Fantastická nepečená tvarohovo-maková torta, po ktorej ti nezostanú čierne bodky na zuboch!
Milujem nepečené koláče. Sú rýchlo hotové a hlavne šťavnaté. V tomto recepte som skombinovala chuť sliviek, tvarohu a maku. Použila som biely ručne zberaný mak, ktorý má samé výživové benefity a je nutrične hodnotnejší ako klasický modrý mak. Tým, že nie je v tomto zákusku mak tepelne upravený zostanú jeho výživové hodnoty neporušené. A ďalšou jeho úžasnou vlastnosťou je fantastická oriešková chuť a to, že po tomto makovom koláči ti nezostanú čierne bodky na zuboch. :-)
Čo budeme potrebovať na 12 kusov?
Na korpus
- 300 g sušených sliviek
- 150 g ovsených vločiek
Na náplň
- 540 g jemného tvarohu
- 100 g bieleho nemletého maku (kúpiš vo farmárskych potravinách)
- 1 lyžicu nemletého tmavého maku
- 3 lyžice domáceho medu
- 2 bio vanilkové cukry
- 1 lyžicu agaru, alebo želatíny
- 200 ml vody
Na polevu
- 200 g kvalitnej tmavej čokolády na varenie
- Tortovú formu s priemerom 22 cm
Ako budeme postupovať?
1. Sušené slivky namočíme na hodinu do vody.
2. Keď zmäknú prelejeme ich cez sitko, vložíme do mixéra a pridáme ovsené vločky. Všetko spolu zmixujeme na hladkú hmotu.
3. Pripravíme si tortovú formu do ktorej takto pripravenú hmotu vysypeme a polievkovou lyžicou ju rovnomerne roztlačíme po dne formy.
4. V miske si zmiešame tvaroh s medom, vanilkovým cukrom. Pridáme biely a tmavý nemletý mak a dobre premiešame.
5. Do malého hrnca si vlejeme vodu vsypeme agar a necháme zovrieť. Odstavíme zo zdroja tepla, necháme chvíľu vychladnúť a primiešame k tvarohu.
6. Takto pripravený tvaroh vylejeme na korpus a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do chladničky.
7. Zatiaľ si nad parou rozpustíme čokoládu. Keď je čokoláda rozpustená vyberieme koláč z chladničky, polejeme ho čokoládou a dáme opäť chladiť najlepšie cez noc.
Tip: Ak chceš, aby tvaroh rýchlejšie stuhol, vlož tortu na chvíľu do mrazničky.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 115 g)
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1484 kJ
353 kcal |
12 g | 46 g | 13 g |
Príjemné mlsanie! :-)
Mnoho iných zaujímavých receptov aj na sladké dezerty nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál
Obľubuješ nepečené zákusky? Potom ti ponúkame na výber aj tieto ďalšie recepty:
Kokosová nepečená roláda zdravo
Makový cheesecake bez pečenia hotový za pár minút
Torta bez múky, bez cukru a bez pečenia, Navyše s extra dávkou tvarohu
Júlia Rašlová
Najnovšie články od Júlia Rašlová (zobraziť všetky)
- Pečené kačacie stehná so zemiakmi: tip na slávnostný obed - 10. decembra 2019
- Božský čokoládovo-jablkový mrežovník: tip na koláč nielen na Vianoce - 29. novembra 2019
- Recept na rýchly domáci syr bez syridla - 22. novembra 2019
Článok bol pridaný dňa 29/04/2017 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVeľkonočné | Autor: Júlia Rašlová