Rýchla jablkovo-orechová štrúdľa: skvelý koláč nielen na nedeľu

Poznáš lavaš? Je to arménsky chlieb, ktorý sa skladá len z múky, vody a soli. Jeho využiteľnosť je neskutočná. Či už si z neho urobíš zeleninový wrap alebo pizzu vždy chutí výborne. Ja som ho dnes využila na orechovú štrúdľu. Tak rýchlo som ešte nedeľný dezert neupiekla. Tak smelo do experimentovania. :-)

Doba prípravy: 30 minút 

Čo budeme potrebovať na 30 porcií?

  • 400 g ošúpaných jabĺk
  • 400 g mletých vlašských orechov
  • 200 ml kvalitného mlieka
  • 100 g trstinového cukru (ak robíme recept pre deti, použijeme max. 30 g cukru)
  • kôru z 1 bio citróna
  • 1 plát lavašu
  • 90 g kvalitného masla
  • 4 jablká so šupkou
  • 1 ks bio škoricového cukru
  • 1 vajíčko na potretie

Ako budeme postupovať?

1. Ošúpané jablká nastrúhame na jemnom strúhadle.

2. Pridáme orechy a premiešame.

3. Mlieko dáme do hrnca, pridáme trstinový cukor a privedieme k varu.

4. Keď mlieko zovrie, vylejeme ho k orechom a jablkám.

5. Citrónovú kôru nastrúhame a všetko spolu dobre premiešame.

6. Rozložíme si plát lavašu, ktorý pokvapkáme rozpusteným maslom.

7. Potrieme ho orechovou plnkou. Zvyšné jablká, ktoré sme si odložili, prekrojíme na štvrte, zbavíme jadierok, nakrájame na tenké plátky a poukladáme ich na orechovú plnku.

8. Jabĺčka ešte posypeme škoricovým cukrom a štrúdľu stočíme.

9. Štrúdľu položíme na plech s papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

10. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a zapekáme cca 20 minút.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 50 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
698 kJ

166 kcal

11 g 12 g 3 g 1 g

Jablkovo orechova strudla

 

Koláč na nedeľu

Nech ti chutí! :-)

 

Pre viac inšpirácií nielen na zdravé pečenie nahliadni do našich kníh:

fit recepty

 

Nabudúce môžeš vyskúšať tieto štrúdle:

Slivkovo-maková štrúdľa: tip na super desiatu, olovrant či koláč ku kávičke

Fantastická tvarohová štrúdľa s jahodami, do ktorej sa zamiluješ

Slaný koláč na veľkonočné sviatky? Štrúdľa s tvarohom a rukolou

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 28/03/2020 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVianočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre