Farebné ražniči s dúhovou oblohou a smotanovou omáčkou: tip na fit obed

Nikdy nezabúdaj na fakt, že je sa aj očami. Ja sa na to snažím myslieť stále. Preto, ak sa dá, vymýšľam si jedlá tak, aby boli farebné a hravé. Je väčšia šanca, že takto zjedia zeleninu aj deti. Veď komu by nechutila dúha na tanieri? Poď si teda spolu so mnou pripraviť farebné ražniči s dúhovou oblohou a smotanovou omáčkou.

Doba prípravy: 1 h 20 min

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 700 g kuracieho mäsa
  • olivový olej
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • tymian (čerstvý)
  • 1 žltú papriku
  • 2 paradajky
  • 1 cuketu
  • 5 zemiakov
  • 1 batát
  • 400 g hrášku (čerstvý alebo mrazený v BIO kvalite)
  • ghee maslo
  • 200 ml ovsenej smotany
  • 50 g nastrúhaného čedaru
  • 1 strúčik cesnaku

Ako budeme postupovať?

1. Ako prvé nakrájame kuracie mäso na menšie kocky, pridáme k nemu trošku olivového oleja, soľ, korenie a nasekaný čerstvý tymian.

2. Papriku zbavíme jadierok a nakrájame ju na podobne veľké kúsky ako mäso.

3. Podobne postupujeme s paradajkami a cuketou.

4. Papriku, paradajky, mäso a cuketu striedavo napichujeme na pripravené paličky na ražniči.

5. Ražniči pečieme pri teplote 175°C približne 35 minút.

6. K ražničí si pripravíme 3 rôzne pyré. Zemiaky a batát nakrájame na menšie kocky a osobitne ich dáme variť do dvoch hrncov.

7. Hrášok opláchneme vo vode a podobne ako zemiaky ho dáme variť do osolenej vody.

8. Hrášok varíme krátko, stačí 10 minút. Potom z neho zlejeme vodu a pridáme 1 lyžicu masla, soľ a korenie podľa potreby.

9. Po chvíli hrášok rozmixujeme na pyré ponorným mixérom.

10. Keď budú zemiaky a batáty mäkké, pridáme do oboch 1 lyžicu masla, soľ a korenie a vymixujeme ich na pyré.

11. Omáčku pripravíme veľmi jednoducho. Smotanu pomaly zohrievame na miernom plameni a keď bude horúca (pozor, nie vriaca), pridáme k nej syr a pretlačený cesnak.

12. Omáčku netreba už ničím ďalším zahusťovať, stačí ju ochutiť soľou a korením podľa svojej chuti.

13. Na záver sa stačí pohrať so servírovaním, nech je obed nádherný aj na pohľad.

ražniči

 

spizy

Prajem príjemnú farebnú chuť! :-)

 

Skvelé recepty, plné farieb, vôní a chutí nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

recepty

 

Pozri aj iné typy na omáčky, ktoré môžeš k ražniči servírovať:

Domáca BBQ omáčka z čiernych ríbezlí

Omáčka z červených paprík – vynechaj z receptu ryby a servíruj k ražniči

Tzatziki dip – jednoduchšie to nejde

Marhuľová omáčka – skvele sa hodí ku grilovaním špecialitkám

Veronika Kašická

Veronika Kašická

Redaktorka at Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 13/07/2018 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre