Fantastický recept z cvikly: bezlepkový chlieb na raňajky či desiatu

Nevieš, ako do seba dostať cviklu? Čo tak si z nej pripraviť skvelý sladký chlieb bez lepku? Je veľmi výživný, chutný a ideálny na raňajky alebo desiatu pre deti. Ver mi, tento recept z cvikly si zaručene obľúbiš. Môžeš ho pripraviť večer a na druhý deň máš raňajky raz dva hotové.

Doba prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na cca 12 ks?

  • 320 g uvarenej cvikly
  • 4 vajíčka
  • 180 g trstinového cukru (podľa potreby môžete dať viac alebo menej) 
  • 100 ml rastlinného oleja (napr. kokosový, olivový, kvalitný repkový a pod.)
  • 250 g pohánkovej múky
  • 3 lyžice bio kakaa
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 lyžičku mletej škorice

Ako budeme postupovať?

1. Cviklu uvaríme vo vode, potom vyberieme, necháme trošku vychladnúť, odstránime šupku a nastrúhame na jemnom strúhadle.

2. Vajíčka s cukrom vymiešame do peny. Potom pridáme nastrúhanú cviklu.

3. Premiešame a pridáme aj olej.

4. Postupne primiešame múku, kakao, sódu bikarbónu a škoricu.

5. Formu na biskupský chlieb alebo srnčí chrbát vymastíme a vysypeme múkou alebo strúhaným kokosom.

6. Zmes nalejeme do formy a pečieme pri 175°C približne 30 – 40 minút.

7. Skontrolujeme špajdľou, ak je po pichnutí suchá, je hotový. Chlebík necháme vychladnúť.

 

Tip: Môžeme natrieť kvalitnou kakaovou nátierkou, alebo orieškovým maslom či domácim džemom.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
845 kJ

202 kcal

10,5 g 22,4 g 4 g 1,7 g

 

recept z cvikly

 

červená repa recepty

Prajem ti dobrú chuť!

 

 

Viac skvelých receptov aj bez lepku, aj na raňajky, nájdeš v našich knihách:

zdravé recepty

 

Ak najradšej začínaš ráno pri dobrom sladkom chlebíku, tu sú ďalšie inšpirácie:

Čokoládovo-quinoa chlieb bez lepku

Mrkvovo-banánový chlieb bez cukru aj pre deti od 1 roka

Pohánkovo-banánový chlebík, bez lepku aj laktózy, pre deti od 1,5 roka

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 08/07/2019 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoBezlepkovéDesiataPečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre