Čas prípravy: 40 minút
Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 140 g celozrnnej hladkej múky
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
- morskú/himalájsku soľ
- 140 g gréckeho jogurtu
- nasekaný čerstvý koriander, prípadne iné bylinky
- 4 lyžice olivového oleja
Na hubové ragú:
- 60 g jačmenných krúp
- 300 g čerstvých šampiňónov
- 300 g hlivy ustricovej
- 2 lyžice olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- hrsť petržlenovej vňate
- 120 ml suchého bieleho vína
- 50 g kvalitného masla
- 6 lyžíc (cca 60 g) bieleho jogurtu na servírovanie
Ako budeme postupovať?
2. Medzitým pripravíme placky. V miske zmiešame všetky suroviny na placky okrem olivového oleja a vypracujeme hladké cesto, ktoré si rozdelíme na 6 častí, a vyvaľkáme placky hrubé cca 0,5 cm. Opečieme ich na rozohriatom olivovom oleji z oboch strán do zlatista.
3. Teraz pripravíme hubové ragú. Huby umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy.
4. V panvici ohrejeme olivový olej, pridáme huby, ktoré osolíme a okoreníme, a restujeme cca 3 minúty na prudšom ohni.
5. Pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať a zmes podlejeme vínom. Za občasného miešania necháme odpariť alkohol, cca 5 minút.
6. Do panvice pridáme maslo a necháme omáčku zredukovať. Primiešame uvarené krúpy a všetko premiešame.
7. Na tanier servírujeme placky, hubové ragú a na vrch pridáme aj biely jogurt.
Tip: Ak nemáš čas na prípravu placiek, ako príloha sa k ragú skvelo hodí aj kuskus alebo ryža.
Skvelé recepty bez mäsa, ale aj množstvo ďalších inšpirácií (aj mäsových či rybacích) nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
Ak si tiež rada pochutíš na hlive, vyskúšaj aj tieto recepty:
Rýchle a jednoduché tekvicové špagety s hlivou ustricovou
Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov
Tofu alebo kuracie soté s hlivou: tip na rýchly obed do 30 minút
Hliva ustricová na smotane: tip na výživný obed
Krémová polievka z hlivy ustricovej za pol hodinku na stole!
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov