Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Ľanové semienka: sila ukrytá v drobných zrnkách + RECEPT na ovsenú kašu

13. Nov 2025
ľanové semienka

Na prvý pohľad nenápadné, no v skutočnosti doslova nabité zdravím. Ľanové semienka patria medzi tie potraviny, ktoré by si v kuchyni určite mala mať. Sú drobné, orieškovo voňajú a dokážu zázraky pre trávenie, srdce aj krásnu pleť.

Prečo sú také prospešné?

semienka

Ľanové semienka sú plné vlákniny, ktorá pomáha črevám fungovať ako hodinky a dlhšie ťa zasýti. Ak máš občas problém so spomaleným trávením, pridaj si lyžičku ľanu do kaše alebo jogurtu – uvidíš rozdiel.

Obsahujú tiež omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú známe ako „dobré tuky“. Tie sa starajú o srdce, mozog a celkovo pomáhajú telu bojovať so zápalmi. A keďže ľan je rastlinný zdroj, ocenia ho aj vegetariánky a vegánky.

Navyše ukrýva aj lignany – látky s antioxidačnými účinkami, ktoré podporujú hormonálnu rovnováhu a pomáhajú telu zvládať stres. Skrátka, drobnosť, ktorá toho vie pre tvoje zdravie naozaj veľa.

Ako ich jesť?

Najlepšie je ľan pomlieť alebo dobre požuť, aby si z neho získala všetky výživné látky. Nerozhryzené semienka totiž črevami len „prejdú“.

Daj si 1–2 lyžice denne – napríklad:

  • do rannej ovsenej kaše, jogurtu alebo smoothie,
  • do pečiva, palaciniek či muffinov,
  • posyp nimi šalát alebo polievku,
  • alebo z nich urob „ľanové vajíčko“ – 1 lyžica mletých semienok + 3 lyžice vody = super náhrada vajíčka do koláčov.

Majú jemnú orieškovú chuť a hodia sa takmer všade, kde používaš orechy alebo iné semienka.

Ako ich skladovať?

Ľan je citlivý na teplo a svetlo, preto ho drž v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Ak máš mleté semienka, spotrebuj ich do pár týždňov – najlepšie chutia čerstvo pomleté. Celé vydržia dlhšie, ale tiež im prospieva chlad a tma.Ak začne ľan páchnuť horko alebo zatuchnuto, už ho nepoužívaj – znamená to, že tuky v ňom sa pokazili.

Raňajková ovsená kaša s jablkom, malinami a ľanovými semienkami

Potrebujeme:

  • 30 g ovsených vločiek
  • 200 ml mlieka
  • 1 lyžica nelúpaných ľanových semienok
  • 1 stredne veľké jablko
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 100 g malín (čerstvých alebo mrazených)
raňajková kaša
raňajková kaša

Ako na to?

1

Do menšieho hrnca nalej mlieko, pridaj ovsené vločky a var ich na miernom ohni, kým nevznikne hustejšia kaša (trvá to asi 5–7 minút).

2

Potom do horúcej kaše vmiešaj ľanové semienka a nechaj ich pár minút napučať.

3

Jablko nastrúhaj najemno a primiešaj do kaše.

4

Nakoniec ju dochuť mletou škoricou a podľa chuti aj kvapkou medu alebo stévie.

5

Prelož do misky a dozdob malinami.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

295 kcal

1239 kJ

T:

9 g

B:

10 g

S:

42 g

V:

9 g

✨Tip: Ak máš rada extra krémovú textúru, pridaj do hotovej kaše lyžičku jogurtu alebo orechového masla.

zdravé recepty
Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.