu horúceho vývaru do misky, rozmiešaj v ňom miso pastu a potom ju vlej späť do hrnca.

5

POZOR: miso sa nevarí, aby si zachovala probiotiká.

6

Dochuť tamari a sezamovým olejom, podávaj posypané jarnou cibuľkou.

Dobrú chuť!

zdravé recepty
Fotka autora
Baja Amarante
Redaktorka vo Fitshakeri

Som maminou 2 malých drobcov a aj popri starostlivosti o nich je cvičenie a zdravý životný štýl mojou najväčšou láskou. Aj z tohto dôvodu som absolvovala trénersky kurz- Fitnes tréner pre I. kvalifikačný stupeň a zároveň špecializovaný kurz ako poradca pre výživu v športe a klinickú dietetiku, zameraný okrem iného aj na tvorbu a návrhy stravovacích jedálničkov :-). Milujem kvalitné domáce potraviny a zo všetkého najradšej rada varím polievky, pripravujem smoothies, zdravé koláče a domáce limonády :-).

Kategórie

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.