Výborná a krehká gaštanová torta úplne bez múky

Sezónu gaštanov treba maximálne využiť. Gaštany, na rozdiel od iných orechov, v sebe majú omnoho menej tuku, obsahujú mnoho živín, kyselinu listovú, vitamíny a pomôžu aj tvojmu metabolizmu. Gaštanová torta v tomto období musí byť! Tak neváhaj, a ukuchti si gaštanovú pochúťku, v ktorej nenájdeš aj zrnko múky. Tak sa do toho pustime :-)

Čo budeme potrebovať na tortu s priemerom 17 cm?

Na cesto:

  • 250 gramov gaštanového pyré
  • 4 vajcia
  • štipku soli

Na krém:

  • 250 ml smotany na šľahanie (môžeš použiť aj sójovú)
  • 3 PL kakaa v BIO kvalite
  • 125 gramov gaštanového pyré
  • 5 PL domáceho džemu (napr. malinového, jahodové a pod.)
  • plátky kokosu alebo mandlí

Ako budeme postupovať?

1. Formu na pečenie vytrieme bezlaktózovým maslom a vysypeme bezlepkovou múkou. Z bielkov, so štipkou soli, vyšľaháme tuhý sneh.

2. Žĺtky s gaštanovým pyré vyšľaháme do peny a jemne primiešame sneh. Cesto prejeme do formy a dáme do rúry rozohriatej na 180 stupňov a pečieme asi 40 minút.

3. Korpus vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Zo sójovej alebo klasickej smotany a z kakaa vyšľaháme šľahačku a ručne primiešame nahrubo nastrúhané gaštanové pyré.

4. Na korpus najprv rozotrieme domáci džem a potom vychladený gaštanovo-kakaový krém. Posypeme plátkami mandlí alebo kokosu a umiestnime do chladničky. Počkáme, kým krém stuhne a môžeme podávať.

Poznámka: Koláčik si môžeš upiecť aj na plech a budeš z neho mať klasický zákusok.

Gaštanová torta Gaštanová torta výrez

 

 

Želám sladkú chuť :-)

 

Ak hladáš viac jesenných inšpirácií, nájdeš ich tu:

Geniálny mrveničkový jablkový koláč

Zdravá zimná polievka s cícerom a hubami

Najlepšia zdravá pizza úplne bez múky

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 19/11/2016 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre