Fantastická nepečená tvarohovo-maková torta, po ktorej ti nezostanú čierne bodky na zuboch!

Milujem nepečené koláče. Sú rýchlo hotové a hlavne šťavnaté. V tomto recepte som skombinovala chuť sliviek, tvarohu a maku. Použila som biely ručne zberaný mak, ktorý má samé výživové benefity a je nutrične hodnotnejší ako klasický modrý mak. Tým, že nie je v tomto zákusku mak tepelne upravený zostanú jeho výživové hodnoty neporušené. A ďalšou jeho úžasnou vlastnosťou je fantastická oriešková chuť a to, že po tomto makovom koláči ti nezostanú čierne bodky na zuboch. :-)

Čo budeme potrebovať na 12 kusov?

Na korpus

  • 300 g sušených sliviek
  • 150 g ovsených vločiek

Na náplň

  • 540 g jemného tvarohu
  • 100 g bieleho nemletého maku (kúpiš vo farmárskych potravinách)
  • 1 lyžicu nemletého tmavého maku
  • 3 lyžice domáceho medu
  • 2 bio vanilkové cukry
  • 1 lyžicu agaru, alebo želatíny
  • 200 ml vody

Na polevu

  • 200 g kvalitnej tmavej čokolády na varenie
  • Tortovú formu s priemerom 22 cm

 

Ako budeme postupovať?

1. Sušené slivky namočíme na hodinu do vody.

2. Keď zmäknú prelejeme ich cez sitko, vložíme do mixéra a pridáme ovsené vločky. Všetko spolu zmixujeme  na hladkú hmotu.

3. Pripravíme si tortovú formu do ktorej takto pripravenú hmotu vysypeme  a polievkovou lyžicou ju rovnomerne roztlačíme po dne formy.

4. V miske si zmiešame tvaroh s medom, vanilkovým cukrom. Pridáme biely a tmavý nemletý mak a dobre premiešame.

5. Do malého hrnca si vlejeme vodu vsypeme agar a necháme zovrieť. Odstavíme  zo zdroja tepla, necháme chvíľu vychladnúť a primiešame k tvarohu.

6. Takto pripravený tvaroh vylejeme na korpus a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do chladničky.

7. Zatiaľ si nad parou rozpustíme čokoládu. Keď je čokoláda rozpustená vyberieme koláč z chladničky, polejeme ho čokoládou a dáme opäť chladiť najlepšie cez noc.

 

Tip: Ak chceš, aby tvaroh rýchlejšie stuhol, vlož tortu na chvíľu do mrazničky.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 115 g)

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1484 kJ

353 kcal

12 g 46 g 13 g

 

nepeceny zakusok z tvarohu a maku

tvarohovo-makový zákusok

Príjemné mlsanie! :-)

Mnoho iných zaujímavých receptov aj na sladké dezerty nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Obľubuješ nepečené zákusky? Potom ti ponúkame na výber aj tieto ďalšie recepty:

Kokosová nepečená roláda zdravo

Makový cheesecake bez pečenia hotový za pár minút

Torta bez múky, bez cukru a bez pečenia, Navyše s extra dávkou tvarohu 

Júlia Rašlová

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 29/04/2017 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre