Počet kusov: Pre vyšší korpus priemer tortovej formy 15 cm, pre nižší 25 cm
Doba prípravy: cca 80 minút + kokosové mlieko treba vložiť na noc do chladničky
Čo budeme potrebovať na 16 ks?
- 240 g kvalitnej horkej čokolády
- 200 g kokosového oleja (príp. kvalitného masla)
- 6 vajíčok
- kôru z 1 BIO citróna
- 1 lyžicu domáceho medu (prípadne podľa chuti)
Na smotanovo-kokosovú šľahačku:
- 2x 400 ml kokosového mlieka v plechovke (kúpiš napr. v DM)
- 250 ml kvalitnej smotany na šľahanie
- 1 bio vanilkový cukor
Na jahodový toping:
- 2 šálky jahôd
- 1 lyžicu domáceho medu
- 2 lyžičky chia semienok
Ako budeme postupovať?
2. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s kokosovým olejom a necháme 5 minút vychladnúť.
3. Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka vyšľaháme do peny a žĺtka s vidličkou poriadne rozšľaháme.
4. Pomaly do rozpustenej čokolády pridávame rozšľahané žĺtky, vyšľahaný sneh, kôru z citróna a med. Všetko spolu poriadne premiešame.
5. Do vymastenej tortovej formy nalejeme čokoládovú zmes a dáme piecť cca 45 až 55 minút, alebo kým sa nezačnú okraje odlepovať.
6. Krém pripravíme nasledovne. Kokosové mlieko dám večer pred prípravou torty do chladničky a vyberieme ho, až keď ho budeme používať.
7. Z plechovky vyberieme do misky len hustú časť (voda ostane v plechovke). Aj keď je to tuhšie, skúsime vyšľahať pomocou mixéra. Pokiaľ to nepôjde, pridáme trošičku vody z plechovky.
8. Ak bude samostatný krém len z kokosového mlieka hustý, môžeme v inej miske rozmixovať smotanovú šľahačku a potom tieto 2 šľahačky spojiť a ochutiť vanilkovým cukrom.
9. Jahody chvíľku povaríme a rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
10. Ochutíme medom, chia semienkami a necháme vychladnúť.
11. Na vychladnutý korpus navrstvíme krém a potom polejeme jahodovým topingom.
TIP: Namiesto kokosovo-smotanovej šľahačky môžeme použiť na vrch iný krém a posýpku. Napríklad:
1. Plnka z mascarpone a tvarohu, pokrytá grepom
2. Kakaovo-banánovo-smotanová plnka (prípadne vynecháme kakao)
3. Kokosová plnka
4. Pomarančový krém
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 135 g):
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
402 kcal 1 688 kJ | 36 g | 6 g | 13 g | 2 g |
Ďalšie mega chutné sladkosti, ktoré si môžeš dopriať bez výčitiek svedomia (samozrejme v rozumnom množstve) nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
Pozri aj na tieto torty, ktoré potešia všetky mlsné jazýčky:
Nepečená tvarohovo-maková torta
Zdravá maková torta s citrónovou polevou
Krehká bezmúková gaštanová torta
Čučoriedková torta s domácim pudingom
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz