Čas prípravy: cca 45 − 60 minút
Čo budeme potrebovať na cca 10 porcií?
- 6-8 jabĺk
- 150 g kvalitného masla
- za hrsť bezlepkových vločiek (upravené ovsené, pšenové, pohánkové, ryžové)
- za hrsť čerstvých dozretých šípok
- 1 bezlepkové lístkové cesto, prípadne linecké cesto (dá sa zohnať aj v bio kvalite)
- 150 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
- 1 lyžičku mletej bio škorice/kardamómu
Ako budeme postupovať?
2. Pripravíme si do misky nakrájané maslo. Do druhej vločky (pred použitím som ich nenamáčala).
3. Šípky umyjeme, zbavíme zrniečok a prelejeme horúcou vodou. Scedíme po cca 5 minútach. Záparu môžeme využiť ako čaj.
4. Vyvaľkáme cesto a kokosovým tukom vymastenú formu vyložíme tak, aby sa z cesta ešte vytvoril okraj, cca 2,5-4 cm. (Podľa formy si vyberte aj množstvo ovocia, môžete pridať sušené hrozienka, višne, hrušky, slivky, orechy...)
5. Cesto popicháme vidličkou a dáme na čas do chladničky (prípadne ho odložíme na nie moc teplé miesto, aby nám okraje nespadli zmäknutím do formy).
6. Do panvice s vysokým dnom nasypeme cukor, zahrievame do rozpustenia na svetlý karamel. Pridáme maslo, jablká a šípky, miešame, aby sa nám neprilepili.
7. Pridáme škoricu a rozmixované jablká. Prehrejeme cca 10 minút dokopy, stále miešame, môžeme pridať tekutinu (napríklad čaj zo zápary šípok). Zmäknuté jablká zmiešame s vločkami, premiešame a prelejeme do formy s cestom. Pečieme 15 minút na 220 ˚C.
Tip: Ak nemáte doma alergika na orechy, pár posekajte, osmažte na suchej panvici a posypte nimi ešte horúci koláč.
Skvelé koláče a iné zdravé sladkosti nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 3:
Ak máš rada jablkové koláče, vyskúšaj aj:
Recept na fit ovocný koláč s hroznom, jablkom, kakaom a čučoriedkami
Rýchla jablkovo-orechová štrúdľa: skvelý koláč nielen na nedeľu
Vynikajúci tvarohovo-jablkový chlebík bez lepku a bez cukru
Božský čokoládovo-jablkový mrežovník: tip na koláč nielen na Vianoce
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.