Zapekaná brokolica s hráškom, cícerom a kukuricou. Tip na obed aj pre vegetariánov a celiatikov

Nevieš čím nahradiť mäso? Alternatívou môže byť napríklad aj táto zapekaná brokolica s cícerom. Tieto super výživné potraviny sú použité aj v tomto zdravom recepte. Jedlo máš hotové za pár minút. A výsledok? Je senzačný! Poďme sa teda do toho pustiť.

Doba prípravy: cca 1 hodinu

Čo budeme potrebovať na cca 12 porcií?

  • 1 brokolicu
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžicu kvalitného masla
  • 2 lyžice strúhanky bez lepku (napr. kukuričná)
  • 200 g mrazeného hrášku (môže byť aj čerstvý)
  • 100 g sterilizovanej kukurice
  • 100 g  sterilizovaného cíceru (môže byť aj varený)
  • 300 ml polotučného mlieka
  • 1 vajíčko
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 100 g strúhanej mozzarelly

Ako budeme postupovať?

1. Brokolicu nakrájame na ružičky a dáme uvariť do vriacej osolenej vody.

2. Varíme zhruba 8 – 10 minút, kým nezmäkne.

3. Pekáč vymastíme maslom a posypeme lyžicou strúhanky.

4. Uvarenú brokolicu odkvapkáme a poukladáme na dno pekáča o priemere cca 30 cm.

5. Posypeme hráškom, kukuricou a cícerom, ktoré predtým opláchneme a necháme odkvapkať.

6. Mlieko vyšľaháme s vajíčkom, soľou, čiernym korením a druhou lyžicou strúhanky.

7. Brokolicu zalejeme pripravenou zmesou. Posypeme strúhanou mozzarellou a zapekáme vo vyhriatej rúre na 190°C cca 30 až 40 minút.

zapekaná brokolica

 

zapekaná brokolica so syrom

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Viac skvelých receptov pre vegetariánov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3, kde je jedlám bez mäsa venovaná aj celá jedna kapitola + v ďalších kapitolách sú recepty označené, či sú vhodné pre vegetariánov, vegánov, bezlepkáčov, alebo napr. pre deti a iné:

recepty bez mäsa

 

Mohlo by sa ti páčiť aj:

Quinotto s paprikou, cuketou a fazuľou

Zapekaný baklažán plnený bryndzou

Ryžová miska so šošovicou, fazuľou, tofu a avokádom

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 17/07/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre