Zemiaky milujem na akýkoľvek spôsob. Sú bohaté na horčík, draslík, vitamín A, B a C a tiež sú veľmi dobrým zdrojom vlákniny a sacharidov. Bohužiaľ, klasická kuchyňa dokáže z tejto zdravej potraviny vykúzliť častokrát kalorickú bombu. Pričom stačí iba vymeniť zopár ingrediencií a môžeš si zemiaky dopriať bez výčitiek a strachu o postavu. Pozri recept na francúzske zemiaky. ;-)
Ako na to?
1
Umyté zemiaky v šupke spolu s ošúpaným zelerom dáme variť do hrnca s vodou.
2
Keď sú zemiaky uvarené, ošúpeme ich. Spolu so zelerom nakrájaným na kocky ich vložíme do zapekacej misy, do ktorej sme na spodok naliali olivový olej.
3
Cuketu umyjeme a nakrájame na kocky.
4
Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobno a spolu s nakrájanou šunkou pridáme k ostatným surovinám.
5
V miske zmiešame jogurt s vajíčkom, soľou a čiernym korením.
6
Takto pripravený jogurt vylejeme na suroviny a všetko spolu premiešame tak, aby sa jogurt dostal na všetky miesta.
7
Takto pripravené zemiaky vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme dozlatista cca 30-45 minút.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 350 g):
386 kcal
1625 kJ
T:
19 g
B:
17 g
S:
35 g
V:
7 g
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Recept, ktoré si môžeš dopriať po tréningu nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.