Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Hovädzie mäso s figami, skvelý tip aj na slávnostný obed

slávnostný obed
Vyberáš slávnostný obed pre návštevu, alebo chceš prekvapiť svoju rodinku niečím novým? Týmto receptom určite nestúpiš vedľa. Kvalitné mäsko, sezónne figy a nevšedná quinoa vytvoria super kombináciu, po ktorej si pooblizujú prsty úplne všetci. :-)

Doba prípravy: 2-2,5 hod.

Čo budeme potrebovať na 5-6 porcií?


  • 2 cibule

  • 5 lyžíc olivového oleja

  • 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie

  • 6-7 fíg

  • 1 lyžicu masla

  • 1 lyžičku domáceho medu

  • 300 g quinoy


Ako budeme postupovať?

1. Očistenú a nakrájanú cibuľu osmahneme na oleji.
2. Mäso opečieme spolu s cibuľou zo všetkých strán aby sa zatiahlo a udržalo si šťavu. Okoreníme a osolíme ho.
3. Podlejeme vodou tak, aby bolo asi 3/4 mäsa pod vodou, alebo vývarom. Pozor na soľ, ak je už vývar ochutený a osolený.
4. Mäso dusíme asi 1-2 hod podľa druhu, ktoré použijeme. Občas skontrolujeme a sledujeme, či ho treba ešte podlievať, aby neprihorelo.
5. Figy nakrájame na väčšie kúsky.
6. Na panvičku dáme roztopiť pol lyžice masla. Figy a med skaramelizujeme a podlejeme šťavou z mäsa.
7. Necháme zmes prejsť varom, odstavíme a vmiešame zvyšne maslo.
8. Quinou umyjeme. Uvaríme ju v pomere 1 diel vody a 1 diel quinoy. Osolíme, okoreníme a varíme do mäkka.
9. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a vývar rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je šťava veľmi riedka môžeme zahustiť zemiakovým škrobom (príp. tapiokovým či iným), alebo špaldovou múkou.
10. Môžeme servírovať. :-)
Tip: Keď je mäso mäkké, môžeme k nemu do šťavy dať povariť figy. Rozvaria sa, ochutia šťavu a zároveň v nech zanechajú malé šťavnaté kúsky fíg.
figy
 
hovädzie mäso
 
hovädzie mäso recepty
Prajem ti dobrú chuť! :-)
 
Zaujímavé recepty na raňajky, obedy aj večere nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 2:
obed
 
Mohli by sa ti zapáčiť aj tieto recepty:
Kuracie ražničí s tromi druhmi príloh
Kurací perkelt s mrkvovými haluškami
Bravčová panenka v makovej kruste
Bravčová panenka v medovo-vínovej omáčke so zelerovými čipsami
Koložvárska kapusta s mletým hovädzím mäsom v light verzii
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.