Zemiakové placky so zelerom zdravo a bez výčitiek

Čo tak pre tento raz vyskúšať nezdravú klasiku na zdravý spôsob? Pripravila som pre teba nenáročný a veľmi chutný recept na zemiakové placky so zelerom, do ktorých sa zamiluješ. Keďže sa placky nevyprážajú ale pečú v rúre, budú pre teba ľahšie stráviteľnejšie. A keď do nich pristrúhaš i spomínaný zeler, telo sa ti určite za to veľmi pekne odvďačí. Poď s mojim fit receptom objaviť chuť zdravšej alternatívy.

Doba prípravy: 30 minút + 20-25 minút pečenie

Čo budeme potrebovať na cca 12 ks?

  • 4 veľké zemiaky
  • 2 menšie zelery
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • 1 cibuľu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 5 lyžíc vločiek
  • 3 lyžíc špaldovej múky
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžičku sušeného majoránu
  • 1 lyžičku mletej rasce
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Na hrubom strúhadle postrúhame očistené surové zemiaky a zeler.

2. Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu s cesnakom, ktorú následne pridáme k postrúhaným zemiakom.

3. Ďalej k nim pridáme vločky, múku, vajcia a ostatné ingrediencie. Všetko spolu premiešame.

4. Lyžicou naberáme malé kôpky cesta, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

5. Vo vyhriatej rúre na 190° C pečieme dozlatista cca 20-25 minút. Upečené môžeme potrieť aj roztopeným maslom.

 

TIP: Môžeme podávať napríklad s nejakým jogurtovým dressingom, pečenou koreňovou zeleninou alebo ich môžeme podávať k rybe na masielku a bylinkách.

zemiakove placky

 

zeler

Prajem ti dobrú chuť!

 

Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty

 

Aj tieto jedlá vieš pripraviť v zdravej verzii:

Bryndzové halušky zdravo – vymeň zemiaky za karfiol

Francúzske zemiaky – priprav ich v takejto zdravej verzii

Fašírky – aj pre vegetariánov, pripravené z červenej šošovice, navyše pečené v rúre

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 16/03/2018 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre