Farebné ražniči s dúhovou oblohou a smotanovou omáčkou: tip na fit obed
Nikdy nezabúdaj na fakt, že je sa aj očami. Ja sa na to snažím myslieť stále. Preto, ak sa dá, vymýšľam si jedlá tak, aby boli farebné a hravé. Je väčšia šanca, že takto zjedia zeleninu aj deti. Veď komu by nechutila dúha na tanieri? Poď si teda spolu so mnou pripraviť farebné ražniči s dúhovou oblohou a smotanovou omáčkou.
Doba prípravy: 1 h 20 min
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- 700 g kuracieho mäsa
- olivový olej
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- tymian (čerstvý)
- 1 žltú papriku
- 2 paradajky
- 1 cuketu
- 5 zemiakov
- 1 batát
- 400 g hrášku (čerstvý alebo mrazený v BIO kvalite)
- ghee maslo
- 200 ml ovsenej smotany
- 50 g nastrúhaného čedaru
- 1 strúčik cesnaku
Ako budeme postupovať?
1. Ako prvé nakrájame kuracie mäso na menšie kocky, pridáme k nemu trošku olivového oleja, soľ, korenie a nasekaný čerstvý tymian.
2. Papriku zbavíme jadierok a nakrájame ju na podobne veľké kúsky ako mäso.
3. Podobne postupujeme s paradajkami a cuketou.
4. Papriku, paradajky, mäso a cuketu striedavo napichujeme na pripravené paličky na ražniči.
5. Ražniči pečieme pri teplote 175°C približne 35 minút.
6. K ražničí si pripravíme 3 rôzne pyré. Zemiaky a batát nakrájame na menšie kocky a osobitne ich dáme variť do dvoch hrncov.
7. Hrášok opláchneme vo vode a podobne ako zemiaky ho dáme variť do osolenej vody.
8. Hrášok varíme krátko, stačí 10 minút. Potom z neho zlejeme vodu a pridáme 1 lyžicu masla, soľ a korenie podľa potreby.
9. Po chvíli hrášok rozmixujeme na pyré ponorným mixérom.
10. Keď budú zemiaky a batáty mäkké, pridáme do oboch 1 lyžicu masla, soľ a korenie a vymixujeme ich na pyré.
11. Omáčku pripravíme veľmi jednoducho. Smotanu pomaly zohrievame na miernom plameni a keď bude horúca (pozor, nie vriaca), pridáme k nej syr a pretlačený cesnak.
12. Omáčku netreba už ničím ďalším zahusťovať, stačí ju ochutiť soľou a korením podľa svojej chuti.
13. Na záver sa stačí pohrať so servírovaním, nech je obed nádherný aj na pohľad.
Prajem príjemnú farebnú chuť! :-)
Skvelé recepty, plné farieb, vôní a chutí nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Pozri aj iné typy na omáčky, ktoré môžeš k ražniči servírovať:
Domáca BBQ omáčka z čiernych ríbezlí
Omáčka z červených paprík – vynechaj z receptu ryby a servíruj k ražniči
Tzatziki dip – jednoduchšie to nejde
Marhuľová omáčka – skvele sa hodí ku grilovaním špecialitkám
Veronika Kašická
Najnovšie články od Veronika Kašická (zobraziť všetky)
- Tip na originálny a veľmi chutný recept na lievance z pomaranča - 14. februára 2019
- Vianočný recept na muffiny s perníkovým korením a zázvorom - 18. decembra 2018
- Výživný teplý cícerovo-cviklový šalát s balsamicom, hotový do 20 minút - 14. decembra 2018
Článok bol pridaný dňa 13/07/2018 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaRecepty | Autor: Veronika Kašická