Bravčová panenka vo víne a mede so zelerovými čipsami: tip na obed plný bielkovín

Vytlačiť článok

Kuracie a morčacie mäso sú ideálnym zdrojom kvalitných bielkovín s nízkym obsahom tuku. No strava by mala byť pestrá, a preto je vhodné občas siahnuť aj po kvalitnom hovädzom, bravčovom mäse, alebo divine či rybách. Ak už kúpiť bravčové mäso, tak odporúčam panenku, nakoľko obsahuje najmenej tuku. A netreba zabudnúť ani na kvalitu mäsa. Je dôležité kúpiť ho z overených a kvalitných zdrojov. Keď už máme také chutné mäsko doma, stačí popustiť uzdu fantázii a uvariť z neho chutné jedlo. Dnes ti ukážem svoj recept pre inšpiráciu ako napríklad panenku pripraviť. Nech sa páči! :-)

Doba prípravy: 1 hodina

Doba odležania: 2 hodiny

 

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 400 g kvalitnej bravčovej panenky

Na marinádu:

  • 2 lyžice domácho medu
  • 2 lyžice sójovej omáčky (napr. tamari)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml kvalitného červeného vína

Na chipsy:

  • 500 g zeleru
  • cca 50 ml kokosového oleja (príp. repkového oleja napr. značky Flaviol)

Na dip:

  • 1 biely jogurt
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

 

Ako budeme postupovať?

1. Panenku odblaníme, nakrájame a jemne naklepeme.

2. V miske zmiešame med, sójovú omáčku, olivový olej, roztlačený cesnak a víno.

3. Panenku vložíme do marinády, premiešame a dáme do chladničky na 2 hodiny.

4. Po odležaní panenku opečieme na rozohriatej panvici z každej strany cca 5 minút.

5. Zeler ošúpeme a nakrájame, alebo nastrúhame na jemné plátky.

6. V panvici rozohrejeme olej a zeler opekáme do zlatista.

7. Jogurt zmiešame so soľou a korením a podávame spolu s panenkou a chipsami.

 

Tip: Zelerové čipsy vieme urobiť aj menej kalorické. Nakrájame ich ako hranolky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
2050 kJ

488 kcal

12 g 35 g 50 g

 bravčová panenka recept

 

bravčová panenka v medovej marináde

 

bravčová panenka vo víne

 

zelerové čipsy

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Mnoho ďalších super receptov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

fitness kuchárky

 

Zelerové čipsy môžeš v tomto recepte vymeniť napríklad aj za:

Paradajkový kuskus

Tekvicové hranolky

Mrkvové hranolky

Júlia Rašlová

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 07/02/2018 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaPotréningovéRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre