Zima sa pomaly blíži a okrem iných skvelých surovín prichádza na rad aj cvikla. Nemali by sme ju počas tohto obdobia v jedálničku vynechávať, keďže obsahuje veľa draslíka, bielkovín, železa a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok. Šalát môžeš konzumovať samotný, ale aj ako prílohu k mäsku. Prípadne, ak šalát nedokončíš, môžeš zjesť aj samotnú upečenú zeleninu. Je to na tebe, ako sa so šalátom vyhráš. ;-)
Ako na to?
1
V prvom rade dáme predvariť cviklu. Do vriacej vody vložíme cviklu, ktorú predtým opláchneme, zatiaľ ju nelúpeme. Necháme ju povariť 15 minút.
2
Mrkvu zbavíme šupky a nakrájame na tenké plátky. Na krájanie môžeme použiť napríklad škrabku na zemiaky. Prípadne ju môžeme nakrájať na kolieska, ak preferujeme radšej ten tvar.
3
Zemiaky umyjeme, šupku nechávame a nakrájame na menšie kúsky.
4
Do zapekacej misy vložíme zemiaky a navrch poukladáme mrkvu.
5
Uvarenú cviklu ošúpeme a tiež nakrájame na menšie plátky. Pridáme ju k zemiakom a mrkve.
6
Túto zmes poriadne premiešame, pridáme olivový olej, osolíme, okoreníme a pridáme sušenú bazalku.
7
Pečieme na 180 °C zhruba 25 minút.
8
Keď sa zelenina upečie, necháme ju trochu vychladnúť, pridáme k nej špenátové listy, kúsky mandlí a posypeme syrom balkánského typu.
Tip: Balkánsky syr môžeme nahradiť aj kozím syrom, ktorý sa ku cvikle skvelo hodí.
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Ak hľadáš recepty, ktoré môžeš variť od rána do večera, siahni po našej knihe Z fitka do kuchyne 2:
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov