Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Hubové ragú s krúpami a jogurtové placky ako príloha: tip na vegetariánsky obed

Toto vegetariánske jedlo je veľmi chutné a sýte. Ak si chceš oddýchnuť od klasických kombinácií, skús tieto placky s hubovým ragú. Sú veľmi jednoduché, vláčne, chutné a skvelo sa hodia k akejkoľvek šťavnatej zelenine, takže ich môžeš kedykoľvek využívať ako prílohu :-). My si k nim dnes pripravíme fantastickú hubovú zmes s krúpami, ktorá vonia po bylinkách a poteší maškrtné jazýčky.

Čas prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

Na placky:

  • 140 g celozrnnej hladkej múky

  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov

  • morskú/himalájsku soľ

  • 140 g gréckeho jogurtu

  • nasekaný čerstvý koriander, prípadne iné bylinky

  • 4 lyžice olivového oleja


Na hubové ragú:

  • 60 g jačmenných krúp

  • 300 g čerstvých šampiňónov

  • 300 g hlivy ustricovej

  • 2 lyžice olivového oleja

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 lyžicu citrónovej šťavy

  • hrsť petržlenovej vňate

  • 120 ml suchého bieleho vína

  • 50 g kvalitného masla

  • 6 lyžíc (cca 60 g) bieleho jogurtu na servírovanie


Ako budeme postupovať?

1. Jačmenné krúpy prepláchneme a dáme variť do vriacej vody na 30-35 minút.
2. Medzitým pripravíme placky. V miske zmiešame všetky suroviny na placky okrem olivového oleja a vypracujeme hladké cesto, ktoré si rozdelíme na 6 častí, a vyvaľkáme placky hrubé cca 0,5 cm. Opečieme ich na rozohriatom olivovom oleji z oboch strán do zlatista.
3. Teraz pripravíme hubové ragú. Huby umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy.
4. V panvici ohrejeme olivový olej, pridáme huby, ktoré osolíme a okoreníme, a restujeme cca 3 minúty na prudšom ohni.
5. Pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať a zmes podlejeme vínom. Za občasného miešania necháme odpariť alkohol, cca 5 minút.
6. Do panvice pridáme maslo a necháme omáčku zredukovať. Primiešame uvarené krúpy a všetko premiešame.
7. Na tanier servírujeme placky, hubové ragú a na vrch pridáme aj biely jogurt.
Tip: Ak nemáš čas na prípravu placiek, ako príloha sa k ragú skvelo hodí aj kuskus alebo ryža.
hubové ragú
 
hlivové ragú
Dobrú chuť :-)!
 
Skvelé recepty bez mäsa, ale aj množstvo ďalších inšpirácií (aj mäsových či rybacích) nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
tipy na zdravé obed
 
Ak si tiež rada pochutíš na hlive, vyskúšaj aj tieto recepty:
Rýchle a jednoduché tekvicové špagety s hlivou ustricovou
Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov
Tofu alebo kuracie soté s hlivou: tip na rýchly obed do 30 minút
Hliva ustricová na smotane: tip na výživný obed
Krémová polievka z hlivy ustricovej za pol hodinku na stole!
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.