Počet porcií: 650 g nátierky, cca 25-30 porcií (1 porcia sú cca 2 lyžice nátierky)
Doba prípravy: 10 minút
Čo budeme potrebovať?
- 400 g plechovku cíceru (čistá váha 240 g)
- 400 g plechovku červenej fazule (čistá váha 240 g)
- 70 g na kocky nakrájané sušené paradajky
- 5 lyžíc olivového oleja
- ½ zväzku petržlenovej vňate
- šťavu z 1 limetky
- 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
- 1 lyžičku mletej rasce
- 1 lyžičku oregana
- 1/2 lyžičky čili (voliteľné+ vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 3 lyžičky domáceho medu
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- vodu na zriedenie (podľa potreby)
Ako budeme postupovať?
2. Mixujeme približne 2 minúty, alebo kým sa zo zmesi nevytvorí krémová hmota. Ak je hmota hustá, môžeme pridať vodu.
3. Podávame k hriankam, k obľúbenému pečivu, pita čipsom a zeleninou.
Tip: Sušené paradajky môžeme skúsiť vymeniť aj za nejaké sušené ovocie. Namiesto limetky použiť citrón. Ak máme chuť na svoje obľúbené korenie, môžeme sa vyhrať aj tam. Takisto je možné vymeniť petržlenovú vňať za napr. pažítku a olivový olej za kvalitné maslo. V neposlednom rade určite môžeš vyskúšať pridať do pomazánky aj kvalitnú opraženú slaninku a zmixovať s nátierkou.
Veľa inšpirácií na chutné a jednoduché nátierky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III, kde sú dokonca priradené k samostatnej kapitole s názvom nátierky:
Vyskúšaj aj tieto recepty:
Tip na zdravé raňajky, desiatu či olovrant: šošovicová nátierka s cottage cheese
Šošovicovo-vajíčková nátierka: tip, čím natrieť chlebíčky na Silvestra
Zdravá vajíčková nátierka s mrkvou, kôprom a vlašskými orechmi: aj pre deti od 2 rokov
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz