Božská čučoriedková torta s domácim pudingom

Krásne letné dni sú ako stvorené na vyjedanie čučoriedok. Preto som dnes pripravila delikátny zákusok – čučoriedkový tart s domácim pudingom. Áno, domácim. Daj červenú všetkým práškom a poď sa s týmto receptom naučiť vyrábať lahodný puding. Krehké cesto s jemným, mierne okoreneným krémom a šťavnatými čučoriedkami = jednoducho dokonalá kombinácia. Prajem príjemné letné pečenie :-).

Čo budeme potrebovať do formy s priemerom 24 cm?

Na korpus:

  • 125 g hladkej špaldovej múky (ak si celiatik, použi bezlepkovú múku PROMIX UNI)
  • 60 g masla
  • 60 g trstinového cukru
  • 1 vajce

Na vanilkový puding:

  • 250 ml kvalitného plnotučného mlieka
  • 20 g bio vanilkového cukru
  • 2 PL masla
  • štipku soli
  • ½ ČL mletého muškátového orieška
  • ½ ČL mletej škorice
  • 3 žĺtky
  • 1 ČL nastrúhanej kôry z pomaranča
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL kyslej smotany

Na plnku:

  • 1 pohár čerstvých čučoriedok (celých)
  • 1 pohár čerstvých čučoriedok (rozmixovaných)
  • 1 pohár čerstvých čučoriedok na ozdobenie
  • ½ ČL strúhanej citrónovej kôry
  • 3 PL kukuričného škrobu

Ako budeme postupovať?

Výroba cesta:

1. Z múky, masla a cukru vypracujeme zmes podobnú mrveničke, do ktorej pridáme vajce a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme min. na 30 minút odpočívať do chladničky.

2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme, vyvaľkáme a vyložíme ním formu. Do stredu cesta pichnete párkrát vidličkou. Pečieme asi 15 až 20 minút.

Výroba vanilkového pudingu:

1. Dáme variť mlieko, maslo a polovicu množstva cukru. Pridáme muškátový oriešok, škoricu, štipku soli a kôru z pomaranča. Odstavíme z ohňa. V inej miske zmiešame žĺtka s kukuričným škrobom a so zvyšným cukrom. Miešame dokým sa nevytvorí hladká zmes.

2. Polievkovou lyžicou k žĺtkovej zmesi postupne a opatrne prilievame horúce mlieko a hneď zamiešame. Takto postupujeme, kým nie je žĺtková zmes na dotyk teplá. Vtedy ju nalejeme do horúceho mlieka a privedieme k varu.

3. Miešame a varíme do stuhnutia asi 3 minúty. Po odstavení z ohňa ihneď zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na chladnom mieste. Na záver primiešame pomarančovú kôru a kyslú smotanu. Pripraveným pudingom naplníme vychladnutý korpus.

Výroba plnky:

1. Do menšieho hrnca dáme variť rozmixované čučoriedky a prisypeme k nim aj celé čučoriedky. Keď začne zmes vrieť, pridáme kukuričný škrob a miešame do zhustnutia.

2. Na záver do plnky nastrúhame citrónovú kôru a nie priveľmi horúcu ju nalejeme na puding. Ozdobíme čerstvými čučoriedkami a môžeme podávať.

fitshaker-blog-cucoriedkova-torta1

 

fitshaker-blog-cucoriedkova-torta3

fitshaker-blog-cucoriedkova-torta5

fitshaker-blog-cucoriedkova-torta6

Dobrú chuť prajem :-).

 

Tento recept sme zaradili do našej knihy Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty Z fitka do kuchyne special 2

 

 

Ďalšie tipy na letné pečenie:

Tvarohovo-kokosový koláčik

Slivkový koláč s makom

Vanilkovo-citrónová bábovka

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 13/08/2016 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre