Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Biela ryža vs. natural: Aké sú medzi nimi rozdiely?

biela ryža

Ryžu poznáme všetci veľmi dobre, poznáme aj jej viac druhov, ktoré si predstavíme bližšie na dosiahnutie vyváženého stravovania. Striedaním rôznych druhov zabezpečíme príjem všetkých rôznorodých a prospešných živín.

Ryža siata (Oryza sativa) je z čeľade lipnicovité (Poaceae) a zaraďujeme ju medzi obilniny. Je hlavnou a významnou potravou polovice ľudskej populácie, druhá polovica konzumuje pšenicu, ovos, raž, kukuricu a ďalšie obilniny v závislosti od klimatických a pôdnych podmienok.

Rod ryže sa dá rozdeliť na ryžu siatu (vodnú) a horskú (suchú).

Ryža je výživná, ľahko stráviteľná, nenáročná na prípravu a vhodná na rôzne využitie.

Niektoré obilniny sa pred uplatnením vo výžive rôzne opracúvajú alebo ďalej technologicky spracovávajú, ryža sa však lúpe.

dlhozrnná ryža

Spoznajme rozdelenie ryže podľa dĺžky a tvaru obilky:

# 1: Dlhozrnná ryža

Jej zrná sú štyri- až päťkrát dlhšie v porovnaní so šírkou. Tieto druhy nazývame tiež ako aromatické. Majú špecifickú chuť mierne pripomínajúcu pražené lieskovce.

Medzi najznámejšie dlhozrnné ryže patria:

  • thajská jazmínová ryža
  • indická basmati ryža – pri tomto druhu je zaujímavé, že pri varení zväčšuje svoj objem inak ako ostatné druhy ryže. Predlžuje sa namiesto rozširovania.

jazmínová ryža

# 2: Strednozrnná ryža

Je šťavnatejšia a okrúhlejšia v porovnaní s dlhozrnnou. Tento druh sa veľmi používa v ázijských a latinsko-amerických krajinách. Medzi najznámejšie odrody u nás patria talianska ryža Arborio a Carnaroli, vhodné sú na prípravu rizota kvôli obsahu a vlastnostiam škrobu v nich.

# 3: Krátkozrnná ryža

Je okrúhla, bohatá na škrob, po uvarení sa lepí. Je vhodná na jedenie paličkami, vraj aj rukami :-).

Najčastejšie použitie je na rizotá, je však aj najpoužívanejšou pri príprave jedál v medzinárodnej kuchyni.

varenie ryže

Všetky tieto druhy ryže sú z výživového hľadiska približne rovnaké, rozlišujú sa iba vzhľadom, chuťou a textúrou.

Na lepšie pochopenie ďalšieho delenia si v skratke predstavíme plod obilnín – obilné zrno.

Zrno (obilka) je niekedy zrastené s plevou. Pleva sa u niektorých druhov (ryža, ovos, jačmeň) odstraňuje lúpaním, pri iných druhoch (pšenica, raž, proso) zrno vypadne.

Zrno tvoria tri hlavné časti: obalové vrstvy, endosperm, klíček.

Toľko o zložení a priblížení v laickej reči :-).

Podľa zloženia obiliek ryžu delíme na múčnatú a sklovitú.

Múčnatá ryža obsahuje okrem škrobu i dextrín, obilky sa pri varení rozpadajú a menia na sklovitú kašu.

Sklovitá ryža sa varením nerozpadá.

Vieš, ako delíme ryžu podľa spôsobu spracovania?

  • Ryža nelúpaná, ktorá obsahuje nelúpané obilky a celistvú vrchnú šupku.
  • Ryža pololúpaná (natural), u ktorej sú zrná zbavené šupky.
  • Ryža lúpaná, u ktorej sú zrná zbavené všetkých častí oplodia a čiastočne i klíčkov.

Tým, že sa lúpaná ryža zbavuje šupiek a leští, ochudobňuje sa o vitamíny a iné živiny a je menej výživná aj menej chutná. Pri tomto druhu ryže prakticky ide o čistý škrob.

Je však ľahšie stráviteľná, čo sa využíva pri liečebnom stravovaní, a je súčasťou diét. Ryžový odvar sa podáva pri hnačkách aj u detí.

Z hľadiska prospešnosti aj z biologického hľadiska sa odporúča konzumovať nelúpanú ryžu.

Ryža neobsahuje lepok, je vhodná pre ľudí s alergiou na lepok – celiatikov.

natural ryža

Porovnanie výživových hodnôt

Porovnajme si výživovú hodnotu bielej lúpanej a natural nelúpanej ryže.

Ryža lúpana (biela) varená Ryža nelúpaná (natural) varená
Výživové hodnoty na 100 g
Energetická hodnota 116 kcal Energetická hodnota 109 kcal
Sacharidy 26,1 g Sacharidy 23,7 g
Z toho cukry 0,06 g Z toho cukry 0,19 g
Škrob 25,1 g Škrob 22,5 g
Vláknina 0,53 g Vláknina 0,89 g
Tuky 0,2 g Tuky 0,7 g
Bielkoviny 2,3 g Bielkoviny 2,2 g
Sodík 1 mg Sodík 3 mg
Horčík 10 mg Horčík 49 mg
Fosfor 37 mg Fosfor 100 mg
Síra 56 mg Síra -
Draslík 35 mg Draslík 47 mg
Vápnik 4 mg Vápnik 7 mg
Železo 0,4 mg Železo 0,8 mg
Meď - Meď 0,11 mg
Zinok 0,38 mg Zinok 0,43 mg
Selén 5 ?g Selén -
Jód 3 ?g Jód 1 ?g
Vitamíny B1, B2 ,B5, B6 0,58 mg Vitamíny B1, B2 ,B5, B6 1,94 mg
Vitamín C - Vitamín C -
Vitamín A - Vitamín A -
Vitamín E 0,03 mg Vitamín E 0,24 mg

