Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Krémová tekvicová omáčka s mäsom: výborná kombinácia chutí k cestovinám

45 min
6 porcií
tekvicová omáčka

Potrebujeme: 

  • 250 g celozrnných cestovín
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 180 g sušených paradajok v oleji nakrájaných na kúsky
  • 1 cibuľu
  • 500 g mletého mäsa (morčacieho, bravčového, hovädzieho, mix)
  • 1 lyžicu mletej červenej papriky alebo čili
  • 1 ½ šálky tekvicového pyré
  • 190 g paradajkového pretlaku
  • 2 šálky vývaru alebo vody
  • hrsť čerstvej nasekanej bazalky alebo 1 lyžicu sušenej bazalky
  • 150 ml kokosového mlieka alebo smotany
  • morskú/himalájsku soľ
tekvicová omáčka

Tekvica a paradajky spolu v jednej omáčke? Spomaľte, priatelia. Mala som tiež samé otázky a obavy. Nedajte sa odradiť touto podivnosťou. Verím, že si túto kombináciu zamilujete tak ako ja a moja rodina. Odteraz je táto omáčka naším obľúbeným jesenným jedlom.

Ako na to?

1

Tekvicové pyré si zvyknem pripraviť vopred, a to tak, že tekvicu očistím, nakrájam na malé kocky a pečiem nasucho pri 200 ˚C asi 10 – 15 minút alebo kým nie je mäkká. Potom ju rozmixujem a odložím. Zvyknem si jej takto pripraviť viac.

2

Dáme si variť cestoviny.

3

Na olivovom oleji cca 5 minút opekáme sušené paradajky nakrájané na menšie kúsky.

4

Potom pridáme cibuľu nakrájanú na kocky a smažíme dozlata.

5

Pridáme mäso, okoreníme červenou paprikou a opekáme, kým nie je zo všetkých strán opečené. Pridáme tekvicové pyré, paradajkový pretlak, vývar a bazalku. Varíme 15 minút. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme ešte vodu alebo vývar.

6

Nakoniec pridáme kokosové mlieko alebo smotanu, necháme zovrieť a dochutíme soľou, prípadne čerstvou alebo sušenou bazalkou.

7

Podávame s cestovinami, bylinkami a so syrom.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

412 kcal

1733 kJ

T:

11 g

B:

26 g

S:

50 g

V:

8 g

tekvicová omáčka s masom

Nech ti chutí 😊!

Viac zaujímavých receptov nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:

varenie zdravo
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.