Tip na vianočné pečenie – slávnostný jablčník s kokosovými horami

Vypekať sladké dobroty pre ľudí, ktorých ľúbim je moja obľúbená činnosť. Presne takto vznikol aj tento jablčník. Myslela som na svojich najbližších a piekla od srdca. Verím tomu, že ak do receptu  pridáš lásku a aj ho s láskou robíš, bude chutiť úplne všetkým. ;-)

Doba prípravy: cca 70 minút

Čo budeme potrebovať na cca 12 ks?

Na korpus:

  • 3 vajíčka
  • 4 lyžice domáceho medu
  • 1 lyžicu kokosového oleja
  • 3 lyžice bezlepkovej múky
  • 1 kypriaci prášok bez fosfátov
  • 2 jablká strednej veľkosti
  • 3 lyžice kvalitného mlieka

Na krém:

  • 4 dl kokosového mlieka
  • 1 vanilkový BIO puding
  • 250 g mascarpone
  • 2 lyžice kokosového cukru (príp. trstinového)
  • 50 g strúhaného kokosu

Ako budeme postupovať?

1. Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a žĺtka s medom do peny.

2. Ďalej k žĺtkam pridáme kokosový olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva.

3. Jablká nastrúhame na strúhadle na väčšie kúsky a primiešame k žĺtkam.

4. Pridáme 3 lyžice mlieka a zmes poriadne premiešame.

5. Nakoniec zľahka vmiešame bielka a cesto vyklopíme do formy, napr. na biskupský chlebík.

6. Korpus pečieme na 180°C približne 25 minút.

7. Kým sa pečie korpus, pripravíme plnku. Mlieko dáme variť a keď bude vrieť, primiešame do neho puding. Hoci sa bežne používa 1 sáčok pudingu na 0,5 l mlieka, aby bol krém hustejší, použijeme len 0,4 l mlieka.

8. Hotový puding necháme úplne vychladnúť a postupne do neho potom primiešavame mascarpone.

9. Nakoniec primiešame cukor a kokos.

10. Keď je korpus upečený, navrstvíme na ňho krém tak, aby pripomínal hory. Môžeme posypať napr. orechami.

 

TIP: Posýpku môžeme pripraviť opražením posekaných orieškov na suchej panvici. V recepte sú použité vlašské orechy, ale pokojne to môžu byť napr. aj mandle.

 

vianočné pečenie

 

jablčník

Na slávnostnom vianočnom stole sa tento koláč bude krásne vynímať. Uži si krásny čas s rodinou a svojimi blízkymi. :-)

 

Na slávnostné príležitosti nájdeš mnoho inšpirácií aj v našich knihách:

z fitka do kuchyne

 

Pozri aj tieto vianočné inšpirácie:

Orechovo-ovocné RAW guľky

Domáce kokosové guľky raffaelo

Kokosovo –citrónové a čokoládovo-škoricové crinkles

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 15/12/2017 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVianočné   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre