Doba prípravy: 1 hod 20 min
Čo budeme potrebovať na 10 porcií?
- 800 g ošúpaných zemiakov
- olivový olej na pokvapkanie plechu
- 200 g strúhaného syra do 30% tuku v suš.
- 450 g špenátu (ja som použila mrazené listy, môže sa použiť aj čerstvý)
- 3 strúčiky cesnaku
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 200 g bieleho cottage chesse
Ako budeme postupovať?
2. Plech o rozmere cca 30 x 33 cm vystelieme papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, ktorý rovnomerne rozotrieme.
3. Papier posypeme polovicou strúhaného syra.
4. Krúžky zemiakov ukladáme rovnomerne po celom plechu (viď fotka).
5. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 25 minút.
6. Zatiaľ na panvicu vysypeme špenát a pomaly ho rozpustíme.
7. Pridáme pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie.
8. Keď je špenát rozpustený, odstavíme ho zo zdroja tepla a primiešame cottage chesse.
9. Zemiaky vyberieme z rúry. Vrch potrieme špenátovou zmesou a pomaly pomocou papiera zrolujeme do rolády. Je to troška prácnejšie, pretože jednotlivé lupienky sa môžu prilepiť na papier na pečenie. Ale s trochou trpezlivosti sa to dá zvládnuť.
10. Keď máme roládu zatočenú, vrch posypeme s druhou polovicou syra a vložíme opäť do rúry cca na 30 minút zapiecť.
11. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť, aby syr stuhol a môžeme podávať ako prílohu alebo samostatné jedlo so zeleninou.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 150 g):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
708 kJ 168 kcal | 5 g | 19 g | 11 g | 4 g |
Viac výživných receptov nájdeš aj v našich knihách:
Vyskúšaj aj:
Opekané zemiaky so špenátom ako príloha napr. k zubáčovi na masle
Francúzske zemiaky so špampiňónmi a špenátom: vhodné aj pre vegetariánov
Zemiaková polievka so sladkým zapečeným ružičkovým kelom, hotová do 30 minút
Zemiaková omeleta so šampiňónmi a rukolou: super na raňajky či večeru
Zemiakové placky so zelerom, pečené v rúre
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.