Čo hovoríš na porovnanie? Asi má naozaj význam striedať a zahrnúť do jedálnička aj natural ryžu, čo ty na to?

hneda ryza

Poďme na ďalšie delenie, aby sme spoznali iné rozdiely:

Po zbere sa ryža odstráni z klasov, ale na konzumáciu ešte nie je vhodná, pretože obsahuje plevy. Následne sa ďalej spracováva, podľa čoho ju aj rozdeľujeme:

Biela ryža

Z tohto druhu sa brúsením a leštením odstraňujú povrchové vrstvy. Keďže je vymletá a olúpaná, stráca cenné látky, zároveň získava bielu farbu aj predĺženú trvanlivosť, varí sa rýchlejšie ako hnedá.

druhy ryže

Hnedá alebo naturálna ryža

Pri spracovaní sa odstraňuje iba pleva, pričom vrchné vrstvy zrna sú bohaté na vitamíny, zostávajú neporušené a zachované. Farebnosť môže byť od žltej po červenú, červenočiernu. Jej otruby a klíčky obsahujú veľké množstvo vitamínov najmä skupiny B a ďalšie prospešné látky (uvedené v tabuľke).

Obsahuje viac tukov a je tým menej trvanlivejšia. Má charakteristickú mierne orieškovú chuť.

divoká ryža

Parboiled

Je druh spracovávaný tepelnou technológiou, keď sa obrusujú šupky z ryže a v zrnách zostávajú zachované všetky vitamíny a minerálne látky, čiže výživová hodnota ryže je vysoká. Ide o štvorfázovú hydrotermickú úpravu zrna, pri ktorej sa po namáčaní nelúpanej ryže a za pôsobenia vysokotlakovej pary vtlačia vitamíny a minerály do vnútra zrna. Zrno sa ďalej opracuje brúsením a leštením.

Pôsobením teploty sa mení aj štruktúra škrobu, čo sa prejaví hlavne pri varení – nelepí sa a zachováva si sypkú konzistenciu.

Bielkoviny v ryži sú nižšie ako v pšenici a iných obilninách, ale ryža je v porovnaní s pšenicou z nutričného hľadiska výživnejšia.

Ak ju porovnáme s ostatnými obilninami, zaujímavejší je hlavne jej obsah esenciálnych aminokyselín (sú to tie, ktoré si telo nevie syntetizovať a musíme ich prijímať v strave). Najviac je metionínu a lyzínu, predovšetkým to platí pre natural ryžu.

Majme, prosím, na pamäti výsledok porovnania, že hnedá ryža je hodnotnejšia ako biela (u nás veľmi obľúbená).
ryža parboiled

Obľubuješ ryžové chlebíky?

Pri ich výrobe sa ryžové zrná spracovávajú pufovaním. Navlhčená ryža sa vloží do expanznej nádoby, kde pod vplyvom vysokej teploty (300 C) a tlaku dochádza v krátkom časovom úseku (10 s) k odpareniu vlhkosti, napučaniu zŕn a vytvarovaniu chlebíkov. Ich nevýhodou je, že pôsobením tepla sa mierne (keďže pôsobenie tepla je krátke) znehodnotia hodnotné výživné látky. K pozitívam patrí, že týmto výrobným procesom sa narušia antinutričné látky, škrob aj bielkoviny a výrobky sú stráviteľnejšie.

Na druhej strane však:

kalorická hodnota ryžového chlebíka na 100 g je cca 375 kcal v porovnaní s hodnotou na 100 g kváskového pšenično-ražného chleba cca 175 kcal. Takže občas si dať ryžové chlebíky je v poriadku, ale nahrádzať nimi chlieb nemá význam.

pufované pečivo

Opäť platí striedať a kombinovať rôzne potraviny, aby sme zabezpečili vyvážené a plnohodnotné stravovanie ideálne pre naše zdravie :-).

Chutné zdravé recepty nielen s ryžou nájdeš aj v našich fitness kuchárkach:

fit jedálniček

Zdroje:

J. Kopčeková, M. Gažarová_Náuka o potravinách_SPU Nitra 2020

M. Habán, M. Habánová_Úprava potravín a stravovanie_SPU Nitra 2016

J. Golian et al._Sprievodca svetom potravín_SPU Nitra 2013

pbd.online_online potravinová databáza

Fotka autora
Jana Kondrcová
Redaktor vo Fitshaker

V prvom rade som mama a manželka. Môj záujem o vplyv stravy na zdravie začal pred niekoľkými rokmi po diagnostikovaní celiakie a ochorení mladšieho syna. Vzdelanie vo výžive si po certifikovanom kurze dopĺňam na SPU Nitra - Výživa ľudí ako nutričný špecialista a zároveň získavam prax v gastroenterologickej ambulancii u p. doc. Kuželu, PhD.. Snažím sa pomáhať s úpravou stravy pri rôznych diagnózach, tráviacich problémoch, intoleranciách a alergiách Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať ľuďom zorientovať sa v dezinformáciách o výžive a správnou stravou a životným štýlom predchádzať civilizačným ochoreniam a narastajúcej obezite. Ponúkam konzultácie, analýzy stravovania s vysvetlením chýb, vypracovanie stravovacieho plánu, prednášky s diskusiou a tipy na recepty. Nie som predajca žiadnych doplnkov výživy, učím ľudí prijímať všetky potrebné živiny stravou. Mám rada pocit, keď vidím ako moje rady pomôžu... to je môj hnací motor na ďalšie štúdium a poznanie súvislostí v stravovaní a zdraví...

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.