Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Lahodná krémová karfiolová polievka plná živín

60 min
7 porcií
karfiolová polievka

Potrebujeme: 

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/4 lyžičky mletej senovky gréckej
  • 1/4 lyžičky mletej kurkumy
  • 1/4 lyžičky bylinkovej soli
  • 1/5 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredne veľkú žltú cibuľu (cca 90 g)
  • 1 väčší karfiol alebo 2 menšie
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 – 2,5 L vody alebo zeleninového vývaru
  • 90 ml 33 % šľahačkovej smotany (možno vynechať)
karfiolová polievka

Krémová karfiolová polievka je ideálnym riešením pre tých, ktorí chcú jednoduchý, zdravý a chutný recept.

Karfiol je výborným zdrojom vitamínov a minerálov, pričom jeho jemná chuť umožňuje kombinácie s rôznymi koreninami a zeleninami.

Táto polievka sa ľahko pripravuje a výsledkom je lahodný krém s bohatou textúrou.

Ak chceš pridať extra krémovosť, môžeš použiť smotanu, no ak preferuješ ľahšiu verziu, jednoducho ju vynechaj.

Ako na to?

1

V hrnci zahrejeme olivový olej a pridáme mletú senovku grécku, kurkumu, bylinkovú soľ a čierne korenie. Necháme ich krátko speniť, dávame pozor, aby neprihoreli – proces trvá len niekoľko sekúnd.

2

Koreniny zalejeme dvomi lyžicami olivového oleja a pridáme nakrájaný cesnak. Pomaly pečieme na miernom ohni, kým nezačne rozvoniavať.

3

Následne pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a necháme ju zmäknúť, trvá to približne 5 – 7 minút.

4

Keď je cibuľa zmäknutá, pridáme umytý a nakrájaný karfiol a zemiaky. Všetko spolu ešte chvíľu orestujeme.

5

Zeleninu zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Ak chceš hustejšiu polievku, pridaj 2 litre tekutiny, na redšiu polievku a použi 2,5 litra.

6

Polievku privedieme k varu na silnejšom ohni, potom ohrev znížime a varíme približne 35 minút, kým karfiol a zemiaky nezmäknú.

7

Pred mixovaním môžeme pridať smotanu (ak ju používame), povaríme ešte pár minút a potom všetko rozmixujeme tyčovým mixérom do hladkého krému.

EXTRA TIP: Polievku môžeme podávať poliatu tekvicovým olejom, posypanú opečenými slnečnicovými semienkami, posekanými vlašskými orechami a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

160 kcal

672 kJ

T:

8 g

B:

4.5 g

S:

15 g

V:

4 g

karfiolová polievka recept

Prajem ti krásny deň a nech ti chutí!

výzva

Ak sa ti páčil tento recept a chceš vyskúšať viac zdravých jedál, ktoré podporia tvoju cestu, máme pre teba skvelú správu! Na Fitshakeri čoskoro spúšťame novú výzvu „40 dní k rovnováhe“, ktorá je navrhnutá tak, aby ti pomohla nájsť harmóniu vo svojom živote – fyzickú aj duševnú.

Počas týchto 40 dní sa naučíš zdravo jesť, pravidelne cvičiť a hlavne venovať čas sebe. Nezmeškaj šancu a prihlás sa už dnes!

Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.