Jahody sú snáď najobľúbenejším ovocím jari. Či už ich dáme do koláča, alebo ich zjeme len tak, vždy nás vedia potešiť svojou vôňou a chuťou. Kombináciou tvarohu a jahôd nikdy nič nepokazíme. Táto rýchla štrúdľa určite očarí nielen teba, ale aj všetky návštevy. A aby si neprišla o chuť čerstvých jahôd, odporúčam pri servírovaní štrúdľu nimi ozdobiť. Ich vôňa ešte znásobí pôžitok z maškrtenia. :-)
Ako na to?
1
Z múky, masla, jogurtu, žĺtku, soli a octu si vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 30 minút vychladiť do chladničky.
2
Medzitým pripravíme plnku.
3
Tvaroh rozmiešame spolu s jogurtom, medom a žĺtkom do hladka.
4
Jahody umyjeme a nakrájame na plátky.
5
Keď je cesto vychladené, rozvaľkáme ho na tenký plát.
6
Rozvaľkané cesto opatrne preložíme na tri časti a v mieste zhybu jemne zatlačíme. Bude to pre nás značka, pokiaľ budeme cesto nakrajovať na pásiky.
7
Cesto opäť rozložíme a ostrým nožom nakrajujeme kraje cesta na cca 2 centimetrové pásiky presne po značku z oboch strán.
8
Do stredu cesta navrstvíme tvaroh, na ktorý poukladáme na plátky nakrájané jahody.
9
Jahody posypeme lyžicou trstinového cukru. Konce cesta zahneme tak ako na bežnej štrúdli smerom k plnke.
10
Potom začneme plnku prekladať pásikmi z bočných strán raz z jednej a raz z druhej strany až do konca.
11
Štrúdľu preložíme na plech vystlaným na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme piecť do vyhriatej rúry na 200°C. Pečieme cca 30-35 minút.
12
Upečenú štrúdľu necháme vychladnúť, nakrájame a podávame s jahodovým dipom, ktorý urobíme z roztlačených jahôd a trstinového cukru.
Tip: Ak pri pečení trošku plnky vytečie, vôbec to nevadí. Jednoducho ju naservírujeme spolu so štrúdľou na tanier.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
171 kcal
720 kJ
T:
7 g
B:
8 g
S:
18 g
V:
2 g
Mňam! Štrúdľa upečená, už sa len pustiť do jej ochutnania. :-)
Viac fantastických receptov, aj od Julky, nájdeš v našich Špeciáloch:
Pochutnaj si aj na týchto receptoch:
Recepty s jahodami od zmrzliny cez smoothie, tortu až po džem
Kakaová nepečená dobrota s lesným ovocím
Tvarohovo-ananásový koláč s kokosom
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.