Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Fantastická tvarohová štrúdľa s jahodami, do ktorej sa zamiluješ

60 min
10 porcií
tvarohová štrúdľa

Potrebujeme: 

  • Na cesto:
  • 125 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g zmäknutého kvalitného masla
  • 50 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 1 žĺtok
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • ½ čl octu
  • 1 vajíčko na potretie
  • Na plnku:
  • 250 g jemného tvarohu
  • 70 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 50 g domáceho medu
  • 1 žĺtok
  • 200 g jahôd
  • 1 lyžice trstinového cukru
  • Na jahodový dip:
  • 100 g jahôd
  • 1 lyžicu trstinového cukru alebo domáceho medu
tvarohová štrúdľa

Jahody sú snáď najobľúbenejším ovocím jari. Či už ich dáme do koláča, alebo ich zjeme len tak, vždy nás vedia potešiť svojou vôňou a chuťou. Kombináciou tvarohu a jahôd nikdy nič nepokazíme. Táto rýchla štrúdľa určite očarí nielen teba, ale aj všetky návštevy. A aby si neprišla o chuť čerstvých jahôd, odporúčam pri servírovaní štrúdľu nimi ozdobiť. Ich vôňa ešte znásobí pôžitok z maškrtenia. :-)

Ako na to?

1

Z múky, masla, jogurtu, žĺtku, soli a octu si vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 30 minút vychladiť do chladničky.

2

Medzitým pripravíme plnku.

3

Tvaroh rozmiešame spolu s jogurtom, medom a žĺtkom do hladka.

4

Jahody umyjeme a nakrájame na plátky.

5

Keď je cesto vychladené, rozvaľkáme ho na tenký plát.

6

Rozvaľkané cesto opatrne preložíme na tri časti a v mieste zhybu jemne zatlačíme. Bude to pre nás značka, pokiaľ budeme cesto nakrajovať na pásiky.

7

Cesto opäť rozložíme a ostrým nožom nakrajujeme kraje cesta na cca 2 centimetrové pásiky presne po značku z oboch strán.

8

Do stredu cesta navrstvíme tvaroh, na ktorý poukladáme na plátky nakrájané jahody.

9

Jahody posypeme lyžicou trstinového cukru. Konce cesta zahneme tak ako na bežnej štrúdli smerom k plnke.

10

Potom začneme plnku prekladať pásikmi z bočných strán raz z jednej a raz z druhej strany až do konca.

11

Štrúdľu preložíme na plech vystlaným na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme piecť do vyhriatej rúry na 200°C. Pečieme cca 30-35 minút.

12

Upečenú štrúdľu necháme vychladnúť, nakrájame a podávame s jahodovým dipom, ktorý urobíme z roztlačených jahôd a trstinového cukru.

Tip: Ak pri pečení trošku plnky vytečie, vôbec to nevadí. Jednoducho ju naservírujeme spolu so štrúdľou na tanier.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

171 kcal

720 kJ

T:

7 g

B:

8 g

S:

18 g

V:

2 g

tvarohova strudla
tvarohová štrúdľa

Mňam! Štrúdľa upečená, už sa len pustiť do jej ochutnania. :-)

Viac fantastických receptov, aj od Julky, nájdeš v našich Špeciáloch:

fit recepty

Pochutnaj si aj na týchto receptoch:

Recepty s jahodami od zmrzliny cez smoothie, tortu až po džem

Kakaová nepečená dobrota s lesným ovocím

Tvarohovo-ananásový koláč s kokosom

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.