Hovädzie mäso s figami, skvelý tip aj na slávnostný obed

Vyberáš slávnostný obed pre návštevu, alebo chceš prekvapiť svoju rodinku niečím novým? Týmto receptom určite nestúpiš vedľa. Kvalitné mäsko, sezónne figy a nevšedná quinoa vytvoria super kombináciu, po ktorej si pooblizujú prsty úplne všetci. :-)

Doba prípravy: 2-2,5 hod.

Čo budeme potrebovať na 5-6 porcií?

  • 2 cibule
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 6-7 fíg
  • 1 lyžicu masla
  • 1 lyžičku domáceho medu
  • 300 g quinoy

Ako budeme postupovať?

1. Očistenú a nakrájanú cibuľu osmahneme na oleji.

2. Mäso opečieme spolu s cibuľou zo všetkých strán aby sa zatiahlo a udržalo si šťavu. Okoreníme a osolíme ho.

3. Podlejeme vodou tak, aby bolo asi 3/4 mäsa pod vodou, alebo vývarom. Pozor na soľ, ak je už vývar ochutený a osolený.

4. Mäso dusíme asi 1-2 hod podľa druhu, ktoré použijeme. Občas skontrolujeme a sledujeme, či ho treba ešte podlievať, aby neprihorelo.

5. Figy nakrájame na väčšie kúsky.

6. Na panvičku dáme roztopiť pol lyžice masla. Figy a med skaramelizujeme a podlejeme šťavou z mäsa.

7. Necháme zmes prejsť varom, odstavíme a vmiešame zvyšne maslo.

8. Quinou umyjeme. Uvaríme ju v pomere 1 diel vody a 1 diel quinoy. Osolíme, okoreníme a varíme do mäkka.

9. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a vývar rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je šťava veľmi riedka môžeme zahustiť zemiakovým škrobom (príp. tapiokovým či iným), alebo špaldovou múkou.

10. Môžeme servírovať. :-)

 

Tip: Keď je mäso mäkké, môžeme k nemu do šťavy dať povariť figy. Rozvaria sa, ochutia šťavu a zároveň v nech zanechajú malé šťavnaté kúsky fíg.

figy

 

hovädzie mäso

 

hovädzie mäso recepty

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Zaujímavé recepty na raňajky, obedy aj večere nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 2:

obed

 

Mohli by sa ti zapáčiť aj tieto recepty:

Kuracie ražničí s tromi druhmi príloh

Kurací perkelt s mrkvovými haluškami

Bravčová panenka v makovej kruste

Bravčová panenka v medovo-vínovej omáčke so zelerovými čipsami

Koložvárska kapusta s mletým hovädzím mäsom v light verzii

Iveta Kašická

Iveta Kašická

Redaktorka at Fitshaker
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)
Iveta Kašická

Článok bol pridaný dňa 12/09/2018 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaRecepty   |   Autor: Iveta Kašická

Komentáre