Nadúvanie, plynatosť, pocit nafúknutého brucha neraz sprevádzaný bolesťou či nepríjemnými pocitmi. Ide hlavne o subjektívny pocit brušného diskomfortu, avšak vo väčšine prípadov možno aj objektívne pozorovať väčšie – nafúknuté – brucho.
Ani zďaleka nejde o ojedinelý problém a štatistiky hovoria, že nafukovanie či nadúvanie trápi 10 – 30 % ľudí!
Kde je problém?
Nadúvanie je problém, ktorý môže súvisieť s najrôznejšími ochoreniami, platí však, že vo väčšine prípadov ho spôsobujú „menej závažné“ príčiny ako choroba.
Nadúvanie je stav, keď sa nižšie časti tráviaceho traktu, čiže črevá, rozťahujú a hromadí sa v nich plyn, čo sa prejaví zväčšením a vydutím brucha, ale výnimkou nie sú ani diskomfort, bolesť či kŕče.
A čo teda nadúvanie spôsobuje? Až 96 % pacientov navštevujúcich gastroenterológa uvádza nafukovanie ako jeden z príznakov svojej choroby. Najčastejšie ide o príznak funkčných ochorení, napríklad potravinových alergií – nafukovanie je časté pri intolerancii laktózy! Pri takýchto pacientoch je typické, že nafúknuté brucho ich trápi aspoň 1x do týždňa, môže byť spojené so zápchou, ale pozorujú aj zhoršenie po strese či jedle.
Brucho môže byť nafúknuté u žien počas menštruácie, čo je však fyziologický (normálny) jav. Ako ste zrejme zachytili, u väčšiny pacientov sa ťažkosti zhoršujú po jedle a jedlo je aj jedným z najbežnejších dôvodov, prečo nadúvanie trápi inak zdravých ľudí.
Potraviny, ktoré nafukujú
Určite poznáte klasickú hlášku, ako vás po fazuli určite bude duť.
Strukoviny patria medzi potraviny, ktoré podporujú nadúvanie, ale rovnako je to aj pri pečive, mliečnych výrobkoch, kapuste, mastných pokrmoch, alkohole, umelých sladidlách, ale aj pri perlivých nápojoch.
Znamená to však, že by sme mali prestať jesť napríklad šošovicu a fazuľu, lebo nafukujú? Určite nie! Pokiaľ netrpíte intoleranciou, mnohé z uvedených potravín, ako sú strukoviny, kapusta alebo kvalitné mliečne výrobky, sú pre naše telo prospešné a v normálnych dávkach s vyváženým jedálničkom mu doprajú viac benefitov ako škody.
Pri nadúvaní ide skôr o komplexný problém, pretože ak trpíme nadúvaním často a nie len raz za mesiac, keď zjeme fazuľovú polievku, nebude problém iba v jednej zložke potravy. Nadúvaním častejšie trpia ľudia, ktorí jedia stravu bohatú na živočíšne tuky, bielkoviny. Príčinou je aj nedostatok ovocia a zeleniny – vlákniny, zvýšený príjem alkoholu a umelých sladidiel. Opakujeme, ak ide o človeka, ktorý nie je chorý, ale trápi ho nadúvanie, zrejme bude príčinou nezdravá strava. Ktoré z jedál by ste teda pri častom nadúvaní mali vylúčiť? Určite tie, ktoré sú mastné, vysmážané, fast food, sladené a perlivé nápoje, umelé sladidlá a alkohol by mali byť tabu tiež!
Pohyb pomáha
Viaceré experimentálne štúdie sa zaoberali vplyvom pohybu na nafukovanie a ukázalo sa, že pravidelný pohyb a zároveň aj redukcia hmotnosti, ku ktorej ľuďom s nadváhou pohyb pomôže, má pozitívne účinky.
Pravidelný pohyb v akejkoľvek forme zlepšuje peristaltiku, čo pri nadúvaní určite oceníte. Jedným z bežných spúšťačov nadúvania je aj stres, a keďže vieme, že v dnešnej dobe sa stresu nie vždy dá vyhnúť, šport nám ponúka skvelý spôsob, ako stres redukovať a udržiavať si psychickú pohodu a dobrú náladu.
Kedy treba spozornieť?
Ak vás trápi nadúvanie pravidelne a odpozorovali ste súvis s konkrétnou potravinou, resp. zhoršenie po určitom jedle, napríklad po konzumácii mliečnych výrobkov, a zároveň sa k nadúvaniu pridávajú aj iné ťažkosti ako zápcha či hnačka, bolesť brucha, kŕče alebo kožné prejavy, informujte svojho lekára, pretože je možné, že vás trápi potravinová intolerancia, ktorá je v súčasnosti pomerne bežná a správnou životosprávou dobre riešiteľná!
Aké sú teda naše rady proti nadúvaniu?
Ak napríklad hľadáš tip na rýchle a výživné raňajky, ktoré perfektne odštartujú tvoj deň, môžeš vyskúšať naše nové raňajkové kaše, ktoré si pripravíš za 5 minút:
ZDROJE:
Kužela, Ladislav, Nadúvanie brucha, Solen, Via pract., 2013 10(2): 48-50
https://www.nhs.uk/conditions/bloating/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322525#long-term-solutions
Ľudské telo ma vždy fascinovalo čo bol aj jeden z dôvodov, pre ktorý som sa rozhodla stať sa lekárkou. Páči sa mi, ako sa dá prostredníctvom “ľudskej reči" vysvetliť, čo sa v našom organizme deje a dať tak možnosť všetkým, ktorí sa zaujímajú porozumieť nášmu fungovaniu. Na blogu Fitshaker sa vám tak snažím priblížiť témy týkajúce sa ženského zdravia, výživy a fungovania nášho tela, podložené štúdiami a faktami. Ak vás zaujíma konkrétna téma, budeme radi ak sa nám ozvete do redakcie.