Vymeň v nedeľu rezne za niečo zdravšie! Bravčová panenka v maku

Rovnako ako veľa iných žien, aj ja rada v kuchyni experimentujem. Nedávno mi napadla kombinácia, ktorá je veľmi netradičná. Mali sme doma kvalitnú bravčovú panenku a mne v tom čase padol zrak na mak. Napadlo mi, že taká panenka v makovej kruste by mohol byť zaujímavý slávnostný obed. A musím priznať, že doma sa po tomto mojom experimente zaprášilo rýchlosťou blesku. Preto neváhaj a skús ju tiež. ;-)

Doba prípravy: 1 h 50 min

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 2 kúsky kvalitnej bravčovej panenky (cca 800 g)
  • cca 9 lyžíc olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 3-4 menšie cvikly
  • 2 lyžice balzamikového octa
  • 1 lyžičku mletej rasce (môžeme použiť aj celú)
  • 1 lyžica domáceho medu (príp. javorového sirupu)
  • 250 g pšena
  • 1 l vody (príp. vývaru)
  • 1 lyžička kurkumy
  • 5 lyžíc mletého maku
  • 1 cibuľu

Ako budeme postupovať?

1. Mäso namarinujeme v cca 2-3 lyžiciach olivového oleja.

2. Osolíme, okoreníme ho a necháme odstáť, najlepšie cez noc. Ak nemáme možnosť, tak aspoň na 30 minút.

3. Uvaríme cviklu, ošúpeme a nakrájame na kolieska.

4. Na panvici zohrejeme cca 2-3 lyžice olivového oleja (príp. ghee masla), pridáme cviklu, balzamiko, soľ, rascu a med.

5. Cviklu opečieme z oboch strán a odstavíme z plameňa.

6. Pripravíme pšeno. Poriadne ho umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme 0,5 l vývarom, ochutíme soľou, korením, kurkumou a varíme do zmäknutia.

7. Namarinované a odstáte mäso obalíme v maku.

8. Do malého plechu nalejeme cca 2-3 lyžice olivového oleja, pridáme nakrájanú cibuľu a položíme navrch panenky.

9. Vložíme na cca 5-8 minút do vyhriatej rúry na 200°C, kým sa mäso zatiahne.

10. Potom k nemu prilejeme 0,5 l vývaru a necháme piecť ďalších 25 minút.

11. Upečenú panenku vytiahneme zo šťavy, preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu postáť.

 

TIP: Do výpeku z panenky môžeme pridať 1 lyžicu škrobu, prípadne špaldovej múky, aby vznikla chutná omáčka.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
844 kcal

3 547 kJ

38 g 54 g 67 g 12g

bravčová panenka

Táto nezvyčajná kombinácia sa skvelo hodí na slávnostný stôl. Poteš ňou rodinku na narodeniny, výročie či inú príležitosť. ;-)

 

Zaujímavé recepty na všetky príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

Z fitka do kuchyne špeciál 2

 

 

Pre gurmánov ponúkame aj takéto špecialitky:

Bravčová panenka vo víne a mede

Pečený pstruh s petržlenovým krémom a špenátovou omáčkou

Divina v šípkovej omáčke

Marinovaný tuniak so zeleninovou prílohou

Iveta Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)
Iveta Kašická

Článok bol pridaný dňa 02/03/2018 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéJedlá z mäsaPotréningovéRecepty   |   Autor: Iveta Kašická

Komentáre