Doba prípravy: 45 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 200 g beluga šošovice (alebo zelenej strakatej; tieto druhy šošovice netreba dopredu namáčať a nemajú tendenciu rozvariť sa a teda sa lepšie hodia do šalátov)
- 500 g očistenej maslovej tekvice
- 1 pomaranč
- 100 g vlašských orechov
- 200 g syru feta
- 50 g špenátu
- 3 lyžice olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
2. Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kocky. Dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 190°C.
3. Pomaranč rozkrojíme na polovicu. Jednu polovicu odšťavíme a dužinu z druhej polovice nakrájame na malé kúsky.
4. Orechy opražíme nasucho na panvici.
5. Fetu nakrájame na kocky.
6. Uvarenú šošovicu a upečenú tekvicu premiešame so všetkými ostatnými surovinami vrátane umytého špenátu a olivového oleja.
7. Na záver už len osolíme podľa vlastnej chuti.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
581 kcal
2444 kJ
T:
33 g
B:
25 g
S:
46 g
V:
8 g
Aby bola tvoja strava pestrá a vyvážená, pridaj do svojho jedálnička viac zdravých receptov. Ak hľadáš inšpirácie, nakukni do našej Fitshaker knižnice, v ponuke máme až 7 kuchárskych kníh, z toho jedna venovaná čisto detskej strave:
Vyskúšať môžete aj tieto recepty:
Zapekaná brokolica s hráškom, cícerom a kukuricou
Pečená maslová tekvica s ovčím syrom a mandľami
Famózne tekvicové kari s cícerom
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.